Vici beurs voor Maastrichtse onderzoekster

Overgewicht en obesitas ontrafeld: verder kijken dan het gemiddelde

Prof. dr. A.J. Roefs, verbonden aan de Universiteit Maastricht van de Universiteit Maastricht (UM) heeft een Vici-subsidie ​​van € 1,5 miljoen ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Overgewicht en obesitas ontrafeld: verder kijken dan het gemiddelde

Professor Roefs gaat de beurs gebruiken om te onderzoeken hoe predictoren van overgewicht verschillen tussen mensen, en of de effectiviteit van een intensieve lifestyle interventie—op korte en lange termijn—afhangt van individuele profielen. Die profielen bestaan uit persoonskenmerken, biologische, psychologische, omgevings-, en gedragsvariabelen. Daarnaast onderzoekt ze hoe deze profielen zich vertalen naar gedrag in het dagelijks leven. Via een app worden meerdere keren per dag vragen gesteld over (on)gezond eetgedrag en beweging, en factoren die dat gedrag kunnen beïnvloeden (bijv. stress). Gekeken wordt of dagelijks gedrag gezonder wordt na de interventie, en of er een samenhang is met gewichtsverandering. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet naar gepersonaliseerde interventies.

NWO-Talentprogramma

Het NWO-Talentprogramma bestaat uit drie financieringsvormen (Veni, Vidi, Vici), afgestemd op verschillende fasen in de wetenschappelijke carrière van onderzoekers. Het financieringsinstrument maakt het mogelijk onderzoek naar eigen keuze te doen. Zo krijgt vernieuwend onderzoek een impuls en wordt de doorstroom bij wetenschappelijke onderzoeksinstellingen bevorderd. De bedragen die aangevraagd kunnen worden variëren van maximaal 280.000 voor Veni, 800.000 voor Vidi en voor Vici 1,5 miljoen euro. Er zijn afzonderlijke beoordelingen voor Veni, Vidi en Vici.

Lees ook

  • Recreatief lachgasgebruik is tot minstens 60 minuten na inhalatie meetbaar in ademlucht en bloed, en het is technisch haalbaar om hiervoor een meetinstrument te ontwikkelen. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek door wetenschappers van Universiteit Maastricht, TNO en het LUMC naar de...

  • Lilian Kloft en Min Wu, beiden verbonden aan de Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN), hebben van onderzoeksfinancier NWO een Rubiconbeurs gekregen. Deze beurs geeft veelbelovende startende wetenschappers de mogelijkheid om internationale onderzoekservaring op te doen.

  • Als je zelf mag kiezen, is groente eten dan lekkerder? Dat is de vraag die Rosalie Mourmans, PhD-student bij de Faculty of Psychology and Neuroscience beantwoordt in haar onderzoek. Met dat onderzoek is ze een van de tien finalisten van de Klokhuis Wetenschapsprijs: de prijs bekroont interessant...