Cardiologie-onderzoek in de prijzen

Drie jonge Maastrichtse cardiologie-onderzoekers vielen deze week in de prijzen op het EHRA-congres in Wenen, waar ruim zesduizend cardiologen bij elkaar kwamen. Het congres, georganiseerd door de European Society of Cardiology, draaide om elektrofysiologie en hartritmestoornissen. Hier werden de Young Investigator Awards uitgereikt aan jonge onderzoekers die hoge kwaliteit onderzoek verrichten. Promovendus en cardioloog in opleiding Twan van Stipdonk won de eerste prijs in de categorie ‘Clinical Science’. Post-doc-onderzoeker Matthijs Cluitmans werd tweede in de categorie ‘Translational Science’. Ook een van de EHRA Inventor Awards werd aan een Maastrichtse onderzoeker toegekend: Elien Engels, post-doc-onderzoeker bij afdeling Fysiologie, werd tweede.

Twan van Stipdonk
Eersteprijswinnaar Twan van Stipdonk kreeg duizend euro ten behoeve van zijn onderzoek dat zich richt op de behandeling van hartfalen met behulp van biventriculaire pacemakers (cardiale resynchronisatietherapie). Zijn onderzoek lijkt erop te wijzen dat een eenvoudige maat uit het hartfilmpje van patiënten met hartfalen (de QRS area) geschikter is dan de huidige manier van werken om patiënten te selecteren die baat hebben van zo’n biventriculaire pacemaker. Dit kan in de toekomst onnodige operaties voorkomen of juist voorkomen dat patiënten onterecht geen pacemaker krijgen.

Elien Engels
Elien Engels won tweeduizend euro ten behoeve van haar uitvinding, die zich eveneens richt op de optimalisatie van deze pacemaker (voor mensen van wie de twee hartkamers niet meer tegelijk samentrekken). De draden van deze pacemakers kunnen niet alleen gebruikt worden om het hart te stimuleren, maar ook om de elektrische activiteit van het hart te meten. Engels heeft ontdekt dat met behulp van zulke metingen de pacemaker zó ingesteld kan worden dat de hartfunctie maximaal verbetert. Het grote voordeel van haar uitvinding is dat de optimalisatie honderd procent patiëntspecifiek is en automatisch en continu kan plaatsvinden. Hierdoor kan de zorg middels een pacemaker in de toekomst verder verbeteren.

Matthijs Cluitmans
Matthijs Cluitmans promoveerde in september 2016 aan de Universiteit Maastricht op een onderzoek dat deels bij Cardiologie en deels bij het Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE) plaatsvond. Cluitmans ontwikkelde een nieuwe toepassing van ECGI (electrocardiographic imaging), een aanvulling op het bekende ECG (hartfilmpje). Met zijn techniek, die hij momenteel verder ontwikkelt en onderzoekt in Maastricht, kan op een meer gedetailleerd niveau naar hartritmestoornissen worden gekeken zonder inwendige metingen. De verwachting is dat hiermee meer inzicht verkregen kan worden in de plotselinge hartstilstand die gezonde mensen soms treft. Lees ook het persbericht van het Maastricht UMC+ van augustus 2016.

Lees ook