INKOM meest duurzame introductieweek van Nederland

De introductieweek van de Universiteit Maastricht, INKOM, was dit jaar de meest duurzame van alle Nederlandse introductieweken. Het ‘studentennetwerk voor een duurzame toekomst’, Morgen, reikte de prijs afgelopen week uit aan de werkgroep die de INKOM organiseerde. De studentenorganisatie beoordeelde 23 introductieweken en –evenementen aan het begin van dit academisch jaar. Het Maastrichtse evenement scoorde op de tien duurzaamheidscriteria uiteindelijk twee punten meer dan de Nijmeegse variant.

De Duurzame Introductie Stunt (DIS) is een wedstrijd tussen studie- en studentenverenigingen en introweekcommissies uit diverse steden. Het doel van de DIS is aankomende studenten bewuster maken van duurzaamheid. Morgen, de landelijke studentenorganisatie die de prijs uitreikt, probeert studenten te stimuleren om te kiezen voor een duurzame levensstijl, studie en carrière. De prijs bestaat uit een cheque ter waarde van 750 euro.

Reactie van de werkgroepvoorzitter
Voorzitter van de werkgroep die de INKOM van dit jaar organiseerde, Mauk van Bergen: “We hebben dit jaar echt hard ons best gedaan om de INKOM te verduurzamen, want dat onderwerp was nog onderbelicht de afgelopen jaren. We zijn supertrots op de resultaten die we al hebben neergezet, zoals het weren van zo veel mogelijk hard plastic afval op onze activiteiten en het compleet vegetarisch maken van de woensdagmiddag in ons INKOM-programma. We hebben ook dingen geleerd: de clean teams die terreinen schoonhouden kunnen aankomend jaar zeker worden uitgebreid. De Universiteit Maastricht heeft in ieder geval aangeven ook in de toekomst deze duurzame koers door te willen zetten, waardoor er dus alleen maar op dit fantastische resultaat kan worden voortgebouwd.” De werkgroep INKOM kreeg deze week ook te horen het Green Key keurmerk Goud te hebben behaald.

Hoe kwam de score tot stand?
De criteria waarop de introductieweken gescoord werden, zijn: afval, stroom, catering, vervoer, leveranciers, sanitair, drukwerk/decoratie/bedrijfskleding, omgeving/terrein/veiligheid en ten slotte communicatie. De INKOM scoorde onder andere veel punten voor de (groene) stroomvoorzieningen, het ‘clean up team’ dat zorgde voor een tijdige lediging van afvalbakken, biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen voor het sanitair, de samenwerking met de kringloopwinkel voor decoratie, het betaalsysteem voor eten en drinken via een chip in plaats van plastic munten, het gebruiken van plaatselijke leveranciers, maatregelen om het groen te beschermen en maatregelen om geluidsoverlast te voorkomen.

Lees uit het archief ook het interview met voorzitter van de werkgroep INKOM (Mauk van Bergen, tweede van rechts) voorafgaand aan het evenement.

inkom wins DIS

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht ontving subsidies voor drie van de tien onderzoeksprojecten die van start gaan in het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL. 

  • Oud-studenten Brian en Rob Timmermans combineerden hun studies Econometrie en Sustainable Finance met hun passie sportkarate. Met een zich alsmaar vullende prijzenkast als resultaat. Beiden zijn meervoudig en regerend Nederlands kampioen in hun gewichtsklasse en acteren succesvol op het wereldpodium...

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...