Prof. Liesbeth Lijnzaad eerste Nederlandse rechter bij Internationaal Zeerechttribunaal

Prof. dr. Liesbeth Lijnzaad is verkozen tot rechter bij het Internationaal Zeerechttribunaal. Het is voor het eerst dat een Nederlander deze functie bemachtigt bij het in Hamburg gevestigde tribunaal. Lijnzaad is als bijzonder hoogleraar Praktijk van Internationaal Recht verbonden aan de Universiteit Maastricht. Ze is sinds 1994 in dienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze de belangrijkste adviseur is van de regering over internationaalrechtelijke vraagstukken. Op 1 oktober 2017 wordt ze beëdigd bij het eenentwintig rechters tellende tribunaal. 

Het Internationaal Zeerechttribunaal spreekt recht in geschillen tussen landen over de interpretatie en de toepassing van het VN-zeerechtverdrag. In 2013 stapte Nederland naar dit tribunaal om het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise en haar bemanning vrij te krijgen uit de Russische Federatie. De rechters stelden Nederland destijds in het gelijk. Lijnzaad trad op namens Nederland in deze procedure. 

Lijnzaad is sinds 1994 (het jaar dat ze ook in Maastricht promoveerde) in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken en werkt momenteel als de Juridisch Adviseur van de minister van Buitenlandse Zaken. Daarnaast is zij sinds 2006 hoofd van de Afdeling Internationaal Recht van het Ministerie. Vanuit haar functie vertegenwoordigt ze het Koninkrijk in zaken voor o.a. het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Zeerechttribunaal.

Prof. dr. Hildegard Schneider, decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid: "We zijn erg trots dat deze zeer ervaren diplomaat en fantastische onderzoeker aan dit tribunaal wordt benoemd. En het is natuurlijk ook bijzonder dat een vrouwelijke rechter deze prestigieuze functie krijgt. Ik zal zeker aanwezig zijn bij de installatie in Hamburg, waarschijnlijk met nog een aantal collega's." 

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken feliciteert Lijnzaad van harte. "Dit is een zeer verdiende kroon op haar carrière en tegelijk een enorme uitdaging."

Lees ook