Waarom Victoria een naamgenoot heeft in Tanzania

Het begint in 2015 in Shirati, een klein dorpje in het Noordwesten van Tanzania. Geneeskundestudent Victoria von Salmuth doet haar coschappen in het plaatselijke ziekenhuis. Op de kraamafdeling ligt een jonge moeder met een pasgeboren drieling. Omdat de moeder niets te eten heeft, kan ze onvoldoende borstvoeding geven, waardoor de kleine te vroeg geboren baby’s niet groeien. Victoria wil helpen en koopt fruit voor haar. Zo ontstaat het Shirati Food Programme. Met als eerste doel vrouwen en kinderen op de kraamafdeling één warme maaltijd per dag te geven. Nu, tweeënhalf jaar later, is de kersverse basisarts voor het eerst weer teruggekeerd naar Shirati om te zien hoe het project loopt.

“In Shirati heb je geen straten alleen maar rood zand. Als je het ziekenhuis binnengaat zie je eerst een groot Coca Cola-logo en daaronder staat heel klein Shirati hospital”, zo beschrijft Victoria haar eerste indrukken in 2015. “Het ziekenhuis is best groot, zo’n 150 bedden. Ik was vooral overweldigend door de drukte. Bed naast bed, er zijn geen aparte kamers. Vrouwen en mannen zijn gescheiden, maar verder ligt alles naast elkaar met verschillende ziektes, infecties en wonden. In het begin liepen daar ook nog honden en katten tussendoor. Stel je vooral de geuren en de geluiden voor. Ik dacht aanvankelijk: Waar ben ik in beland?.”

Shirati Hospital
Ingang ziekenhuis van Shirati

Victoria is op dat moment de enige coassistente, dus het is gewoon aanpakken geblazen. Ze loopt visites met de artsen en krijgt langzaam een idee hoe het daar werkt. Wat haar vooral opvalt, is dat er heel anders wordt omgegaan met leven en dood. “Dat was voor mij soms heel moeilijk. Ik ben de enige persoon die ik heb zien rennen naar een spoedgeval. Wat doet die Mzungu (blanke) hier, waarom heeft die zoveel haast, dachten ze.

shirati
De koks delen eten uit

Er sterven daar gewoon meer mensen dan hier, waarom dan rennen voor dat ene spoedgeval? Hoe vaak heb ik niet gedacht: in Nederland hadden we ze zeker kunnen redden, híer hadden we van alles kunnen doen. Maar je hebt daar maar zeer beperkte middelen. Een heleboel onderzoeken kun je daar niet aanvragen, dus je moet op basis van je lichamelijke onderzoek van de patiënt tot een diagnose komen en behandelen. Ik denk wel dat je er uiteindelijk een betere dokter door wordt, want je leert te vertrouwen op je eigen handen en vaardigheden.”

victoria en de koks
Victoria en de koks

Uniform

Toen Victoria met het idee van een voedselprogramma kwam, bleek zij niet de eerste te zijn. Het idee bestond al eerder, daarom werd in 2009 al een keuken gebouwd, maar vanwege geldgebrek is het initiatief nooit verder van de grond gekomen. Dankzij het Shirati Food Programme is deze keuken verbouwd en uitgebreid met extra ovens en fornuizen. Nu zijn er vier koks die zeven dagen per week één warme maaltijd per dag niet alleen voor de kraamafdeling, maar voor bijna alle behoeftige patiënten bereiden.  “Ik heb de koks persoonlijk ontmoet, dat was heel bijzonder. We hebben op hun verzoek een uniform voor ze geregeld, dat hadden ze liever dan nieuwe pannen. Nu zag men niet dat ze voor het ziekenhuis werkten en voor hen is het belangrijk dat mensen zien dat ze een functie hebben. Als ik iets geleerd heb, is het dat mijn verwachtingen vaak niet stroken met wat zij belangrijk vinden.”
 

shirati

Het programma loopt goed en dat is mede te danken aan het feit dat er met lokale mensen gewerkt wordt. Haar belangrijkste contactpersonen zijn dr. Chirangi, haar supervisor die het project van het begin af aan gesteund heeft, en Fred Chacha, bij wie ze in huis woonde tijdens haar coschappen. Hij werkt voor een Amerikaanse NGO, REACH Shirati, dat zich inzet voor gezondheid, onderwijs, waterhygiëne en voeding bij de lokale bevolking.  “Fred Chacha is als een broer voor mij geworden. Hij is daar altijd ter plekke en de lijntjes tussen ons zijn kort. Zo weet ik zeker dat het geld goed terechtkomt.”

food

Victoria’s droom

Op dit moment worden er zo’n zestig maaltijden per dag verstrekt uiteindelijk wil Victoria alle patiënten een maaltijd kunnen geven. “Daar zijn we niet ver van verwijderd en momenteel ben ik vooral bezig om te kijken hoe we de samenwerking met de Universiteit Maastricht kunnen uitbreiden door het opzetten van een onderzoeksprogramma waarin we samenwerken met studenten van de master Global Health. We weten bijvoorbeeld niet hoe groot het probleem van ondervoeding voor deze regio is, we kennen alleen de cijfers voor heel Tanzania. Mijn droom zou zijn dat we een voorbeeldproject neerzetten dat door andere ziekenhuizen in Tanzania gebruikt kan worden en dat we samen kunnen werken met andere organisaties die zich met ondervoeding bezig houden. Maar ik blijf realistisch: wat ik nu in Shirati heb gezien, is dat je kleine stappen moet zetten, alles werkt trager daar. Maar ik blijf mijn doel voor ogen houden.”

