Studenten VNCI-beurzen denken mee over pilot plants op Chemelot

Op vrijdag 20 januari jl. namen 25 top studenten met een VNCI studiebeurs deel aan een uitgebreide meet & greet op de Brightsland Chemelot campus. De dag stond in het teken van het gebruik en doorontwikkeling van pilot plants in de chemische industrie.

Samen met vertegenwoordigers van vijf VNCI lidbedrijven, en onder leiding van Maastricht University, waar twee jaar geleden de nieuwe Masteropleiding 'Biobased' van start ging, brachten de studenten een bezoek aan de pilot plant facilities van InSciTe. Daarna namen ze deel aan een Challenge over pilot plants, en ontwikkelingen in de toekomst. Al met al een inspirerende dag waar het belang van chemische pilot plants voor de opschaling van nieuwe, metname biobased processen nog eens duidelijk naar voren kwam. Zowel verbetering van simulatie software, als intensivering van publiek private samenwerking om de financiële risico’s van opschaling beter te kunnen dragen werden hierbij als key succes factoren genoemd.

VNCI Scholarship

Over de Topsector ChemieBeurs

De Topsector Chemiebeurs is gestart in 2011 en is een initiatief van de Topsector Chemie. De afgelopen jaren heeft het Topsector Chemiebeurs programma zich succesvol uitgebreid tot een jaarlijkse uitreiking van meer dan 50 beurzen voor hbo- en universitaire scheikundestudenten. De Chemiebeurzen zijn in het leven geroepen om meer studenten te laten kiezen voor een studie scheikunde/ scheikundige technologie en de doorstroom van gediplomeerde chemici naar de industrie te verhogen. Topsectorchemie beurzen worden uitgereikt via de VNCI en via TI-COAST; daarnaast bestaat er ook een talentenprogramma vanuit ISPT. 

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht ontving subsidies voor drie van de tien onderzoeksprojecten die van start gaan in het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL. 

  • “Ik ben er trots op dat onze nieuwe groep Circular Plastics het eerste volledig eigen onderzoek publiceerde”, zegt Kim Ragaert. Drie jaar geleden, bij haar start in Maastricht, zette ze de onderzoeksgroep op. Inmiddels staat ze aan de basis van menige innovatie op het gebied van plasticrecycling en...

  • Het programmeren van kwantumcomputers staat, net als de kwantumcomputer zelf, nog in de kinderschoenen. Onderzoekers die aan quantum computing werken, zijn vaak natuurkundige, wiskundige of computerwetenschappers met een zwak voor de wiskunde van de kwantummechanica.