Bouwwerkzaamheden ETpathfinder in volle gang

Ondertussen gaan in Maastricht de bouwwerkzaamheden voor R&D-lab ETpathfinder door.

Deze foto’s laten de hal zien waar de cleanroom met de interferometer in komt te staan. De bouwvakkers hebben de vloer eruit gehaald en boren heipalen de grond in. Een stabiele vloer is nodig om een stabiele omgeving te creëren en trillingen te minimaliseren.

De hal heeft een oppervlak van ongeveer 800 vierkante meter en ligt aan Dusboisdomein 30. Ooit was dit pand eigendom van Dagblad de Limburger. De cleanroom van ETpathfinder is naar verwachting in 2021 klaar en het laboratorium is in 2022 volledig operationeel.

Fotos: Stefan Hild

Lees ook

  • Het programmeren van kwantumcomputers staat, net als de kwantumcomputer zelf, nog in de kinderschoenen. Onderzoekers die aan quantum computing werken, zijn vaak natuurkundige, wiskundige of computerwetenschappers met een zwak voor de wiskunde van de kwantummechanica.

  • Quantum Computers

    Wat is Kwantum?

    Atomen en de kleinere elementaire deeltjes gedragen zich op vreemde, soms onvoorspelbare manieren. Het klinkt vreemd, maar juist die onvoorspelbaarheid geeft een kwantumcomputer zijn kracht. Exacte berekeningen maken, met ongekende mogelijkheden en op een manier die natuurkundigen nog steeds niet...

  • Gerco Onderwater onderzoekt hij de smaak van het heelal en bewaakt hij de smaak van het Maastricht Science Programme. Tijdens zijn oratie, 31 mei, gaf hij een voorproefje van zijn werk voor beiden.