Wetenschapsagenda oktober 2010

 

 

Promotie mw. Nga Pham Thi Phuong

School of Business and Economics

Promotores:

  • prof.dr. W.H. Gijselaers;
  • prof.dr. M.S.R. Segers.

Vrijdag 1 oktober 2010, 10.00 uur

“Facilitating Training Transfer Effects; the case of Vietnamese MBA programs”

Promotie mw. Janneke Giesen

Faculty of Psychology and Neuroscience.

Promotor:

  • prof.dr. A. Jansen;

co-promotor:

  • Dr. R. Havermans.

Vrijdag 1 oktober 2010, 14.00 uur

“Will work for food; a behavioural economic analysis of overeating”

In de huidige maatschappij is het voor veel mensen moeilijk om de verleiding van lekker dikmakend eten te weerstaan. Maar niet iedereen is even gevoelig voor de verleiding van, bijvoorbeeld, een reep chocola.

Studies in dit proefschrift tonen aan dat mensen die zeggen vaak aan de lijn te doen en/of overgewicht hebben, harder willen werken voor energierijk voedsel (zoals chocola). Snacks zijn dus extra belonend voor deze mensen, wat bijdraagt aan de neiging tot overeten. Dit proefschrift laat tevens zien dat het heffen van belasting op hoogcalorische voeding overconsumptie kan beperken, ook voor mensen met een neiging tot overeten.

 

Trefwoorden:

psychologie; eten; overgewicht; lijnen

Afscheidscollege van prof.dr. G.G.M. Essed

hoogleraar Methodiek van het Klinisch Onderwijs in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Vrijdag 1 oktober 2010, 16.00 uur

“Aspecten van een beroepscultuur”

Promotie mw.drs. Leti Vos

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores

  • prof.dr. G.G. van Merode;
  • prof.dr. C. Wagner, VUA;
  • prof.dr. P. Groenewegen, UU

Vrijdag 8 oktober 2010, 12.00 uur

“Towards process-oriented care delivery in hospitals”

Lange wachttijden voor een afspraak in het ziekenhuis en gebrekkige afstemming tussen zorgverleners zijn al jaren belangrijke verbeterpunten om de ziekenhuiszorg patiëntvriendelijker te maken.

Dit proefschrift stelt dat patiëntvriendelijk werken en kwalitatief goede en betaalbare zorg te realiseren zijn als ziekenhuizen overgaan van de traditionele organisatie in specialistische afdelingen, naar een procesgerichte organisatie. Dit vraagt om specialisatie in een beperkt aantal aandoeningen, wat nog steeds op gespannen voet staat met de wet- en regelgeving in de zorg. De huidige dbc-structuur, waarbij de financiering procesgericht is, stimuleert de samenwerking tussen verschillende specialismen waarschijnlijk wel.

Uitgevoerd in opdracht van NIVEL.

 

Trefwoorden:

ziekenhuiszorg, patiëntvriendelijkheid, organisatieverandering

Promotie mr. Richard Verkijk

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Promotores:

  • Prof.mr. W.D.H. Asser, UL;
  • prof.mr. C.H. van Rhee

Vrijdag 8 oktober 2010, 14.00 uur

“De advocaat in het Burgerlijk Proces”

De afgelopen decennia is er in het burgerlijk proces een nieuwe verhouding tussen advocaat en rechter ontstaan. Door procesrechthervormingen is de rol van de rechter veranderd en daarmee die van de advocaat. Voorwerp van onderzoek waren de gedragsrechtelijke en andere normen die voor advocaten gelden. De centrale vraag daarbij was hoe het normenkader onder invloed van procesrechthervormingen is veranderd en omgekeerd, hoe die normen tot hervormingen van het procesrecht hebben geleid. Onderzocht is welke ontwikkelingen ongewenste neveneffecten van advocatenbijstand in het burgerlijk proces tegen kunnen gaan.

De conclusie is dat de advocaat in het hedendaagse burgerlijk proces een andere rol moet vervullen dan voorheen, maar dat de bijstand die hij in en voor het proces verleent nog steeds van groot belang is.

Promotie drs. Erik A. Pot

School of Business and Economics.

Promotor:

  • prof.dr. H.J.M. Peters;

co-promotores:

  • Dr. J. Flesch;
  • dr. R. Peeters;
  • dr. A.J. Vermeulen.

