Jos Kleinjans ontvangt Medallion of Honour

Ter gelegenheid van zijn afscheid van de Universiteit Maastricht is op 4 mei 2022 de Maastricht University Medallion of Honour uitgereikt aan prof. dr. Jos Kleinjans, hoogleraar Milieugezondheidkunde aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML). Jos Kleinjans ontving de Medallion of Honour vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten voor de UM als voortrekker in de vormgeving van onderwijs en onderzoek in het brede domein van de Milieugezondheidkunde.

- de tekst gaat verder onder de foto - 

Prof. Jos Kleinjans ontvangt medallion of honour
Prof. Annemie Schols, decaan van FHML, en prof. Jos Kleinjans

Jos was vanaf het vroege begin van de Rijksuniversiteit Limburg betrokken bij het positioneren van onderwijs en onderzoek binnen de faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, en later FHML. Hij speelde een voortrekkersrol in het vormgeven van het onderwijs in het brede domein van de Milieugezondheidkunde. Dat begon met het opzetten van de studierichting Milieugezondheidkunde (MGK), wat later resulteerde in het instellen van een gelijknamige leerstoel. Het MGK-programma was innovatief en enig in zijn soort; in Nederland werd geen vergelijkbare opleiding aangeboden.

Visionare vormgever


Tegelijk met deze successen in het onderwijs werd ook Jos’ nieuw wetenschappelijk onderzoek in het kader van nationale maar vooral internationale (EU) projecten steeds succesvoller. Van grote invloed op de reeks van successen in Europese projectaanvragen was het feit dat Jos als geen ander de potentiële impact van innovatieve technieken in toxicologisch onderzoek zag aankomen. Hierdoor wist hij steeds op het juiste moment emerging technologies in projectaanvragen in te brengen en samenwerking met de juiste partners aan te gaan.

Gedurende zijn academische carrière heeft Jos, met een visionaire blik en soms eigengereide aanpak, zowel onderwijs als onderzoek van de Universiteit Maastricht sterk geprofileerd, binnen Nederland, in de Euregio, binnen Europa en ver daarbuiten. In de komende jaren zullen nog vele onderzoekers profijt hebben van zijn nalatenschap.

 

Lees ook

  • Hoogleraar Machteld Marcelis kan haar werk aan de Universiteit Maastricht voortzetten. Onafhankelijk onderzoek door bureau BING in opdracht van het universiteitsbestuur laat zien dat er geen aanwijzingen zijn van sociale onveiligheid binnen sectie Psychiatrie van de vakgroep Psychiatrie &...

  • Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht heeft ingestemd met het plan voor de vernieuwing van de centrale proefdiervoorziening voor de UM en het Maastricht UMC+ op de reeds bestaande locatie aan de Universiteitssingel 50 (UNS50). Een nieuw gebouw is daarmee van de baan.

  • Voor het eerst is er wetenschappelijk bewijs dat een gepersonaliseerd voedingspatroon, gebaseerd op iemands stofwisselingsprofiel, tot een betere gezondheid leidt. Dit is een belangrijke stap richting effectievere voedingsinterventies die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en voorkomen...