Cultuurverschillen

Veel geduld hebben en culturele verschillen accepteren, dat is volgens Victoria essentieel. Zo zag ze tijdens haar coschappen veel patiënten in een vergevorderd stadium van hun aandoening. “Ze komen daar alleen als het echt nodig is, en dan is het vaak te laat. Veel mensen gaan eerst naar de traditionele genezer, daarna komen ze pas naar het ziekenhuis. Heel vaak zien we dan intoxicaties van de kruiden waarmee ze behandeld zijn. Zo zag ik tijdens mijn laatste bezoek ook weer een jonge man van 18 die veel pijn had en slecht kon ademhalen. Hij was een week daarvoor bij de traditionele genezer geweest. Binnen vijf uur verslechterde zijn toestand zodanig dat hij onder onze handen is gestorven. Omdat niemand wist wat voor kruiden hij had gekregen en hoeveel, kun je niets doen en sta je machteloos. De overtuiging is nog steeds zo sterk dat traditionele genezers beter en bovendien ook goedkoper zijn, dus het gaat maar door.”

Annelotte Huiskes (text), Victoria von Salmuth and Daniël van Hauten (photography)

Naamgenoot

Terug in Maastricht is ze druk met het zoeken van nieuwe sponsors en het opzetten van het onderzoeksprogramma voor het Shirati Food Programme, én ze is op zoek naar een opleidingsplaats. Ze wil graag gynaecologie gaan doen en ook in deze keuze speelt Shirati een grote rol. Tijdens haar coschappen werd ze in een dorpje ‘in the middle of nowhere’ spontaan bij een bevalling geroepen, samen met een oudere vrouw uit het dorp, die altijd hielp bij bevallingen. “Ik had in ziekenhuizen wel vaker geassisteerd bij bevallingen, maar hier was ik alleen in een dorpje met verder niets. Doordat er in het dorp voorlichting over bevallen werd gegeven, hadden we gelukkig beschikking over handschoenen, desinfecterende zeep en een klem voor de navelstreng. Zo hebben we een jonge dochter ter wereld gebracht, gewoon op de grond. Toen de moeder haar dochter in de armen hield, zei ze: ‘This is Victoria’. Dat was zo aangrijpend. Ik heb haar nu ook weer bezocht. Victoria is 2,5 en groeit gestaag, alles is goed. Mede door deze ervaring kies ik voor gynaecologie. Je bent bij een van de mooiste momenten van iemand, maar als het mis gaat ook bij een van de ergste.”

Vrijheid

Hoe komt het dat ze zo geëngageerd en daadkrachtig is? Niet iedereen zet tijdens een stage in het buitenland meteen een hulpprogramma op. “Ik ben van huis uit altijd gesteund in dingen die ik uit wilde proberen. Mijn moeder is huisarts en een dagelijks voorbeeld van iemand die hard maar met passie werkt. Dat enthousiasme heb ik meegekregen. Als ik aan iets begin, wil ik het gewoon goed doen. In Shirati ben ik op een plek terecht gekomen waar ik iets heb kunnen leren over geneeskunde, maar ook over cultuurverschillen en taal. Dat vond ik altijd al leuk, het is een combinatie waarin ik me helemaal op mijn plek voel.” Haar moeder is ook voor twee weken naar Shirati gekomen en ze hebben er samengewerkt. “Voor ons beiden een waardevolle ervaring. Mijn moeder vond het heel bijzonder om mij in zo’n leidinggevende rol te zien. Ik heb hier in Maastricht geleerd verder te kijken dan je eigen vertrouwde wereldje. Mijn stage heeft mij zoveel opgeleverd.”

victoria and victoria
Victoria en Victoria

Lees ook

  • Als peuter al was promovendus Pieter du Plessis niet weg te slaan uit de keuken en hij dreigde op latere leeftijd zelfs masterchef te worden. Totdat deze droom door de harde realiteit uiteenspatte. Als onderzoeker gebruikte hij nationale gerechten als lens, waarmee hij naar het verleden en de...

  • Alumnus Alessandro Portante rent twintig marathons in twintig dagen door de twintig regio's van zijn thuisland Italië, een uitdaging die hij Project Venti noemt.

  • Als je op een luchtige en gezellige manier kennis wilt maken met de plantaardige keuken, dan is Maastricht goes Vegan misschien iets voor jou. Dit non-profit kookevenement wordt georganiseerd door onder andere Werner Teeling van de Faculty of Psychology and Neuroscience.