Vrijdag 8 oktober 2010, 16.00 uur

“Collusion and Price Wars; a dynamic approach to price competition”

Promotie mw.mr. Sarah L.T. Schoenmaekers

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Promotores:

  • prof.dr. M.G. Faure;
  • prof.dr. H.E. Schneider.

Donderdag 14 oktober 2010, 12.00 uur

“The regulation of architects kin Belgium and the Netherlands”

Dit proefschrift onderzoekt de regulering van architecten in België en Nederland en bespreekt het titelgebruik en de uitoefening van het beroep. Ook de contractuele aansprakelijkheid van architecten (bijvoorbeeld wanneer een gebouw een defect heeft) wordt vergeleken.. Daarnaast is er een analyse gemaakt van de EU-wetgeving en jurisprudentie op het gebied van vrij verkeer van architecten. Tot slot bevat het proefschrift een economische analyse van de regulering van architecten en wordt er onderzocht in welke mate de Belgische en Nederlandse regelgeving efficiënter kan worden gemaakt. Indien dit advies gevolgd wordt, zal dit (financiële) voordelen meebrengen voor zowel architecten als hun cliënten.

 

Trefwoorden:

regulering, architecten, België, Nederland, EU wetgeving

Promotie mw. Ngozi Chinwe Mbonu

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. N.K. de Vries;
  • prof.dr. H.W. van den Borne.

Vrijdag 15 oktober 2010, 10.00 uur

“HIV/AIDS; STIGMA as a factor that affects care seeking, care and support of PERSONS with HIV/AIDS in Port Harcourt Nigeria”

HIV/AIDS is een van de belangrijkste problemen waarmee de wereldgemeenschap wordt geconfronteerd.  Deze dissertatie bestudeert de problemen mensen met HIV/AIDS in Port Harcourt Nigeria. 

Het eerste deel van het onderzoek richt zich op het begrijpen van het HIV-gerelateerde stigma in Sub-Sahara Afrika en de gevolgen van stigma voor het vragen om zorg. Het tweede deel richt zich op het begrijpen van het stigma en andere problemen die mensen met HIV/AIDS in Port Harcourt, Nigeria tegenkomen bij de vraag naar zorg en ondersteuning in de maatschappij en gezondheidszorginstellingen.

Daarnaast werden seksegerelateerde machtsverschillen in de zorg voor mensen met HIV/AIDS bestudeerd. Dit onderzoek toont aan dat de stigmatisering van mensen met HIV/AIDS nog steeds overweldigend aanwezig is en de levenskwaliteit van deze mensen aantast. Dit heeft grote gevolgen voor HIV preventie, het volgen van antiretrovirale behandeling, de zorgvraag, en de zorg en ondersteunign die zij ontvangen. Effectief beleid ondersteund door veelzijdige interventies zijn belangrijk.

 

Trefwoorden:

HIV/AIDS, stigma , sekse, maatschappij, gezondheidszorginstelling

Promotie mw. Anna Caroli

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotor:

prof.dr. F.R.J. Verhey;

co-promotores:

Dr. A. Remuzzi, dr. G.B. Frisoni, Italy

Vrijdag 15 oktober 2010, 12.00 uur

“Multimodal analysis of neuroimages in Alzheimer’s disease”

Verscheidene neuroimaging biomarkers zijn geïdentificeerd om de ziekte van Alzheimer te diagnosticeren  in de vroegste stadia, de voortgang van de ziekte te bewaken, en mogelijk het begin ervan te voorspellen.

Dit onderzoek toont aan dat structurele schade, functionele veranderingen en de opbouw van proteïnen, die de ziekte van Alzheimer kenmerken, wel onderling gerelateerd zijn, maar geen verschijnselen zijn die tegelijkertijd of op dezelfde plaats voorkomen. Dit onderzoek wijst op de noodzaak van multimodale analysetechnieken om het verband tussen verschillende biomarkers verder te evalueren voor een beter begrip van de mechanismen die het begin van de ziekte veroorzaken en de voortgang stimuleren, voor een verbetering van de vroege diagnostiek en met het oog op de identificatie van nieuwe doelstellingen voor farmaceutische interventie die de voortgang van de ziekte zou kunnen vertragen.

 

Trefwoorden:

ziekte van Alzheimer, biomarkers, multimodale analyse

Promotie mw.drs. Hilde M. van Keulen

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotor:

  • prof.dr. J. Brug, VUA;
  • prof.dr. H. de Vries;

co-promotor:

  • dr. I. Mesters.

