Barend Last ontvangt SURF Onderwijs Award

Op 9 november ontving Barend Last, onderwijskundig specialist bij EDLAB, de SURF Onderwijs Award. Binnen de Universiteit Maastricht is hij één van de drijvende krachten van het universiteitsbrede programma ‘Technology Enhanced Education’ (TEE). Dit programma vloeit voort uit het position paper ‘Lessons from a lockdown’ dat hij samen met enkele collega’s schreef. Barend gidst veel onderwijsbestuurders, opleidingsdirecteuren bij de implementatie van blended learning en docenten in het maken van een goed ontwerp, het kiezen van werkvormen die bij de leerdoelen passen en het daarop aansluitende assessment. 

Als kernteamlid van de special interest group (SIG) learning spaces zet hij zich in voor een beter ontwerp van de onderwijsruimte. Met zijn collega Stefan Jongen schreef hij het boek ‘Blended learning en onderwijsontwerp: Van theorie naar praktijk’. Op een laagdrempelige manier geeft hij uitleg over complexe onderwijsbegrippen, onder meer in zijn artikelen en in de videoserie 'Barend legt uit'. Zijn boodschap: zo ingewikkeld is het allemaal niet, zolang we maar met elkaar dezelfde taal spreken.

Uitreiking Award Barend Last

Met een niet-aflatende inzet is Barend binnen de UM een verbindend persoon die in nauwe samenwerking en afstemming met de faculteiten zoekt naar verbetermogelijkheden. Daarbij is Barend ook aan de UM uitdrager van de boodschap dat het gaat om goed onderwijs, waarbij technologie een middel naar dit doel is.

Dit zegt de jury over Barend Last:

'Barend weet onderwijstheorieën humoristisch, gedreven en met veel kennis van zaken eenvoudig uit te leggen. Misschien niet verwonderlijk voor een expert op het gebied van onderwijs, maar Barend slaagt er altijd in om nabijheid te creëren, ook als hij niet fysiek in de buurt is. Tijdens de coronacrisis is hij uitgegroeid tot een boegbeeld van blended learning, maar hem neerzetten als 'mister blended learning' zou hem tekort doen. In al zijn werk staat het leren centraal. Zijn missie is niet om het Nederlandse onderwijs aan blended learning te krijgen, maar om te zorgen dat Nederland het best mogelijk onderwijs krijgt.'

Award Barend Last

Lees ook