Ines Aoufi, Associate Consultant voor RPP Group

Ines Aoufi droomde altijd van een carrière waarin ze kon werken aan het garanderen van de best mogelijke gezondheidszorg voor iedereen. Na een open gesprek met haar middelbare school leraar in haar laatste jaar over haar toekomstige carrièreplannen, kwam Ines in aanraking met de Bachelor European Public Health aan de Universiteit Maastricht. In haar ogen bereidde dit programma haar het beste voor op het werk dat ze momenteel doet in de publieke  gezondheidszorgsector in Brussel.

alumni inesauoufi.jpg

Als kind wilde Ines altijd dokter worden. Omdat ze veel reisde, kwam ze verschillende gezondheidszorgsystemen tegen die qua kwaliteit heel anders waren dan het systeem in België, waar ze woont. "Ik dacht dat dokter worden de manier was om veranderingen aan te brengen in de gezondheidszorgsystemen in de landen die ik bezocht. Maar door te praten met mijn middelbare school leraar realiseerde ik me dat de impact van een dokter, hoewel extreem belangrijk, voornamelijk op individueel niveau blijft, werkend met één patiënt tegelijk. Ik wilde in staat zijn om veranderingen op een hoger niveau en voor een grotere hoeveelheid mensen te bewerkstelligen."

Na het bijwonen van onze evenementen voor potentiële studenten schreef Ines zich in voor de Bachelor European Public Health. "Wat me het meest aantrok in het programma was de mix van politiek, wetenschap en recht. Ik had het gevoel dat die combinatie me zou voorbereiden op het carrièrepad dat ik wilde nemen." Universiteit Maastricht voldeed ook aan Ines haar eisen voor een universiteit; het biedt een multiculturele en uitdagende omgeving. Ze genoot vooral van Probleemgestuurd Onderwijs, waar het doel informatie delen en samenwerken aan het oplossen van problemen is.

"Gedurende mijn drie jaar als bachelorstudent had ik de kans om te werken aan onderwerpen die me interesseerden. De meeste van mijn onderzoeken en papers draaiden om huiselijk geweld, geweld tegen vrouwen en de impact ervan op de geestelijke gezondheid van slachtoffers en toeschouwers. Dankzij de fantastische connecties van Universiteit Maastricht en onze professoren zijn er talloze stagemogelijkheden. In mijn geval had ik de kans om mijn stage te doen bij het European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction in Portugal."

Na haar stage besloot Ines terug te keren naar België om te werken voor RPP Group. Ines kende de oprichter van het bedrijf al, Sebastian Rohde, omdat hij een van de professoren is binnen het bachelorprogramma. "De lezingen over Europees gezondheidsbeleid die gegeven werden door de heer Rohde inspireerden me enorm en ik voelde dat het de juiste volgende stap was voor mijn carrière."

RPP Group is gespecialiseerd in public affairs en het aantonen van de maatschappelijke waarde van projecten en ideeën voor overheden. Als Associate Consultant werkt Ines met organisaties op het gebied van farmaceutica, nucleaire geneeskunde en dierengezondheid, maar ook met patiëntenorganisaties en handelsverenigingen. Vragend naar haar huidige projecten, is er één dat eruit springt.

“Ik werk samen met een gerenommeerd oncoloog en een leidend activist voor ‘het recht om vergeten te worden’. Veel kankeroverlevenden worden gediscrimineerd en gestraft bij het verkrijgen van financiële diensten zoals hypotheken en verzekeringen. We werken aan een Europees kader tegen deze discriminatie.”

Ines haar dagelijkse werkzaamheden omvatten onder meer het volgen van politieke ontwikkelingen op EU- en nationaal niveau en samenwerking met industriële en politieke stakeholders. In het kader van 'het recht om vergeten te worden', voert Ines samen met haar collega's onderzoek uit naar de staat van de wetgeving in verschillende EU-landen, organiseert ze bijeenkomsten met politieke stakeholders en leidt ze andere activiteiten om dit probleem onder de aandacht te brengen.

Volgens Ines is werken voor RPP Group heel vergelijkbaar met het werk dat ze deed als student European Public Health. “Beide vereisen brede kennis. Naast het juridische en politieke kader achter onze projecten, moet ik ook in staat zijn om hun wetenschappelijke achtergrond te begrijpen. Bij het bespreken van gezondheidsprojecten met politieke stakeholders is het belangrijk om alle facetten te begrijpen." Ines blijft voorstander van European Public Health: "Als je niet zeker weet wat je wilt studeren, maar je weet dat je de gezondheid als geheel wilt verbeteren, studeer dan EPH. Het geeft je een sterke basis om een carrière te beginnen in de meeste gezondheidsgerelateerde gebieden. Je zult veel verschillende vakken tegenkomen, zoals statistiek of epidemiologie. Als je wilt, kun je jezelf verder specialiseren in deze specifieke vakgebieden door een masteropleiding te volgen."

En wat betreft studeren in Maastricht? "Het is een leuke stad", volgens Ines. “Ik wilde altijd al studeren en leven in een omgeving waar ik mensen uit verschillende culturen en achtergronden kon ontmoeten, en Maastricht is een fantastische plek daarvoor. Er zijn geweldige feesten en manieren om nieuwe vrienden te ontmoeten. Studeren in Maastricht voelde als de perfecte manier om mijn nieuwe leven te beginnen.”

Lees ook