Vrijdag 15 oktober 2010, 14.00 uur

“VITALUM; development and evaluation of tailored print communication and telephone motivational interviewing to improve lifestyle behaviors among older adults”

Om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen wordt Nederlandse volwassenen aanbevolen om dagelijks minstens 2 stuks fruit en 200 gram groente te eten, en tenminste 5 dagen per week minimaal 30 minuten per dag matig intensief te bewegen. Ruim 80% van de volwassenen eet echter te weinig groente en fruit, en 40% beweegt te weinig.

Dit proefschrift beschrijft de ontwikkeling en evaluatie van telefonische motiverende gespreksvoering en computer-gegenereerd advies-op-maat via brieven om volwassenen in de leeftijd van 45 tot 70 jaar te helpen deze aanbevelingen te realiseren. Deelnemers die deze brieven, gesprekken of een combinatie van beide ontvingen gingen meer bewegen en meer groente en fruit eten dan deelnemers die geen informatie ontvingen. Deze methoden kunnen daarom worden ingezet om mensen te helpen gezonder te leven.

 

Trefwoorden:

gezonde leefstijl, motiverende gespreksvoering, advies op maat

Inauguratie van prof.dr. Chris P.M. Reutelingsperger

benoemd in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences tot bijzonder hoogleraar Biochemie van Apoptose

Vrijdag 15 oktober, 16.30 uur

“Celdood, een nieuw perspectief op leven”

Promotie drs. Niko Roorda

Faculty of Humanities and Sciences.

Promotores:

  • prof.dr. P. Martens;
  • prof.dr.ir. J.L.A. Jansen, TUD

Donderdag 21 oktober 2010, 14.00 uur

“The Odyssey to Sustainability of the Universities of Applied Sciences in the Netherlands”

Dit proefschrift is het verslag van twintig jaar praktijkexperimenten in het HBO, die als doel hadden studenten niet alleen kennis over en inzicht in duurzame ontwikkeling te geven, maar ook de vaardigheden en de houding om er later daadwerkelijk iets mee te doen. Roorda richtte zich op diverse opleidingen en diverse aspecten van duurzaamheid en werkte voornamelijk met docenten, bestuurders en managers. Een van de experimenten betrof de ontwikkeling van ‘AISHE’, een beoordelings- en beleidsinstrument voor duurzame ontwikkeling in het HBO. AISHE wordt inmiddels in zeven landen gebruikt; op basis ervan werd het ‘Keurmerk Duurzaam Hoger Onderwijs’ aan ruim vijftig opleidingen en schools uitgereikt. Bij elk experiment werd gebruik gemaakt van de veranderprocessen die op dat moment in het HBO plaatsvonden, waaronder een verschuiving van docent- naar student- en competentiegericht onderwijs. Het proefschrift bevat zodoende ook een historisch overzicht van twintig jaar HBO-geschiedenis.

 

Trefwoorden:

duurzame ontwikkeling, hoger onderwijs, hbo, veranderprocessen, transitie

Promotie dhr. Hubert R. Jocham

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. G. Widdershoven, UvA;
  • Prof. Th. Dassen, Berlin,
  • prof.dr. R. Halfens, Witten/Herdecke Univ./UM

Donderdag 21 oktober 2010, 16.00 uur

“Quality of life assessment in palliative care”

Promotie mw. Silvia Schmid Büchi

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. B. v.d. Borne;
  • prof.dr. R. Halfens, Witten/Herdecke Univ./UM;
  • Prof. Th. Dassen, Berlin

Vrijdag 22 oktober 2010, 10.00 uur

“Psychosocial needs of breast cancer patients and their relatives”

De diagnose en de behandeling van borstkanker kan lichamelijke, psychische en sociale problemen veroorzaken die de behoeften van de patiënten en hun familieleden kunnen veranderen.

Deze dissertatie bestaat uit drie kwantitatieve studies over de psychosociale behoeften van patiënten en familieleden gedurende en na de behandeling van de patiënt. De patiënten hadden onvervulde psychosociale behoeften terwijl de familieleden hulp nodig hadden bij het vinden van toegang tot informatie en professionals in de gezondheidszorg. Fysieke en sociale zwakheid, een beschadigd lichaamsbeeld, verdriet, angst, een gebrek aan ondersteuning en conflicten in de interpersoonlijke relaties werden geassocieerd met de onvervulde behoeften van de patiënten. Verdriet, angst en conflicten in relaties werden geassocieerd met de onvervulde behoeften van de familieleden. Deze factoren kunnen helpen bij het identificeren van patiënten die een grotere behoefte aan hulp hebben en bij het verlenen van gerichte ondersteuning aan mensen die het daadwerkelijk nodig hebben.

