In de huid van een Europarlementariër in Maastricht

185 jongeren onder de achttien jaar kropen afgelopen week in de huid van een Europarlementariër. De tweejaarlijkse internationale sessie van het Model European Parliament vond dit keer plaats in Arnhem en Maastricht, de plaats waar 25 jaar geleden het Verdrag van Maastricht werd getekend. Het doel van de acht daagse conferentie voor jongeren uit 27 landen: kennismaken met politiek en Europa. “Maar sommigen zijn al echt politieke dieren en twee derde zegt een toekomst als Europarlementariër te ambiëren”, zegt Raphaël Lepot (24) van de organisatie. Aan de Universiteit Maastricht volgden de jongeren een serie interessante workshops en lezingen van hoogleraren.

Het Model European Parliament (MEP) laat jongeren op een zeer realistische manier proeven aan de Europese politieke besluitvorming. Ze werken tijdens de conferentie aan amendementen, leren lobbyen, een speech of een resolutie schrijven en er wordt zelfs verslag gedaan van het evenement door een eigen ‘parlementaire pers’. Scholieren van alle EU-lidstaten en kandidaat-lidstaten worden uitgenodigd om met hun docenten deel te nemen.

Eigen amendement
Raphaël Lepot is voorzitter van de stichting ‘MEP for You’, die twee jaar geleden al een bid presenteerde aan de internationale organisatie om de conferentie op 7 februari 2017 in Maastricht te houden. “Normaliter vindt het evenement in een Europese hoofdstad plaats, maar wij wilden met die traditie breken, om aan te kunnen haken bij 25 jaar Verdrag van Maastricht.” Mede dankzij financiële steun van de provincies Limburg en Gelderland kon het plan werkelijkheid worden.
Tussendoor vertoefde de groep nog wel één dag in Brussel, waar ze de eurocommissaris voor de jeugd, sport, onderwijs en cultuur, Tibor Navracsics, en de voorzitter van het Comité van de Regio’s, Markku Markkula, ontmoetten. Ook kregen ze de kans om met Gouverneur Theo Bovens een eigen amendement in te dienen op een resolutie van het Comité van de Regio’s. “We werden vanaf de publieke tribune uitgenodigd in de plenaire zaal en het amendement werd aangenomen. Iedereen stond te juichen”, vertelt Lepot enthousiast. (lees verder onder de foto-impressie)

Top 3 prioriteiten
In de maanden voorafgaand aan de conferentie konden jongeren al via een online tool aangeven wat ze belangrijk vinden voor de toekomst van Europa. De top 3: beter onderwijs, Europa als veilige en rechtvaardige haven voor iedereen en een oplossing voor klimaatverandering. In het amendement pleitten de jongeren voor meer aandacht voor de belangen van jongeren in het Europa van de toekomst. “We hoeven niet nog meer informatiepakketten over hoe de Europese Unie werkt, was hun boodschap. We willen dat er echt naar ons geluisterd wordt”, vat Lepot samen.

Nieuw ‘Verdrag van Maastricht’
Naast de top 3 vinden jongeren volgens de online enquête een duurzame economische groei belangrijk en een inclusieve samenleving met voldoende banen voor jongeren. Deze prioriteiten zijn vervat in een Nieuw Jongerenverdrag (met een knipoog naar het ‘Verdrag van Maastricht’), dat op canvas is gedrukt en ondertekend door alle deelnemers. De president van het Committee van de Regio’s en drie Europarlementariërs namen het jongerenverdrag in ontvangst.
De meeste deelnemers namen eerder al deel aan een lokale, regionale of nationale variant van het Model European Parliament. “Voor sommigen is het nog nieuw allemaal, maar anderen zijn al echt ‘politieke dieren’ die hopen op een carrière in Brussel. Toen dinsdagavond tijdens de bijeenkomst in de UM School of Business and Economics gevraagd werd wie zich als toekomstig Europarlementariër ziet, ging tweederde staan. Daar stond ik ook wel van te kijken”, zegt Lepot. Zelf werkt de geboren Maastrichtenaar sinds kort als lobbyist voor de provincie Limburg in Brussel. Een carrière die ook ooit begon als zestienjarige op een internationale MEP-conferentie in Bratislava.

Lees ook

  • Vorig jaar september is de samenwerking bekrachtigd tussen het project ‘DATASET’ van het Noord-Limburgse Fieldlab TISL en Logistiek Digitaal (onderdeel van het DIL programma). Namens het DATASET onderzoeksteam overhandigde Gerwin Zomer op vrijdag 12 juli het evaluatierapport van de Digital Readiness...

  • Van een jeugddroom om piloot te worden tot een studie rechten, met een korte omweg naar financiën en nu werkzaam als Procurement Manager voor de Lufthansa Group, was alumnus Charles Brichet vastbesloten om zijn droomcarrière in de luchtvaart na te jagen, waarbij hij elk obstakel, elke uitdaging en...

  • De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft dr. Marieke Hopman en dr. Guleid Jama financiering toegekend voor hun nieuwe onderzoeksproject CHILD-WAR.