REMIT: een nieuw innovatief onderzoeksproject voor een sterker Europa

Hoe technologie de rol van de EU in het mondiale bestuur kan versterken

Onze wereld is in transitie nu de naoorlogse op regels gebaseerde orde steeds meer wordt bedreigd. Autoritaire mogendheden, grote commerciële digitale platforms en populisten hebben geen oog voor de waarde van samenwerking tussen bondgenoten. Europa is sterk als het multilateralisme sterk is, dus als landen samenwerken om gemeenschappelijke doelen na te streven. In een nieuw Europees onderzoeksproject gaan wetenschappers aan de slag om het multilateralisme nieuw leven in te blazen door innovatie van het technologiebeleid. Het REMIT-project is op 1 maart 2023 van start gegaan onder leiding van Roberta N. Haar, hoogleraar Foreign Policy Analysis and Transatlantic Relations aan de Universiteit Maastricht. Het project wordt gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de EU.

Een sterker Europa door middel van technologie
Een politieke prioriteit van de Europese Commissie, onder leiding van Ursula von der Leyen, is "een sterker Europa in de wereld door multilateralisme". REMIT wil deze ambitie verwezenlijken door zich te richten op normen, instellingen en belangrijke actoren in vier technologiesectoren. REMIT kiest voor technologie als uitgangspunt vanwege het effect van technologie op het economisch concurrentievermogen. Daarnaast is technologie belangrijk voor de nationale veiligheid, met inbegrip van bedreigingen voor de democratische beginselen. Tenslotte is technologie cruciaal voor oplossingen voor mondiale uitdagingen.

Beleidsaanbevelingen op vier technologiegebieden
De REMIT-onderzoekers gaan beleidsaanbevelingen ontwikkelen die bijdragen tot een beter multilateraal bestuur middels een grondige analyse van betwiste beleidsterreinen, de rol van de betrokken actoren en hun relevante domeinen. De vier technologiegebieden waarop de onderzoekers hun onderzoek zullen richten zijn digitale technologie, biotechnologie binnen de gezondheidszorg, veiligheids- en defensietechnologie en financiële technologie. De focus op deze technologiegebieden komt voort uit de expertise die de REMIT-onderzoekers inbrengen in het project.

Multilaterale regulering van technologie is hard nodig
Het gebrek aan uitgebreide multilaterale regelgeving inzake technologie vormt een aanzienlijke bedreiging voor de veiligheid van de EU en haar bondgenoten doordat anderen (met name China) de regels voor de digitale toekomst kunnen bepalen. Bovendien spelen de vier technologiegebieden een rol bij het vinden van oplossingen voor alle grote uitdagingen, waaronder klimaat, digitale transacties, toenemende ongelijkheid, vergrijzing en gezondheid, migratie, pandemieën en informatieverstoring. Inzichten die leiden tot beter beleid zijn dus dringend nodig voor een sterker Europa.

Over het REMIT-project

Interdisciplinair team van internationale deskundigen van vooraanstaande Europese universiteiten
Het REMIT-project wordt gecoördineerd door de Universiteit Maastricht en brengt vooraanstaande Europese onderzoekers van negen partners uit België, Estland, Finland, Duitsland, Italië, Nederland, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk samen. Het doel is het ontwikkelen van aanbevelingen, helder inzicht te verschaffen in de status quo en innovatieve methodologieën te ontwikkelen die een effectief beleid ondersteunen om de wereldwijde democratische structuren nieuw leven in te blazen.

Het REMIT-project heeft een budget van bijna 3 miljoen euro, waarvan 2,6 miljoen euro wordt gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de EU en 370 000 euro door de Britse regering via het UK Research and Innovation Fund (UKRI). Het project wordt uitgevoerd door internationaal erkende onderzoekers van de Universitatea Babes Bolyai, Universitaet Bremen, Katholieke Universiteit Leuven, Luiss Libera Universita Internazionale Degli Studi Sociali Guido Carli, Erasmus Universiteit Rotterdam, het Finse Instituut voor Internationale Zaken en de Universiteit van Tartu. Daarnaast heeft het European Cyber Conflict Research Initiative (ECCRI) zich aangesloten bij het consortium als geassocieerde partner, die financiering ontvangt van het UKRI.

Lees ook