2021 Dutch Elections

Tussen covid en charisma

Meer van hetzelfde. Dat is het welhaast onvermijdelijke resultaat van de komende Tweede Kamerverkiezingen, denkt Karin van Leeuwen, universitair docent Europese politieke geschiedenis. En hoewel het Nederlandse politieke systeem om consensus draait, levert het toch een intrigerend schouwspel op.

“Het voelt alsof het nog niet echt is begonnen,” zegt Karin van Leeuwen, zowel in haar rol van kiezer als van iemand die politieke geschiedenis wetenschappelijk bestudeert. “Vanwege alle beperkingen als gevolg van covid-19, gaan niet veel politici de straat op en is er weinig interactie tussen de vertegenwoordigers van politieke partijen en burgers. En het nieuws wordt begrijpelijkerwijs gedomineerd door de pandemie.”

Pandemiepolitiek

Coherent campagne voeren op basis van de verschillende politieke identiteiten is ten prooi gevallen aan de beperkte nieuwsagenda. “Begin 2020 begon klimaatverandering gezien te worden als een van de meest urgente problemen van onze tijd, maar er is geen platform meer voor. GroenLinks is wat betreft dit thema heel sterk, maar ze zouden minder aandacht van de media krijgen als ze hierop zouden focussen.”

Partijen positioneren zichzelf met hun standpunten over de pandemie in plaats van dat ze onderwerpen aansnijden die van nature meer bij hen passen. “Sociaaleconomische kwesties zoals ongelijkheid en redistributie zijn geen onderwerp van het politieke debat op een manier die je zou verwachten, wat nadelig uitpakt voor de partijen ter linkerzijde van het politieke spectrum.”

De naderende verkiezingen verklaren minister-president Mark Ruttes terughoudendheid om in het afgelopen jaar het electoraat op te zadelen met beperkende maatregelen. Maar hoewel de impopulaire avondklok er toch kwam, voorziet Van Leeuwen niets anders dan machtsbehoud voor Ruttes conservatief-liberale VVD.

Politieke Proteus

“Veel journalisten hebben geconstateerd dat Rutte heel goed weet hoe hij de aandacht op zich moet vestigen, en zichzelf neerzet als een sterke leider te midden van verschillende discussies en verschuivende opvattingen. Hij weet hoe hij een ‘pragmatische’ positie moet innemen die op dat moment in zwang is, of die nou libertarisch, interventionistisch of xenofobisch is. In 2017 reageerde Rutte op het succes van anti-immigratiepartij PVV met een open brief waarin hij tegen moslims zei dat ‘ze normaal moesten doen of vertrekken’.

Het partijpolitieke landschap dicteert dat Nederland altijd een coalitieregering heeft. De kiezer kan deze keer een keus maken uit het enorme aantal van 37 partijen; 13 daarvan zijn momenteel vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Zodra er een coalitie is gevormd nemen de deelnemende partijen in principe samen beslissingen en voeren deze uit. Maar nu er verkiezingen op komst zijn moeten ze stelling nemen, ook ten opzichte van andere regeringspartijen.

Junior coalitiepartners moeten meestal water in de wijn doen met betrekking tot hun verkiezingsbeloften, met als gevolg dat ze over het algemeen een slechter verkiezingsresultaat boeken nadat ze in de regering hebben gezeten. “In de tien jaar die achter ons liggen hebben we gezien dat coalitiepartners verliezen en de VVD sterker wordt. De ChristenUnie, een van de huidige coalitiepartners, heeft hier misschien wat minder last van, maar het is een heel duidelijk patroon.”

Florian Raith

Coalitiekater

“De PvdA, de vorige coalitiepartner, probeerde de trend te keren met een genuanceerde campagne: ze legden uit hoe het politieke proces werkt, met de nadruk op de compromissen die je als junior partner moet sluiten.” Van Leeuwen, zelf partijlid, waardeerde het realistische karakter van de campagne, maar de PvdA werd weggevaagd. “De kiezers wilden misschien grote beloftes horen, maar ook dat is een problematische trend.”

