Alie de Boer in top-5 Wetenschapstalent van het jaar

Voedingswetenschapper Alie de Boer van de UM-campus Venlo behoort bij de laatste vijf talentvolle onderzoekers die kans maken op de New Scientist-titel ‘Wetenschapstalent van het jaar’. Dat betekent dat ze op 31 mei naar Utrecht mag, om haar onderzoek te pitchen tijdens het evenement New Scientist Live. De winnaar wordt die dag bekend gemaakt.

Alie en consumenten
“Ik ben geen onderzoeker geworden om puur en alleen onderzoek te doen. Mijn kennis over voeding moet consumenten helpen met de vele vragen die je kunt hebben als je bewuste voedingskeuzes wilt maken. Wat is er nu echt bewezen van de claims die op sommige producten staan? Wat zijn de effecten van de verschillende stoffen in groente en fruit? Ik vind het belangrijk dat we kijken naar het hele product, niet alleen naar één gezond stofje dat erin verwerkt zit en dat een positief effect op je gezondheid heeft. Denk aan vitamine c in frisdrank, of plantensterolen in cholesterolverlagende margarines.”

Alie en bedrijven
“Ik onderzoek ook hoe je nieuwe methodes kunt ontwikkelen voor het testen van de veiligheid van voedingsmiddelen. Zo is er een ‘negentig dagen dierstudie’, waarbij meestal een rat negentig dagen wordt blootgesteld aan een bepaalde stof om te bepalen of het veilig is. Dat is kostbaar, we willen minder proefdiergebruik en het is bovendien niet eens altijd vereist voor een nieuw product op de markt komt. Ik vind het belangrijk als onderzoeker in kaart te brengen wat de wettelijke vereisten zijn en of dit de meest nuttige manier is om voedselveiligheid te waarborgen.”

Alie in de supermarkt
“Ik hou van lekker eten en soms ook iets meer dan ik eigenlijk nodig heb. En ik ben dan wel voedingswetenschapper en oprichter van het Food Claims Centre in Venlo: als ik in de supermarkt loop is het ook voor mij ondoenlijk overal op te letten. Maar ik probeer wel kritisch te zijn en me niet te laten verleiden door verpakkingen waarop geschermd wordt met één gezond stofje dat erin zit.”

Alie en de wedstrijd
“Het is een eer voor mij om voorgedragen te zijn door onze rector en vervolgens genomineerd door New Scientist. Ik zie het vooral als een podium om te delen waarmee ik bezig ben. Laten zien wat je onderzoekt, ook aan mensen die je misschien anders niet zou bereiken, is mijn belangrijkste drijfveer om mee te doen. Dus ik ga ook met liefde naar de finale in Tivoli Vredenburg op 31 mei om mijn onderzoek te pitchen.”

Finale
De stem van het publiek telt voor 50 procent mee in de einduitslag. Een jury bepaalt de andere 50 procent. Tijdens New Scientist Live op 31 mei geven de vijf talenten met de hoogste score een korte pitch over hun onderzoek. Daarnaast zijn er lezingen van primatoloog Frans de Waal, UM-moraalfilosofe Katleen Gabriels FASoS) en astrobiologe Inge Loes ten Kate. Aan het eind van de avond wordt tijdens een feestelijke huldiging bekend welk talent de meeste stemmen vergaarde en zich het New Scientist Wetenschapstalent 2019 mag noemen. Klik hier voor meer informatie over de avond en voor kaarten