Studio Europa Maastricht

De EU en Trump lijken op elkaar wat betreft migratie, vindt Melissa Siegel

Aanstaande januari bespreken tweehonderd willekeurig geselecteerde EU-burgers in Maastricht de toekomst van migratie in Europa als onderdeel van de Conferentie over de Toekomst van Europa. Studio Europa Maastricht daagt hoogleraar migratiestudies Melissa Siegel uit om antwoord te geven op de vier migratievraagstukken die de burgers worden voorgelegd. “De Europese Unie voert een ‘Europe first’-beleid. Het doet wat Trump wilde doen, maar zonder het toe te geven.”

Professor Siegel, de Conferentie over de Toekomst van Europa komt eraan en migratie is een van de belangrijkste ondewerpen. Gezien uw expertise willen we weten wat u denkt over de vier vragen die op de agenda staan. 

“Het zijn moeilijke vragen, en ik heb over sommige meer te zeggen dan over andere. Maar let’s go!”  

De eerste vraag is: hoe kan de EU een asiel- en migratieysteem opzetten dat solidariteit en verantwoordelijkheid combineert?

Siegel zucht diep. “Het is jammer dat we in de EU geen solidariteit zien met migranten van buiten de EU. En niet alleen Oost-Europese landen weigeren vluchtelingen op te nemen. De bereidheid om meer te doen dan het absolute minimum ontbreekt in de meeste landen, en dat is een groot probleem.” (tekst gaat verder onder de foto)

Border

Wat zou een oplossing kunnen zijn?

“Er moet een systeem komen van dwang en beloning. De huidige verdeelsleutel die bepaalt hoeveel migranten lidstaten moeten opnemen, is heel eerlijk. Het is gebaseerd op werkloosheidscijfers, BNP, bevolkingsomvang en -dichtheid. Op basis daarvan zouden landen financieel ondersteund moeten worden bij het opvangen van vluchtelingen. Grote hoeveelheden geld, geen druppel op een gloeiende plaat. Weigering mag niet worden toegestaan en moet worden bestraft, wat betekent dat die landen EU-financiering wordt ontzegd, of dat ze worden belast of beboet. Genoeg geld dat het pijn doet. Dat is een directe oplossing.” 

De EU worstelt niet alleen met degenen die blijven, maar ook met degenen die terug moeten keren naar hun land van herkomst. De Conferentie vraagt deelnemers: hoe moet de EU samenwerken met landen buiten de EU om te zorgen voor een vlotte terugkeer van migranten die geen recht hebben om te blijven? 

“De EU zou realistischer moeten zijn over haar terugkeerbeleid. Veel EU-landen willen bijvoorbeeld dat andere landen niet-onderdanen terugnemen. Maar het is onredelijk om Marokko te vragen Nigerianen terug te nemen alleen omdat ze via Marokko de EU zijn binnengekomen. Sommige regeringen willen geen mensen terugnemen die volgens hen verkeerd zijn behandeld door de EU. Ze begrijpen waarom hun burgers irregulier naar de EU zijn gemigreerd: omdat de EU niet genoeg reguliere migratiekanalen heeft! Ze zeggen: ‘wij laten jullie onderdanen zonder problemen ons land bezoeken, maar u laat de onze niet hetzelfde doen’. Als Amerikaan heb ik geen visum nodig om Europa te bezoeken, een Nigeriaan moet er wel een hebben. Die landen verwerpen het idee van een ‘Fort Europa’ waar hun burgers geen onderdeel van kunnen uitmaken.”

Lees verder op de website van Studio Europa Maastricht. 

‘UM & Europa’ in de spotlight
In 2022 bestaat het Verdrag van Maastricht 30 jaar. Een goed moment om weer eens stil te staan bij de Europese eenwording. Van 11 tot en met 13 februari 2022 vindt daarom de bijzondere Conferentie over de Toekomst van Europa plaats in Maastricht. Redenen genoeg voor dé Europese universiteit van Nederland om uit te pakken met een nieuwe serie verhalen, en om al onze informatie rondom ‘de UM en Europa’ nog eens op een rij te zetten. Lees meer.

Lees ook