Wetenschappers FHML in de prijzen

Twee talentvolle jonge onderzoekers van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) aan de Universiteit Maastricht zijn in de prijzen gevallen. Kim Kampen, universitair docent bij de afdeling Radiotherapie, krijgt de KNAW Early Career Award. Zij ontvangt deze prijs voor haar studie naar de verschillen in ‘eetpatronen’ tussen normale lichaamscellen en kankercellen. Floor van den Brand heeft de Catharina Pijls Proefschriftprijs gewonnen met haar ‘excellente onderzoek op het gebied van de gezondheidswetenschappen’.

KNAW Early Career Award

Kim Kampen kijkt naar de verschillen in eetpatronen tussen normale cellen en kankercellen. Met deze kennis kan zij vervolgens op zoek naar geneesmiddelen die het 'eten' van de kankercel specifiek limiteren. Dit moet ervoor zorgen dat de kankercellen slechter gaan groeien en zich niet meer kunnen verweren tegen therapieën. Op deze manier kan kanker efficiënter geremd en specifieker aangepakt worden, en de normale cellen bovendien minder worden beschadigd.

De KNAW Early Career Award, een bedrag van 15.000 euro en een kunstwerk, is bedoeld voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun carrière staan en vernieuwende, originele onderzoeksideeën hebben. De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens een feestelijke bijeenkomst in het KNAW Trippenhuis te Amsterdam op 14 februari 2022.

Catharina Pijls Proefschriftprijs

Floor van den Brand promoveerde in oktober 2020 cum laude aan de Universiteit Maastricht op een onderzoek naar het effect van financiële beloningen op het stoppen met roken. Alle negen studies uit het proefschrift zijn gepubliceerd in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften, waaronder bijvoorbeeld een publicatie in The Lancet Public Health. Maar ook staat de stoppen-met-roken-interventie die Floor van den Brand ontwikkelde, inmiddels al in het Nationaal Preventieakkoord vermeld als ‘een effectieve interventie die kan bijdragen aan het rookvrij maken van organisaties, het bieden van effectieve stoppen-met-rokenondersteuning en het verminderen van het aantal rokers in de Nederlandse samenleving.’

Kandidaten voor de Catharina Pijls Proefschriftprijs worden voorgedragen door hoogleraren van alle Nederlandse faculteiten Geneeskunde en Sociale Wetenschappen. De voordrachten zijn beoordeeld op hun multidisciplinaire karakter, wetenschappelijke kwaliteit, wetenschappelijke innovatie, maatschappelijke relevantie en prestaties van de kandidaat buiten het proefschrift. Deze prijs, ter waarde van 10.000 euro, wordt tweejaarlijks uitgereikt.

Aanmoedigingsprijs

Naast de Proefschriftprijs reikt de Stichting Catharina Pijls jaarlijks een Aanmoedigingsprijs ter waarde van 2.000 euro uit aan een recent afgestudeerde student van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Dit jaar gaat de Aanmoedigingsprijs naar Ilja van Bergen (alumna van de Master Healthcare Policy, Innovation and Management) voor haar scriptie met de titel Identifying the beliefs regarding COVID-19 vaccinations of young adults in the United Kingdom.

Lees ook

  • Wetenschappers van het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht en van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd om een embryostructuur van een menselijke eeneiige tweeling te kweken uit louter stamcellen, zonder een eicel of spermacel te gebruiken. Dankzij deze kweek zien wetenschappers nu voor het...

  • Wetenschappers van het Maastricht MultiModal Molecular Institute (M4I) ontwikkelden de afgelopen jaren hun ‘intelligente operatiemes’, oftewel iKnife. Het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft nu voor de verdere ontwikkeling van deze techniek ruim 2 miljoen euro beschikbaar...

  • Levende hersenen in een laboratorium en onderzoek naar internetvrijheid. Maar liefst twee wetenschappers van Universiteit Maastricht zijn dit jaar genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Breng jij ook je stem uit?