Virgo en LIGO onthullen nieuwe en onverwachte populaties van zwarte gaten

De zwaartekrachtsgolftelescopen in Italie en de Verenigde Staten maten in de zomer van 2019 het signaal van het samensmelten van twee zwarte gaten.

Virgo and LIGO reveal new and unexpected populations of black holes

Onmogelijk?

Wat opmerkelijk is: de zwarte gaten blijken massiever te zijn dan tot dusver op deze manier waargenomen zijn. Uit deze samensmelting ontstond een nieuw zwart gat, dat ook weer zwaarder is dan ooit eerder op deze manier gemeten is.

Dit vond 7 miljard jaar geleden plaats op een afstand van miljarden lichtjaren van de aarde. De zwaartekrachtsgolf werd op 21 mei 2019 gedetecteerd door de drie interferometers van het wereldwijde LIGO/Virgo netwerk en wordt daarom GW190521 genoemd. Deze meting zet ons begrip van de formatie van zwarte gaten op zijn kop, omdat zwarte gaten volgens ons huidige begrip niet in dit massa-bereik zouden kunnen ontstaan. 

Onderzoek naar zwaartekrachtgolven in Maastricht

Maastricht University is sinds 2017 deel van de Virgo Collaboration, die de Europese tak van het onderzoek leidt. Onlangs is UM begonnen aan de bouw van de ET-Pathfinder, een wereldwijd unieke test-faciliteit waarin nieuwe technieken worden ontwikkeld die nog nauwkeurigere zwaartekrachtsgolfmetingen mogelijk zullen maken.

Deze technieken zullen worden toegepast in de Einstein Telescope, de toekomstige zwaartekrachtsgolftelescoop die mogelijk in Zuid-Limburg gebouwd zal worden.

Prof.dr. Jo van den Brand, hoogleraar bij de UM-onderzoeksgroep Gravitational Waves en Fundamental Physics en tot april 2020 woordvoerder van Virgo, is verheugd met GW190521. “Het is opwindend dat Virgo, samen met LIGO, een botsing heeft waargenomen waarbij de massa’s van de zwarte gaten dermate hoog zijn, dat de astrofysici terug naar de tekentafel moeten. Hier ligt een grote uitdaging. Met Virgo wordt de fysica van zwarte gaten op een kwantitatieve wijze mogelijk. Later met Einstein Telescope zal dit hoge-precisie-wetenschap worden.”

Lees ook

  • Gerco Onderwater onderzoekt hij de smaak van het heelal en bewaakt hij de smaak van het Maastricht Science Programme. Tijdens zijn oratie, 31 mei, gaf hij een voorproefje van zijn werk voor beiden. 

  • Vaatchirurg en bijzonder hoogleraar Clinical Engineering Lee Bouwman houdt zich bezig met de implementatie van baanbrekende technieken in de gezondheidszorg. Hiervoor is samenwerking tussen technische en klinische deskundigen onontbeerlijk. Met inmiddels een waaier aan gezamenlijke innovaties als...

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...