Europese beschouwingen vanuit Maastricht

Iedereen euroscepticus

De Europese Unie wordt vaak gezien als een ver-van-mijn–bed-show. De afstand tot de Europese burger is groot en de besluitvorming in Brussel saai en ingewikkeld, zo luidt de kritiek. “Maar in veel dingen is Europa nou juist transparanter dan menig lidstaat,” stelt politicoloog Patrick Bijsmans. Hij is niet tegen kritiek op de EU, integendeel. “Was je vroeger voor of tegen Europa, nu is denk ik iedereen euroscepticus in de ware zin van het woord: niet automatisch aannemen dat iets goed is en dat is prima.”

Zeven Maastrichtse wetenschappers laten hun licht schijnen over de Europese stand van zaken in de serie Europese beschouwingen vanuit Maastricht.

Wat is het belang van een verenigd Europa anno 2019?

“Europa is inmiddels echt onderdeel van ons leven. De meeste problemen houden niet op bij de grens, denk aan luchtvervuiling, migratie etc. Het Britse idee en ook dat van Thiery Baudet om uit Europa te stappen en het zelf te regelen is niet meer van deze tijd. Alles is zo met elkaar verweven, ook buiten Europa. De Britten moeten met al die landen, waar ze nu via Europa een verdrag mee hebben, nieuwe verdragen gaan sluiten, en zij denken dat die hetzelfde zullen blijven. Japan heeft onlangs al gezegd: ‘Dat gaan we niet doen’. Dat wordt onderhandelen vanuit een veel kwetsbaarder positie.”

Wat is de meest gehoorde kritiek op Europa?

“De standaardkritiek is dat Europa de ver-van-mijn–bed-show is, saai en ingewikkeld, terwijl Europa in veel dingen juist transparanter is dan menig lidstaat. Europa kan pas gaan leven als je er debat over voert, maar als het debat zich beperkt in voor of tegen dan komen we politiek nergens en zullen we het nooit begrijpen. Dan wordt het gewoon: je bent voor of je bent tegen. Dat zie je vaak terugkomen in het mediadebat, zeker op het moment van Europese verkiezingen. Er wordt in de media weinig moeite gedaan om die complexiteit te ontrafelen. Europa is veel slagvaardiger dan vaak wordt gedacht. Het polderen is gangbaar in Europa, want hard politiek spel kan landen afstoten. Dat lijkt stroperig, maar je wordt geacht om beleid te maken voor 500 miljoen Europeanen en deze Europese regels moeten ook nog ruimte bieden aan de nationale belangen van alle lidstaten, dat kost tijd.

Annelotte Huiskes (text), Philip Driessen (Photography)
bijsmans

En toch: als er nu een referendum in Nederland zou zijn over een Nexit, zou 86% van de Nederlanders in de EU willen blijven. Dit percentage is toegenomen dankzij de Brexit; men ziet dat dit misschien toch niet zo’n goed alternatief is. Maar alle kritiek wordt op een hoop gegooid, dus als je eurosceptisch bent, ben je tegen Europa, terwijl de kritiek gericht is op beleidskeuzes.  Veel eurosceptici zijn sceptisch in de ware zin van het woord: niet automatisch aannemen dat iets goed is en dat is prima. Was je vroeger voor of tegen Europa, nu is denk ik iedereen euroscepticus in de ware zin van het woord.”

Wat moet er veranderen?

Niet alleen de media ook onze nationale politici zouden veel transparanter moeten zijn over wat Europa allemaal doet. Niet wanneer het hen onwelgevallig is, zeggen: ‘Brussel beslist’. Dat klopt niet, het zijn onze ministers die meebeslissen, niet een of andere bureaucraat van de Europese Commissie. Mediaonderzoek door de jaren laat weliswaar zien dat er langzaam meer aandacht voor Europa is, maar het kan beter. Er is een leuk onderzoek geweest onder journalisten die in Brussel werken waaruit bleek dat zij soms moeite hadden hun artikelen te slijten bij hun redactie thuis omdat zij het verhaal ook niet helemaal begrepen.  Ook hier geldt dat het belangrijk is meer nadruk te leggen op de link tussen nationaal en Europees niveau. Wanneer de media en politici eerder inzage zouden geven waarover zij in Brussel gaan beslissen en wat dat voor ‘ons’ zou betekenen, dan zou het idee dat buiten ‘ons’ om beslissingen worden genomen, veel minder leven.”  

Hoe ziet u de toekomst van de EU?

“Europa moet gaan nadenken over sociaal beleid dat samengaat met economische integratie. Europa is lang het verhaal geweest van steeds verdergaande economische integratie zonder voldoende na te denken over de gevolgen daarvan voor de gemiddelde Europese werknemer. Neem het voorbeeld van Poolse vrachtwagenchauffeurs die rondrijden in Nederlandse trucks, de discussie over arbeidsmigratie, de discussie over gelijke lonen voor gelijk werk, ook voor Oost-Europese arbeidskrachten. Vanuit Oost-Europees perspectief is het misschien positief zoals het nu is, maar vanuit West-Europees perspectief ligt dat anders. De Poolse loodgieter is toch een soort spookbeeld geweest, terecht of onterecht.  
En Europa moet gaan nadenken over het migratievraagstuk en dan niet over wie wel of niet recht op asiel heeft. Het wegvallen van binnengrenzen dwingt ons goed te kijken naar de buitengrenzen en het beleid daarop te herzien. Als je aankomt in Italië moet je daar asiel aanvragen en onder andere Nederland geeft dan niet thuis. Dan snap ik waarom je op een partij als Lega stemt, die de grenzen gewoon dicht wil gooien. Dat verdient de volle aandacht. Het antwoord op dit soort vraagstukken vind je niet op nationaal niveau, dat moet op Europees niveau. Misschien moet je als EU vooralsnog pas op de plaats maken, dus geen verdergaande integratie, maar kijken of en waar herziening nodig is van het bestaande beleid.”

Wat vindt u van de verkiezingsuitslag?

“Dat de grote middengroepen zouden verliezen, was te verwachten. Dat de Eurosceptici winst zouden boeken ook. Die partijen zijn alleen meer divers dan iedereen vaak denkt; ze zijn niet allemaal slechts tegen Europa. Op zich valt die winst ook nog wel mee, want in landen als Nederland hebben ze het slechter gedaan dan werd verwacht. De uitslag laat zien dat er meer opties in het Europadebat zijn dan voor of tegen. Ik vind het wel positief dat het parlement meer divers is geworden, want dat is goed voor het broodnodige democratische debat.”

 

Lees ook

  • Na jaren van turbulentie, heeft het leven van alumna Lea Vink een vlucht genomen in Wenen. Ze kan er nieuwe stappen zetten in haar loopbaan op het kruispunt van luchtvaart en organisatiepsychologie. Ook op persoonlijk gebied lacht het geluk haar toe sinds haar transitie van man naar vrouw.

  • Zelfstandig besluiten nemen bij vergelijkbare situaties doen computers al volop. Maar kunnen zij ook kennis toepassen op nieuwe feiten? Mark Winands, de kersverse hoogleraar Machine Reasoning bij het Department of Advanced Computing Sciences (DACS), ontwikkelt rationeel handelende computerprogramma...

  • Zou het milieu erbij gebaat zijn als we plastic vervangen door papier of glas? Nee, is het verrassende antwoord van Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics. Zij pleit voor een alternatieve aanpak, gericht op meer bewustwording en kennis op het gebied van recycling.