Nieuwe 'FAIR' principles voor transparant (her)gebruik van wetenschappelijke data

Gisteren zijn de FAIR Guiding principles voor wetenschappelijk datamanagement en data stewardship gepubliceerd in een uitgave van de Nature Publishing Group. Een grote stap voorwaarts in het hergebruik van wetenschappelijke data en Open Science, een belangrijk thema in het huidige Nederlandse EU voorzitterschap. 

Het initiatief voor de ontwikkeling van de FAIR principles komt voort uit een workshop van het Lorentz Center in 2014, waar diverse stakeholders discussieerden over publicatie van wetenschappelijke data. Vanuit de Universiteit Maastricht was prof. dr. Chris Evelo, bijzonder hoogleraar Bioinformatics for Integrative Systems Biology, bij dit proces betrokken.

De FAIR principles richten zich op best practices rond het publiceren van wetenschappelijke data, en dan wel zo’n manier dat de data vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) worden voor mens én computer.

FAIR data management zal in toenemende mate verplicht worden gesteld door subsidieverstrekkers, en de principes vinden weerklank bij oa Horizon 2020, the European Science Cloud en de NIH. 

Lees ook