Warmetruiendag op de UM

Ook dit jaar doet de Universiteit Maastricht mee aan Warmetruiendag, de nationale dag van de energiebesparing. Op 2 februari gaat in twintig panden de thermostaat één graad omlaag, waarmee die dag ruim 20% CO2-uitstoot wordt bespaard. De trui staat op deze dag symbool voor wat we samen zélf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Drie UM’ers vertellen over hun kijk op deze dag, in hun warme trui.

Femke Kools

Liever een vest dan een trui

Prof Van Marken Lichtenbelt

Prof. dr. Wouter van Marken-Lichtenbelt, hoogleraar ecologische energetica en gezondheid

“Ik vind de Warmetruiendag een heel goed initiatief, want het draagt bij aan de bewustwording van mensen. Een graadje minder warm is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je lichaam. Ik zeg al jaren dat negentien graden binnen warm genoeg zou moeten zijn. Ik probeer het zelf in mijn kantoor altijd rond die temperatuur graden te houden. Je lichaam gaat dan wat harder werken om het warm te hebben, wat je stofwisseling verhoogt en dat is weer goed voor allerlei dingen, zoals op gewicht blijven en een betere insulinegevoeligheid, dus minder kans op suikerziekte.”
Varieer!
“Temperatuurvariatie is wat dat betreft zelfs nog beter. Het prikkelt je lichaam tot actie. Waarom moet je kantoor al 21 graden zijn als je ’s ochtends binnenkomt? Dat kost ook extra energie. De 21 graden die binnen de UM als standaard wordt gehandhaafd is eigenlijk ook vrij hoog. Mensen kunnen best wennen aan standaard een graadje minder. Vroeger was 19 graden binnen de norm. Het is een kwestie van gewenning. Dat geldt ook voor de 24 graden die in zorgcentra wordt gehanteerd. Ik denk dat meer variatie beter zou zijn, ook voor ouderen.”
Vet, dat bruin vet
“Ons onderzoek naar bruin vet bij volwassenen dat geactiveerd kan worden bij koudere temperaturen, maar ook hoe vrouwen en mannen verschillen in temperatuurbeleving binnen, heeft veel media-aandacht gekregen. Ik merk wel dat het bewustzijn wat dit betreft groeit in de samenleving, maar het gaat langzaam. Ons huidige onderzoek borduurt verder op de basale fysiologische mechanismen achter de activatie van bruin vet. We willen bijvoorbeeld weten wat de exacte bijdrage is van bruin vet aan de verhoogde stofwisseling, in samenspel met andere metabool actieve mechanismen als spieren. En we kijken naar de praktische toepassing van de kennis, waarbij we steeds meer samenwerken met bijvoorbeeld ingenieurs die geïnteresseerd zijn in de duurzaamheidsaspecten van een ander binnenklimaat.
Dit is mijn lievelingstrui, daar ben ik vrij trouw in. Maar op kantoor draag ik het liefst een vest. Dat trek je wat makkelijker uit als je het te warm krijgt.”

Warmetruienweek

Ella Rauth

Ella Rauth, tweedejaars student Data Science and Knowledge Engineering, en coordinator bij het UM Green Office

