Horizon 2020: twee topjaren voor UM

De UM heeft met veel succes aangeklopt bij het onderzoeksprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie. In 2019 en 2020, de laatste twee jaar van het bestaan van het programma, steeg het totaal toegekende subsidiebedrag fors naar ruim 27 miljoen euro in beide jaren.

Horizon 2020 liep van 2014 tot en met 2020. Met het onderzoeksprogramma zette de EU in op het stimuleren van innovatie en het waarborgen van de concurrentiekracht van Europa. Vanaf het eerste jaar heeft de UM subsidies ontvangen uit het programma. Tot 2019 ging het gemiddeld om 14,2 miljoen euro. In 2019 steeg het toegekende bedrag naar 27,2 en in het laatste jaar ging het om een vergelijkbaar bedrag: 27,6 miljoen euro, verdeeld over in totaal 48 onderzoeksprojecten.

ERC Grants

In het oog lopende projecten daarbinnen zijn onder meer de twee ERC synergy grants die in 2019 en 2020 werden toegekend. In 2020 was dat aan Cyrus Mody, hoogleraar geschiedenis van wetenschap, technologie en innovatie aan de UM voor het project NanoBubbels. In dat internationale en interdisciplinaire project wordt onderzocht hoe en waar foute claims (toegespitst op nanotechnologie) ontstaan en hoe die uit wetenschappelijke registers verwijderd kunnen worden. Een jaar eerder ontving ook Beatrice de Gelder, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen, een ERC synergy grant. Met collega’s in Duitsland en België brengt zij in het project Relevance in kaart hoe het brein lichamelijk gedrag (body language) van anderen verwerkt en hoe het deze informatie gebruikt om intenties, acties en emoties te begrijpen.

Eveneens onder Horizon 2020 valt de ERC advanced grant die Stefan Hild kreeg toegekend. Deze grant van 2 miljoen is bedoeld voor het ontwikkelen en testen van technologie waarmee toekomstige zwaartekrachtgolf-detectoren, zoals de Einstein Telescoop, nóg gevoeliger kunnen worden.

Vervolgprogramma: samen naar oplossingen

Het Horizon 2020 programma is inmiddels afgesloten, maar kent een opvolger. Dat is Horizon Europe dat voortbouwt op het succes van zijn voorganger, voor de periode 2021-2027. Het Europees Parlement ging eind april 2021 akkoord met het programma. Ook met Horizon Europe (totaal budget: 95,5 miljard euro) wil de EU het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren. Daarnaast wordt het bedrijfsleven en de academische wereld uitgedaagd om samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen.

Klik hier voor de EU-informatie over Horizon Europe.

Foto UM homepage: Bobbsled | Flickr | CC BY-SA 2.0

Einstein telescope

De Einstein Telescoop

Lees ook