Students going the extra mile

Hoe duur is de huur?

Tijdens de Dies werden ook dit jaar weer de scriptieprijzen uitgereikt, dit zijn prijzen voor masterstudenten die het hoogste cijfer voor hun afsluitende thesis haalden. Alumnus Matthijs Korrevaar was een van de winnaars. Hij onderzocht hoe de huurprijzen zich in een aantal Europese steden hebben ontwikkeld in de afgelopen 500 jaar. “Je hoort mensen vaak zeggen dat de huren steeds hoger worden. Maar als je naar de lange termijn kijkt dan is de huur nu juist veel betaalbaarder dan vroeger.”

Met zijn onderzoek was hij eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt in de Master Economie. “Het is een economisch-historisch onderzoek. Aan geschiedenis wordt niet echt veel gedaan op de economische faculteit. Dat heb ik er zelf altijd een beetje bij gedaan omdat ik het leuk vond.” vertelt Matthijs. Iets doen wat je leuk vindt is belangrijk, vindt hij. “Een onderwerp waar je zelf enthousiast over bent is volgens mij het hoofdingrediënt voor een goede scriptie.”

Speuren naar informatie

Voor zijn masterscriptie onderzocht Matthijs hoe de huurmarkt zich in een aantal grote Europese steden heeft ontwikkeld sinds 1500. “Er waren wel een aantal studies naar dit onderwerp en mijn begeleider had ook wel wat informatie, maar er was eigenlijk geen groot overzicht. De meeste historici kijken naar een specifieke periode, bijvoorbeeld van 1500 tot 1750.”

Matthijs zocht dus stad en land af naar informatie over huurprijzen. “Ik ben begonnen met het aanschrijven van een aantal historici die onderzoek hadden gedaan naar huren in Londen, Parijs, Amsterdam en Belgische steden als Brugge, Gent en Brussel. De meeste waren al overleden, dus daar had ik weinig aan. Toen ben ik allerlei boeken in gedoken en naar allerlei archieven geweest om informatie te zoeken.”

Britta Wielaard

Appels met peren vergelijken

Uiteindelijk lukte het Matthijs toch om een flinke dataset bij elkaar te sprokkelen, in totaal zo'n 250.000 huren. Op basis daarvan maakt hij voor elke stad een huurprijsindex. “Huizen in 1500 waren natuurlijk heel anders dan de huizen van nu, dus ik gebruik een techniek die de verschillen in de kwaliteit van de woningen meeneemt. Zo weet ik zeker dat ik geen appels met peren aan het vergelijken ben.”

Nadat hij alle informatie had verwerkt deed hij een bijzondere ontdekking. “Toen ik twee weken voor mijn verdediging de data netjes op een rij zette, ontdekte ik dat de huren eigenlijk in alle steden veel minder gestegen waren dan het inkomen: huren is dus veel betaalbaarder geworden.” De verbetering was met name spectaculair in België. “Antwerpen was het New York van de 16e eeuw. De huren waren daar toen ontzettend hoog. Je ziet dat de Belgische steden zelfs goedkoper zijn geworden sinds 1500 wanneer je de inflatie meeneemt.”

Woonquote

De afronding van zijn scriptie betekent nog niet het einde van dit onderzoek voor Matthijs. Hij doet nu een promotieonderzoek over hetzelfde onderwerp, waarbij hij op zoek gaat naar nog meer informatie. Hij is nog steeds razend enthousiast over het onderwerp en wil het tot op de bodem uitzoeken. "Politici en beleidsmakers maken vaak gebruik van een zogenaamde woonquote, die aangeeft welk percentage van ons inkomen aan wonen wordt uitgegeven. De woonquote is in de afgelopen 150 jaar steeds hoger geworden. In mijn scriptie laat ik zien dat het grootste deel van die stijging te danken is aan het feit dat we steeds luxer zijn gaan wonen, niet omdat de huur zoveel duurder is geworden. De woonquote is dus helemaal geen goede maatstaf om de betaalbaarheid van wonen te meten. Toch zie je, bijvoorbeeld in verkiezingsprogramma’s, dat woonquotes nog altijd gebruikt worden om aan te geven in hoeverre de betaalbaarheid van woningen in het geding is. Op basis van de geschiedenis en alle data die ik verzamel, trek ik lessen voor het heden. Daarmee kan ik wat betekenen voor de maatschappij. Ik doe dit natuurlijk ook omdat ik nieuwsgierig ben, maar het wordt pas echt waardevol als iemand anders er ook iets mee kan.”

Lees ook

  • Met de dit jaar gestarte bachelor Computer Science versterkt de Universiteit Maastricht zijn positie verder als bèta-universiteit. De belangstelling voor de nieuwe opleiding was boven alle verwachting: zo’n 300 studenten uit alle hoeken van de wereld gingen in september aan de slag. “De...

  • De gezondheidszorg wordt geconfronteerd met beperkte middelen. Zonder slimme innovatie komt de kwaliteit van zorg voor alle patiëntengroepen in gevaar. Jessica Storm, alumna van de masteropleiding Healthcare Policy Innovation and Management, deed onderzoek naar de kosteneffectiviteit van...

  • Waren je examens voor jou echt een fluitje van een cent? Was je goed voorbereid en had je genoeg tijd over? Dan zal het werk van Anique de Bruin je leven niet veranderen. Maar voor alle anderen biedt de hoogleraar Self-regulation in Higher Education nuttige inzichten en hulpmiddelen. Samen met een...