“Dit is het tweede jaar dat ik betrokken ben bij Warmetruiendag vanuit het Green Office. We helpen bij het organiseren en promoten van de dag; zo waren we vorig jaar op vier faculteiten aanwezig op Warmetruiendag om met studenten te praten. We hielden ook een wedstrijd voor studenten die hun lievelingstrui lieten zien. Dit jaar zullen we in het Studenten Service Centre staan.
De meeste mensen die we vorig jaar spraken, zeiden dat ze het verschil niet echt voelden tussen 21 en 20 graden. We kregen vaak te horen: ‘Waarom doen we dit niet elke dag?’ En natuurlijk waren er ook een paar mensen die klaagden omdat ze het te koud vonden. Dat komt waarschijnlijk doordat de verwarming anders geregeld wordt op Warmetruiendag, dus vooral ’s morgens kan het wat kouder dan anders aanvoelen.”
Waarom niet een week?
“Ik vind het concept van Warmetruiendag echt goed, maar ik denk dat het nog beter zou zijn als we het een hele week zouden doen, of tenminste een aantal dagen. Niet alleen beter voor het milieu, maar het kost ook best wat tijd om Warmetruiendag te organiseren, voor die ene dag. Er zijn universiteiten en bedrijven waar het al gedaan wordt: in februari gaat de verwarming een aantal dagen omlaag. Ik denk dat het ook goed zou passen bij de ambitie van de UM om duurzamer te worden.”
Het UM Green Office
“Op het Green Office ben ik verwantwoordelijk voor de website en het blog. Laatst heb ik bijvoorbeeld een studenten enquête gehouden over het afval recyclingsysteem van de UM. We wilden weten hoe ze de beschikbare informatie over recyclen beoordelen en ook welke zaken vaker in de verkeerde bak worden gegooid. Denk aan een papieren verpakking van etenswaren die vies is: die moet niet bij het papier, maar bij restafval. Ik denk dat de communicatie over dit soort dingen nog wel verbeterd kan worden. Wat ik erg leuk vind aan mijn baan bij het Green Office is dat ik echt iets kan bijdragen aan de Universiteit Maastricht. Omdat we zowel medewerker als student zijn, proberen we een brug te slaan tussen deze twee groepen binnen de UM en dat vind ik erg leuk om te doen.”

Miss duurzaamheid

Jacqueline

Jacqueline Hendrix, Marketing & Communicatie Faculteit der Rechtsgeleerdheid, initiator Warmetruiendag binnen de UM

“Drie jaar geleden hadden we een hoodie van onze faculteit ontworpen en voor de promotie besloten we Warmetruiendag aan te grijpen. ‘Heb je het koud? Kom een hoodie halen’. Zodoende was de pilot drie jaar geleden in dit gebouw, waarbij uiteindelijk slechts twee vleugels op 20 graden werden gestookt en in de rest van het gebouw de verwarming door een storing helemaal uitviel. Het tweede jaar hebben we samen met Facility Services en het Green Office alle gebouwenbeheerders van de UM aangeschreven. Dit jaar doen er twintig UM-gebouwen mee, vooral in de binnenstad en op de Campus Venlo. In Randwijck, waar veel laboratoria zijn, moeten veel ruimtes op een bepaalde constante temperatuur gehouden worden. Maar alle andere ruimtes zou je natuurlijk wel mee kunnen laten doen. We willen er nog eens persoonlijk langs gaan om te praten over de mogelijkheden.”
Miss duurzaamheid
“Sinds drie jaar ben ik één van de kartrekkers van Warmetruiendag binnen de UM. Ik vind het belangrijk dat we goed voor de planeet zorgen, dus mijn energie is groen thuis en ik scheid al het afval netjes, maar ik ben zeker geen heilige als het om duurzaamheid gaat. Als er binnen de faculteit nu iets staat te gebeuren op dit gebied, zoals de gescheiden afvalbakken laatst, dan zeggen mijn collega’s: ‘Doe jij dat maar, miss duurzaamheid.’ Dat is zo gegroeid en ik voel de maatschappelijke verantwoordelijkheid ook wel.”
Lievelingstrui
“Ik werk in een ruimte met negen collega’s en dan is het regelen van een binnenklimaat waarin iedereen zich prettig voelt best een uitdaging. Ik heb het vaak wat kouder, dus meestal heb ik op kantoor wel een trui aan of bij me in de winter. Dit is mijn lievelingstrui, van een Scandinavisch merk; daar hebben ze verstand van warme truien.”

Lees ook

  • Hij omschrijft zichzelf als ‘een redelijk rationeel wezen’. Wanneer hij woorden als ‘genieten’, ‘liefde’ of ‘eenzaam’ al in de mond neemt, corrigeert hij zichzelf onmiddellijk: “Nouja, liefde, groot woord. Laten we zeggen dat mijn affiniteit met de universiteit tot bloei kwam in Maastricht.” Na 25...

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...

  • Twee promovendi van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid ontvingen een prijs voor hun proefschrift tijdens het 21e International Congress of the International Association of the Penal Law in Parijs.