Stefan Hild hoogleraar Gravitational Research; UM treedt toe tot Nikhef

De Universiteit Maastricht (UM) heeft Prof. dr. Stefan Hild benoemd tot hoogleraar Gravitational Research. Hiermee haalt de UM de expertise in huis om toe te treden tot het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef).

Met de aanstelling van Prof. dr. Stefan Hild versterkt de UM het deeltjesfysica-onderzoek binnen de Faculty of Science and Engineering. Dit past bij de ambitie van de UM om het onderwijs en onderzoek in de bètatechniek verder te ontwikkelen en verstevigen. Hild zal, als onderdeel van het nationale zwaartekrachtsgolvenprogramma, de onderzoeksgroep Fundamentele Natuurkunde verder uitbreiden met internationaal toonaangevende academici.

Internationale specialist

Hild, in 1978 geboren in Celle, Duitsland, is nu nog hoogleraar experimentele fysica aan de universiteit van Glasgow en start per 1 augustus aan de UM. Hild geldt internationaal als een specialist in het ontwikkelen en bouwen van ultragevoelige laseropstellingen voor het meten van trillingen van de ruimtetijd volgens de voorspellingen van Einsteins relativiteitstheorie uit 1915.

ET Pathfinder en Einstein Telescope

Hild komt onder andere naar Maastricht om te werken aan de bouw van de ‘ET Pathfinder’, een testcentrum waar nieuwe ideeën voor zwaartekrachtgolfmeters kunnen worden getest en uitgewerkt. De ET Pathfinder is een prototype van de Einstein Telescope: een diepgekoelde driehoekige ondergrondse laserdetector met zijden van tien kilometer die zeer ver het heelal in kan kijken, in theorie tot de oerknal. Deze nieuwe wetenschap en bijbehorende innovaties zijn van groot belang voor studenten, onderzoekers, ondernemers en instellingen in de (Eu)regio.

Nikhef

Lees ook

  • Bij flinke luchtvervuiling kiezen mensen eerder voor oppositiepartijen dan voor regerende partijen. Dit blijkt uit onderzoek van Nico Pestel van Universiteit Maastricht en zijn collega’s

  • Gezonde voeding, voldoende bewegen en cultuur- en talentontwikkeling is goed voor de ontwikkeling van ieder kind. Met het concept van de Gezonde Basisschool van de Toekomst wordt dit een vast onderdeel van de schooldag. Universiteit Maastricht stond aan de basis van het concept.

  • Wetenschappers van het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht en van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd om een embryostructuur van een menselijke eeneiige tweeling te kweken uit louter stamcellen, zonder een eicel of spermacel te gebruiken. Dankzij deze kweek zien wetenschappers nu voor het...