Slaaptekort en rijgedrag? KRO onderzoekt met hulp van FPN

Op 28 september verscheen een nieuwe aflevering van De Monitor. De Monitor is het onderzoeksjournalistieke platform van de KRO-NCRV. Zij onderzoeken maatschappelijke kwesties met behulp van de kennis, ervaringen en input van het publiek. De aflevering keek naar slaaptekort bij vrachtwagenchauffeurs.

FPN’s Frederick Vinckenbosch werd ingeschakeld om te kijken naar het effect van slaaptekort en vermoeidheid op rijvaardigheid. De Faculty of Psychology and Neuroscience is een van de weinige plekken ter wereld waar dit soort rijexperimenten gebeuren op de openbare weg. Deze unieke methode geeft ons de mogelijkheid om gedrag in een ‘echte’ setting te testen.

Vinckenbosch doet bij FPN zelf vooral onderzoek naar het rijgedrag van mensen die een middel nemen dat ofwel het rijgedrag zou verbeteren, of verslechteren. Denk aan middelen als: slaappillen (de ochtend na het nemen), anti-depressiva, angstremmers, stimulantia voor mensen met aandoeningen als slaap apneu en narcolepsie, etc.

Thom Frijns

Slingering op de weg

“De primaire waarde die we meten is de slingering op de weg”. Aan de hand van die meting kunnen we vervolgens veel vragen beantwoorden. “Het is wel belangrijk om te weten dat lage slingering op de weg niet per se betekent dat het rijgedrag ook goed is. Rijvaardigheid omvat ook complexere taken, maar slingering is een gevoelige maat voor volgehouden aandacht”.

Wat is gevaarlijker?

Het weten welk effect verschillende legale, en illegale, middelen hebben op het rijgedrag is van belang voor wetgeving en handhaving. “Maar het is soms frustrerend,” zegt Vinckenbosch “wij besteden veel tijd en moeite in het onderzoeken van het gedrag van mensen, die vaak geen andere keuze hebben, zij moeten deze middelen nemen. Maar waar het vooral misgaat in het verkeer, is bij mensen die op hun telefoon zitten tijdens het rijden. Dit is een veel grotere en veel gevaarlijkere groep”.

  Kijk de aflevering van De Monitor hier.

Lees ook