Dit systeem, dat om consensus draait en waarin de onderhandelingen voor een coalitieakkoord meer opwinding teweeg brengen dan de verkiezingen zelf, is “een van de frustrerende maar intrigerende aspecten van de Nederlandse politiek.” Maar dit staat op gespannen voet met het vorige punt dat Van Leeuwen maakte. “De vraag is altijd: welke coalities zijn er mogelijk? Kun je regeren met de populistische partijen?”

Ruttes eerste coalitiekabinet werd gesteund door de controversiële PVV, die wordt geleid door Geert Wilders, internationaal gezien waarschijnlijk de bekendste Nederlandse politicus. De PVV heeft een substantieel aantal zetels en heeft altijd een dubbelrol: een potentiële coalitiepartner en een gifbeker. “Als je zonder hen wilt regeren, heb je misschien vier partijen nodig om een coalitie te vormen, wat inhoudt dat je eindeloos moet onderhandelen.”

Populistische snacks, pragmatische standaardgerechten

Forum voor Democratie is een andere uiterst rechtse populistische partij die op grote afkeuring van politici kan rekenen. “Ze zijn nieuw en er wordt veel over ze gepraat. Hebben ze zich racistisch uitgelaten? Hoe racistisch precies? Politici wedijveren met elkaar in het uiten van hun walging… Dat is natuurlijk belangrijk, maar je zou kunnen zeggen dat de aandacht voor Forum disproportioneel is en ten koste gaat van de discussies die voor de kiezer meer relevant zijn.”

Net als de PVV is Forum voor Democratie min of meer synoniem met hun charismatische leider. Het principe van nieuwe partijen met één persoon als drijvende kracht is relatief nieuw: “Aan het begin van het millennium formeerde Pim Fortuyn zijn eigen partij. Hij werd vermoord voordat de verkiezingen hadden plaatsgevonden, maar de partij kreeg toch genoeg zetels om in de coalitieregering te gaan zitten.” Zonder hun charismatische leider viel de partij al snel uiteen – maar er was een belangrijk precedent geschapen.

“Populisten zijn in het voordeel als je ze vergelijkt met traditioneel gestructureerde partijen. Wilders heeft veel macht en kan doen wat hij wil. Hij kan heel snel reageren op actuele ontwikkelingen en uitzinnige voorstellen doen, terwijl bijvoorbeeld de PvdA alles eindeloos met alle leden bediscussieert. Van dit interne filter gaat ook een matigende invloed uit op radicale opvattingen die meer media-aandacht zouden genereren.”

Wanneer ze haar eigen zorgen over de opkomst van het populisme probeert te temperen, weet Van Leeuwen zich gesteund door de geschiedenis. Tenslotte was het acht jaar durende bewind van Jan Peter Balkenende de reactie op de charismatische aartsprovocateur Fortuyn. Balkenende was het onbevlogen antwoord op de vraag wat er gebeurd zou zijn als Harry Potter een loopbaan in het middenmanagement van een boekhoudfirma had nagejaagd. Want hoewel de Nederlandse kiezer dol is op kleurrijke karakters, blijft hij pragmatisme verkiezen boven charisma.

Leeuwen political history

Karin van Leeuwen is Assistant Professor of European political history at the Faculty of Arts and Social Science

Lees ook

  • Vorig jaar september is de samenwerking bekrachtigd tussen het project ‘DATASET’ van het Noord-Limburgse Fieldlab TISL en Logistiek Digitaal (onderdeel van het DIL programma). Namens het DATASET onderzoeksteam overhandigde Gerwin Zomer op vrijdag 12 juli het evaluatierapport van de Digital Readiness...

  • De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft dr. Marieke Hopman en dr. Guleid Jama financiering toegekend voor hun nieuwe onderzoeksproject CHILD-WAR. 

  • YUFE is thrilled to announce that its student program, the YUFE Student Journey, evolves into OpenYUFE, enabling students to apply all year long.