Het Foundation Programme: een goed fundament voor je bacheloropleiding in Maastricht

Als je buiten de EU je middelbare school hebt afgerond, is het natuurlijk een superervaring om in Maastricht te komen studeren. Alleen kan het voorkomen dat je diploma niet voldoet aan de eisen die Nederland stelt (en 45 andere landen die het Bolognaverdrag tekenden). Daarvoor biedt de Universiteit Maastricht het Foundation Programme. Hier word je een jaar intensief voorbereid op studeren in Maastricht, van taalbeheersing tot academische vaardigheden. Voor een aantal bacheloropleidingen heb je dan op voorhand al een toelating op zak.


 

Joris van Poecke is programma manager bij het Foundation Programme. “Zo’n twaalf jaar begonnen we met een programma voor Saoedi-Arabische studenten die met een King Abdullah Scholarship werden voorbereid op de studie Geneeskunde in Maastricht. Zo hebben we veel ervaring opgedaan met het trainen van studenten uit andere landen en andere culturen.” Op zijn voorstel is een paar jaar geleden besloten om het programma ook toegankelijk te maken voor studenten uit andere landen en ook ter voorbereiding op andere bacheloropleidingen: het Foundation Programme.

Toelating bachelor
Het Foundation Programme werkt eigenlijk als pre-academische training en toelatingsexamen  (colloquium doctum) tegelijk. Voordat studenten aan het Foundation Programme beginnen, wordt beoordeeld of ze na afloop van het programma kunnen doorstromen naar de UM bacheloropleiding van hun keuze. “Als ze het jaar met goed gevolg doorlopen, en daarmee voldoen aan de gestelde toelatingsvereisten, dan zijn ze voor een aantal bacheloropleidingen automatisch toelaatbaar. Uiteraard moeten ze zich wel zelf aanmelden.” Joris van Poecke en zijn collega’s bekijken de motivatiebrieven, voorzien deze van feedback en wijzen studenten op de deadlines.

“Als deelnemers niet slagen voor het Foundation Programme of niet worden toegelaten tot een bachelor, dan bekijken wij of een studie aan de Hogeschool Zuyd een goed alternatief is en of ze daar terechtkunnen. Lukt dat niet, dan gaan ze meestal terug naar huis om daar te gaan studeren.”

Foundation Programme

Een intensief jaar
Deelnemen aan het Foundation Programme is intensief. Volgens Caroline Huijts is het ook schoolser dan een eerste jaar van een bacheloropleiding. Ze is docent voor onder meer het vaardigheidsonderwijs en recruiter. “We bereiden deelnemers voor op het Maastrichtse Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) en passen dit ook al zo veel mogelijk toe. De studenten volgen taalonderwijs in vier verschillende groepen. Ze worden ingedeeld op basis van hun niveau. Studenten met een lager niveau krijgen meer uren les dan degenen die met een hoger niveau starten.

Daarnaast volgen de studenten een aantal uur per week trainingen in academische vaardigheden. Denk hierbij aan leren samenvatten, notities maken, argumenteren en debatteren. Ze hebben meer les dan een reguliere bachelorstudent, maar minder dan op een middelbare school. In totaal volgen ze 16 uur per week onderwijs, met 24 uur zelfstudie.”

Joris van Poecke vult aan dat de studenten ook getoetst worden. “We bieden tien verschillende modules voor vaardigheidstrainingen die ze allemaal succesvol moeten afronden. Daarnaast moeten ze zich ook aan deadlines houden, huiswerk inleveren en als ze dat niet doen vervangende opdrachten doen. Ook worden ze beoordeeld op hun houding in de onderwijsgroepen en hun werkhouding. Het is dus allemaal heel gestructureerd. Daar leren ze van. Er is een tussentijds- en een eindexamen, soms in de vorm van een paper of een speciale opdracht, zoals het geven van een presentatie of posterpresentatie”

Bekijk de video en kom meer te weten over het Foundation Programme.

Studenten worden goed begeleid
“Een paar maal per jaar is er een gesprek met de academic advisor en dan worden de cijfers, werkhouding en aanwezigheid besproken”, vertelt Caroline Huijts . Naast een academic advisor krijgen studenten ook een mentor toegewezen. “Meestal zijn dit studenten van het University College Maastricht. Zij organiseren niet alleen sociale activiteiten, zoals gezamenlijk eten of een bezoekje brengen aan de kerstmarkt, maar helpen ook met praktische zaken. Lukt het om een huis te vinden? Lukt het om je te registreren bij de gemeente?” Het is aan de studenten of ze hier wel of niet aan meedoen. Het is vooral ‘learning by doing’ weet Joris van Poecke uit ervaring. “We gaan ervan uit dat de meeste studenten een beetje een culture shock krijgen. Alleen als ze dat bij ons hebben, dan heeft dat nog niet zoveel gevolgen en wij kunnen ze op allerlei manieren helpen. Maar uiteindelijk moeten ze wel alles halen. Simpel. Ze moeten allemaal aan dezelfde eisen voldoen.” De gemiddelde leeftijd van de studenten is 19 jaar. Er zijn mensen die rechtstreeks van de middelbare school komen, maar er zijn ook studenten die een aantal jaren hebben gewerkt en hebben gespaard om te kunnen deelnemen aan het Foundation Programme.

De voordelen van het UM Foundation Programme
“Het grote voordeel is dat programma van en voor de UM is”, zegt Joris van Poecke “De Universiteit Maastricht is de enige Nederlandse universiteit dat zelf een Foundation Programme heeft ontwikkeld.” Daarnaast biedt Maastricht meer voordelen, het is veilig en kleinschalig. In de stad is het culturele aanbod enorm gegroeid, evenals de sportfaciliteiten. “Dat we tijdens het aanmeldingsproces  nauw contact onderhouden met de ouders  (als daar behoefte aan is) wordt ook als een pluspunt ervaren”, zegt Caroline Huijts. “Veel ouders komen een paar dagen naar Maastricht om alles uitgelegd te krijgen, voordat ze hun kinderen aanmelden voor het Foundation Programme. Ze vinden het heel fijn om te horen dat we ervaring hebben met jonge, buitenlandse studenten. Achteraf hoor je vaak dat ze opgelucht zijn, dat ze het hebben kunnen zien en hebben gehoord hoe het zit.”

 

Foundation Programme

Zelfstandig wonen
De deelnemers van het Foundation Programme wonen niet op een campus of in een guesthouse, maar zoeken zelf een kamer. Daar worden ze volgens Caroline Huijts vooraf goed over geïnformeerd. “Doordat het programma zo kleinschalig is, hebben we veel contact met de studenten, voordat ze naar Maastricht komen. We sturen ze in de zomer informatie over Maastricht Housing en andere kamerverhuurbureaus.” Joris van Poecke vult aan: “Als ze hier wonen en studeren, dan creëren ze eigenlijk als heel vanzelfsprekend hun eigen netwerk. We proberen dit te stimuleren door bepaalde studenten aan elkaar te koppelen. Studenten die bijvoorbeeld goed zijn in Engels of wiskunde koppelen we aan studenten die hier minder goed in zijn.” En het vinden van een kamer? “Er is in Maastricht geen sprake van een tekort aan kamers, dus er is altijd wel iets te vinden”, besluit hij geruststellend.

 

Lees ook