Basisscholen starten het nieuwe schooljaar met innovatieve robots

Zes medewerkers en twee studentmedewerkers van de Universiteit Maastricht (UM) hebben een geldprijs ingezet om educatief speelgoed te kopen voor 17 Limburgse basisscholen. Het speelgoed - twee programmeerbare robots – leert kinderen spelenderwijs de beginselen van het programmeren. 

robtos

In april 2018 organiseerde de UM een 24-uurs App Challenge waarin studenten en medewerkers werden uitgedaagd een UM-app te bedenken en programmeren. Twee teams met medewerkers van de afdeling Marketing en Communicatie behaalden met hun app-ideeën plek 2 en 3. Daarmee wonnen ze een leuk geldbedrag.

Tijdens de App Challenge beleefden de teams zoveel plezier aan het bedenken en programmeren, dat het idee ontstond om het prijzengeld te spenderen aan lesmateriaal waarmee leerlingen van basisscholen spelenderwijs de beginselen van het programmeren kunnen ontdekken. Uiteindelijk hebben de basisscholen een pakket gekregen met daarin:

  • 'Doc': een sprekende, educatieve robot die kinderen van 4 tot 7 jaar spelenderwijs leert programmeren en ze zo in aanraking brengt met moderne robotica
  • 'Cyber Robot': een programmeerbare robot voor kinderen vanaf 8 jaar

3e plaats App Challenge: team Welcome

  • Teamleden: Rick Sollet, Pascal de Roos, Manon Gorissen, Mai Henckens
  • App idee: app die nieuwe studenten en medewerkers op weg helpt vóór en tijdens de eerste 100 dagen bij de UM
  • Bekijk de presentatie van de Onboarding app

Lees ook

  • Alumna Saara Martinmäki werkte als vrijwilliger bij het Rode Kruis en hielp op de middelbare school drenkelingen van hun watervrees af. Ze kwam naar de Universiteit Maastricht voor de master Clinical Psychology. Nu doet zij onderzoek naar het welzijn van humanitaire hulpverleners en adviseert ze...

  • Dialoog en debat, een vrije uitwisseling van ideeën en meningen. Vanaf dit academisch jaar staat hiervoor een speciaal platform open voor studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht. 

     

     

  • Deze zomer haalden de eerste studenten de finish van de masteropleiding Imaging Engineering. Ze zijn blij met de kans die ze kregen om als één van de eersten mee te doen met deze wereldwijd unieke opleiding die de wetenschap en technologie achter imaging combineert. Hun formule voor succes: chocola.