Universiteit Maastricht werkt aan een gezonde werk- en studieomgeving

Hoe motiveer je studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht die niet van sport houden, een gezonde leefstijl te ontwikkelen? Dat is één van de vragen die het project Active Campus Europe wil beantwoorden, waarin de UM naast vijftien andere hoger onderwijsinstellingen in Europa deelneemt. De EU heeft voor de komende twee jaar een subsidie voor het project toegekend. De officiële kick-off is op 24 januari in het Provinciehuis van Maastricht.

De Universiteit Maastricht / afdeling UMSPORT is een van de zestien partners in Active Campus Europe. Het betreft een ‘Collaborative Partnership in Health Enhancing Physical Activities’- project. Naast UM SPORT en het Studenten Sportcentrum van de Technische Universiteit Eindhoven (SSCE) uit Nederland, komen de deelnemende hoger onderwijs instituten uit zes andere landen, te weten Finland, Ierland, Engeland, Duitsland, Spanje en Portugal.

Samenwerking

Het doel van Active Campus Europe is onder andere een samenwerking te creëren tussen hoger onderwijs instituten voor de promotie van fysieke activiteiten. Om een gezonde werk- en studieomgeving te creëren die gezond gedrag stimuleert, wordt de expertise van de verschillende partners verzameld in een Best Practice Handbook dat later openbaar te raadplegen is. Daarnaast vindt een activeringsprogramma van drie maanden plaats om niet-sport minnende studenten en medewerkers te mobiliseren en bewust te maken van de voordelen van een actieve leefstijl en gezond gedrag. Deze interventie wordt door onderzoekers geanalyseerd op effect en resultaat.

Kick-off

Het project loopt van januari 2017 t/m december 2018. De officiële kick-off vindt plaats in Maastricht op dinsdag 24 januari 2017 om 16.00 uur  in het Provinciehuis, in het bijzijn van de gouverneur dhr. Theo Bovens onder de noemer Europe Calling (ter viering van het 25-jarig bestaan van het Verdrag van Maastricht). De kick-off is onderdeel van de tweedaagse ‘milestone meeting’ op 24 en 25 januari waarbij alle zestien partners aanwezig zullen zijn.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...