Maastricht Science Programme brengt collectie Natuurhistorisch Museum Maastricht tot leven

Donderdag 21 september hebben Maastricht Science Programme (MSP) en het Natuurhistorisch Museum Maastricht een convenant ondertekend en daarmee wordt hun samenwerking officieel. Met deze samenwerking willen beide partijen onderzoek stimuleren in Maastrichts natuurhistorische collecties en gezamenlijke projecten opzetten op gebied van biologie, geologie en paleontologie.

Belang voor de stad, studenten en de universiteit

Universiteit Maastricht streeft ernaar het curriculum van MSP aan de regio te verbinden. Het museum en de ENCI-groeve zijn goede kansen om dit te realiseren. De samenwerking biedt veel kansen om biologisch, geologisch en paleontologisch onderzoek in Limburg in het Maastrichtien  (72,1 tot 66 miljoen jaar geleden).

Deze samenwerking is voordelig voor zowel MSP als het museum. De collecties van het museum worden beschikbaar voor MSP-studenten om onderzoek te doen en nieuwe, innovatieve manieren te ontwikkelen om het museum aantrekkelijk te maken voor een breed publiek. Hierdoor krijgen bezoekers van het museum de kans om diepgaande informatie en verhalen te krijgen over de historie van limburg. Dit is een grote stap naar de richting die Education Lab en Science Lab hebben bepaald: ‘wetenschap moet je ervaren’.

Limburg is Nederlands provincie met de grootste biodiversiteit en de collectie van het Natuurhistorisch Museum bezit een schat aan informatie hierover. Onderzoek naar de natuur en milieu kan je nu ook doen, maar het mooie van deze collectie is dat het ons verteld wat er in het verleden gebeurd is. We zien verandering door de jaren heen en dat geeft nieuwe inzichten met betrekking tot klimaatsverandering.

Tijdens de bijeenkomst lieten MSP-studenten zien wat ze al gedaan hadden voor het museum. Ze demonstreerden een hologram-weergave en een virtual reality-bril, welke beide een mooi beeld gaven van de Mosasaurus.

De studenten zijn al langere tijd actief voor het museum. Zo hebben ze tijdens de Museumnacht een expositie ontworpen over ouderschap bij dieren in het tropisch regenwoud. Dit was een teaser voor de expositie: ‘Mama’.

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht ontving subsidies voor drie van de tien onderzoeksprojecten die van start gaan in het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL. 

  • “Ik ben er trots op dat onze nieuwe groep Circular Plastics het eerste volledig eigen onderzoek publiceerde”, zegt Kim Ragaert. Drie jaar geleden, bij haar start in Maastricht, zette ze de onderzoeksgroep op. Inmiddels staat ze aan de basis van menige innovatie op het gebied van plasticrecycling en...

  • Het programmeren van kwantumcomputers staat, net als de kwantumcomputer zelf, nog in de kinderschoenen. Onderzoekers die aan quantum computing werken, zijn vaak natuurkundige, wiskundige of computerwetenschappers met een zwak voor de wiskunde van de kwantummechanica.