Opening Academisch Jaar: naar een duurzame UM in 2030

Op 3 september 2018 vierde de UM de opening van het academisch jaar 2018-2019. Dit stond geheel in het teken van duurzame ontwikkeling. In het onlangs vastgestelde visiedocument ‘SUSTAINABLE UM 2030’ beschrijft de UM haar ambitie om in 2030 een duurzame universiteit te zijn, met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN als leidend principe.

In het ochtendprogramma organiseerden de studenten van ons Green Office een symposium over gedragsverandering. Hoe kunnen we – als dat al mogelijk is - mensen stimuleren om de juiste beslissingen te nemen in hun dagelijks leven? In een competitie presenteerden studenten en medewerkers projectideeën om de SDG’s te realiseren. Tijdens de officiële viering in de middag bepleitten vier ‘keynote’ sprekers hoe essentieel samenwerking is in het realiseren van de SDG’s, met name voor Europese universiteiten Klik hier voor een uitgebreide terugblik.

Nieuw duurzaamheidsprogramma
Om haar ambitie te realiseren heeft de UM een nieuw duurzaamheidsprogramma opgesteld (SUSTAINABLE UM 2030), dat zich richt op drie pijlers: onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Iedere pijler wordt aangestuurd door een projecteigenaar, ondersteund door een duurzaamheidscoördinator en het UM Green Office:

  • Onderwijs: projecteigenaar Ron Cörvers (ICIS), coördinator Ceren Pekdemir (ICIS)
  • Onderzoek: projecteigenaar Wouter van Marken Lichtenbelt (FHML), coördinator Rick Kramer (FHML)
  • Bedrijfsvoering: projecteigenaars Erwin Kuil (FS) en Antoon Vugts (HR), coördinator Rabbe Dormans (FS)

Een taskforce bewaakt het programma en bestaat uit de portefeuillehouder van het CvB (Nick Bos, voorzitter), de projecteigenaars, een vertegenwoordiger van de Universiteitsraad (Rebecca Kavanagh) en twee externe adviseurs (Bert Kip, Brightlands Chemelot Campus en Pierre Senster (Provincie Limburg). De taskforce wordt ondersteund door een coördinator (Anja van Bogaert, ICIS).

Deze projectorganisatie faciliteert initiatieven, klein of groot, die uit alle lagen van de organisatie komen. Heb jij een idee waarmee je de UM duurzamer kunt maken? Meld je dan aan voor het Green Impact programma.

 

Lees ook

  • “We zijn pioniers van een nieuwe tak van engineeringwetenschappen, niet alleen voor Maastricht, maar voor de wereld.” Zegt Francesco Ferrari over de groep van dertien studenten, waaronder hijzelf, die in juli als eerste het bachelordiploma Circular Engineering kreeg. 

  • Bewegende oranje stippen op een gele achtergrond zijn het eerste teken dat er iets bijzonders gebeurt in de wereldwijd beroemde kalksteengroeve in de Maastrichtse Sint-Pietersberg. Dichterbij zie je dat het om mensen gaat gekleed in oranje hesjes. Het zijn studenten van het Maastricht Science...

  • Universiteit Maastricht heeft een nieuwe onderzoekskas gebouwd op Brightlands Campus Greenport Venlo. In deze high-tech kas wordt vanaf 1 september onderzoek gedaan naar de land- en tuinbouw van de toekomst: van nieuwe teelttechnieken en de ontwikkeling van planten tot aan de optimalisatie van...