Behandeling van huidkanker kan ook met ontstekingsremmende zalf

Nieuwe non-invasieve behandeling van basaalcelcarcinomen

Door uitgebreide analyse van het hele DNA van basaalcelcarcinomen toonden onderzoekers van het Maastricht UMC+ aan dat naast bekende genetische veranderingen ook zogenoemde epigenetische veranderingen een grote rol spelen bij het ontstaan van de huidkanker. Deze epigenetische veranderingen activeren een ontstekingsreactie in de tumorcellen. Ingrijpen op dit mechanisme met een ontstekingsremmende zalf levert goede behandelresultaten op. De Maastricht UMC+-dermatoloog in opleiding Tjinta Brinkhuizen promoveerde op 24 juni 2016 op onderzoek naar epigenetische veranderingen en nieuwe behandelingen van basaalcelcarcinomen.

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Eén op de vijf Nederlanders krijgt er gedurende zijn of haar leven mee te maken. Omdat opereren van die huidcelwoekering nog steeds de meest effectieve behandelvorm is, worden de meeste basaalcelcarcinomen nu nog chirurgisch verwijderd.

Niet-chirurgisch behandelen
Niet-operatieve behandeling van basaalcelcarcinomen met een zalf heeft verschillende voordelen. Het levert betere cosmetische resultaten op en een hogere tevredenheid van de patiënt. Daarnaast kost de behandeling minder tijd en minder geld. Het uitpluizen van het mechanisme waardoor deze tumor ontstaat, geeft richting aan het ontwikkelen van nieuwe, niet-operatieve maar wel  doelgerichte behandelvormen. Doelgerichte behandelingen zijn de toekomst in de kankertherapie omdat deze aangrijpen op specifieke eigenschappen van de kankercellen. Hierdoor worden de gezonde cellen minder beschadigd.

Epigenetica
In haar onderzoek heeft Brinkhuizen gekeken naar epigenetische veranderingen (genetische overdracht die niet gekoppeld is aan de DNA-bouwstenenvolgorde) in basaalcelcarcinomen.
Het bleek dat de epigenetische veranderingen in het basaalcelcarcinoom leiden tot een ontsteking die groei van de kankercellen bevordert. Door de ontsteking te onderdrukken met een goedkope, alom verkrijgbare ontstekingsremmer in gelvorm (diclofenac), kan het basaalcelcarcinoom succesvol behandeld worden. “Uit onze onderzoekresultaten kunnen we concluderen dat de behandeling met diclofenac-gel goede resultaten heeft en duidelijk minder huidbeschadiging oplevert”, aldus promovenda Brinkhuizen. “Met het onderzoek is een eerste stap gezet naar nieuwe non-invasieve doelgerichte behandeling van basaalcelcarcinomen.”      

Tjinta Brinkhuizen promoveerde op vrijdag 24 juni 2016 aan de Universiteit van Maastricht met haar proefschrift: "Basal Cell Carcinoma; epigenetics and new treatment modalities. Out of the Box"

Lees ook