UM 6e plek in jonge universiteiten ranking

De Universiteit Maastricht (UM) mag zich ook dit jaar weer de zesde beste jonge universiteit ter wereld noemen. De UM is er trots op dat haar inspanningen, onder meer op het gebied van onderwijs en onderzoek, zijn beloond in deze Times Higher Education Young Universities ranking.  De ranking voor universiteiten, niet ouder dan 50 jaar, laat zien welke universiteiten naar verwachting in de toekomst tot de wereldtop behoren.

UM-collegevoorzitter prof. dr. Martin Paul: "Wij zijn er trots op dat wij consequent in de top 10 van de Times Higher Education Young University Rankings staan en dat wij uitstekende posities op verschillende thema’s behouden. In de loop der jaren hebben we met succes een Europees georiënteerd onderwijs- en onderzoeksaanbod van wereldklasse opgebouwd, waarbij we een proactieve rol hebben gespeeld in het bevorderen van de samenwerking tussen Europese instellingen voor hoger onderwijs. Daarom kunnen we ons met recht Europese Universiteit van Nederland noemen.”

Uit de resultaten blijkt dat Zuid-Korea het grootste aantal jonge topuniversiteiten herbergt. En voor de eerste keer komen in de top 10 meer instellingen uit Azië voor dan uit de rest van de wereld.   

Verder blijkt uit een vergelijking van de prestaties van jonge en gevestigde instellingen in de World University Rankings tussen 2018 en 2021, dat nieuwere universiteiten zich over het algemeen sneller hebben verbeterd dan hun oudere tegenhangers.  

De volledige rankings zijn te bekijken op de THE-website 
Lees hier Martin Pauls bijdrage over het succes van de 45 jaar jonge UM.

Lees ook

  • Op 25 oktober 2023 wordt voor de vijfde maal de Marc Cornelissen Brightlands Award uitgereikt. Tot 15 juni kunnen kandidaten zich hiervoor aanmelden. De award richt zich op iedereen in de grensregio Nederland-Duitsland-België, die bezig is aan een droom om de circulaire transitie te versnellen. Aan...

  • Zelfstandig besluiten nemen bij vergelijkbare situaties doen computers al volop. Maar kunnen zij ook kennis toepassen op nieuwe feiten? Mark Winands, de kersverse hoogleraar Machine Reasoning bij het Department of Advanced Computing Sciences (DACS), ontwikkelt rationeel handelende computerprogramma...

  • Zou het milieu erbij gebaat zijn als we plastic vervangen door papier of glas? Nee, is het verrassende antwoord van Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics. Zij pleit voor een alternatieve aanpak, gericht op meer bewustwording en kennis op het gebied van recycling.