 

Trefwoorden:

borstkanker, psychosociale behoeften, familieleden

Promotie mw.drs. Judith G.M. van Loon

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotores:

  • prof dr. D. De Ruysscher;
  • prof.dr. Ph. Lambin;

co-promotor:

  • dr. L. Boersma.

Vrijdag 22 oktober 2010, 12.00 uur

“Molecular imaging in the combined modality treatment of lung cancer”

Patiënten met lokaal gevorderde longkanker krijgen een gecombineerde behandeling met bestraling en chemotherapie.

In dit proefschrift is onderzocht hoe deze behandeling kan worden geoptimaliseerd door middel van moleculaire beeldvorming met positron emissie tomografie (PET). De resultaten laten zien dat het  bestralingsgebied van kleincellige longkanker met het gebruik van de PET-scan op een veilige manier kan worden verkleind. Verder wordt aangetoond dat een PET-scan 3 maanden na de behandeling, progressie van de ziekte kan vaststellen in een stadium dat herbehandeling nog mogelijk is. Tenslotte worden 2 nieuwe PET-tracers geëvalueerd, gericht op specifieke biologische eigenschappen van kankercellen. De studies laten zien dat deze tracers veilig kunnen worden toegepast. Toekomstige studies zijn nodig om de optimale beeldvormingsomstandigheden te definiëren.

Een deel van het onderzoek werd financieel ondersteund door KWF kankerbestrijding.

 

Trefwoorden:

longkanker, PET, radiotherapie

Promotie drs. Jeroen P.W. Maljaars

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotor:

  • prof.dr. A.A.M. Masclee;

co-promotor:

  • Dr. H.P.F. Peters, Unilever, Vlaardingen.

Vrijdag 22 oktober 2010, 14.00 uur

“Intestinal fat and eating behavior: role of the ileal brake”

Promotie drs. Jacob A. Bakker

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. J.P.M. Geraedts;
  • prof.dr. M. Drent;

co-promotor:

  • dr. J. Bierau.

Woensdag 27 oktober 2010, 14.00 uur

“Metabolic and genetic aspects of thiopurine”

Bijwerkingen van geneesmiddelen hebben vaak een genetische achtergrond.

Het beschreven promotieonderzoek richt zich op de oorzaken van bijwerkingen van bepaalde ontstekingsremmende middelen, de thiopurines. Deze worden vooral gebruikt bij (auto-)immuunziekten. Bij gebruik van thiopurines is het van belang om vooraf de activiteit van de enzymen thiopurine-S-methyltransferase (TPMT) en inosine trifosfatase (ITPase) te bepalen om ernstige bijwerkingen, zoals beenmerg onderdrukking en longontsteking, en de daarmee gepaard gaande ziekenhuisopname, te voorkomen.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat ITPase een rol speelt bij de progressie van pulmonale Langerhans’ cel histiocytose (PLCH), een ernstige longaandoening.

 

Trefwoorden:

bijwerkingen thiopurines, enzym TPMT, enzym ITPase

Promotie drs. Robin Braun

School of Business and Economics.

Promotor:

  • prof.dr. R.M.M.J. Bauer

Vrijdag 29 oktober 2010, 10.00 uur

“Stock Market Manipulation”

Scheiding van eigendom en management creëert een ‘agency conflict’ tussen de opdrachtgever en de agent die het management doet.

Deze dissertatie werpt een nieuw licht op de capaciteit van deelnemers op de markt om informatie te herkennen die niet gelijk is verdeeld op financiële markten. Oorzaken en gevolgen van aandeelhoudergeschillen en hun rol in corporate governance werden kritisch geanalyseerd en opnieuw geïnterpreteerd. Het conflict tussen managers en aandeelhouders en tussen bedrijven en financiële tussenpersonen is belangrijk, zowel academisch als professioneel. Op de eerste plaats krijgen investeerders zo informatie over de effectieve controle van managers. Op de tweede plaats begrijpt de regelgever de effecten van regelgeving op financiële markten en of dit de verwachte voordelen oplevert. De derde groep die er zijn voordeel bij doet zijn de managers zelf. Zij moeten zich bewust zijn van de speelruimte die de manager heft, de risico’s die ze lopen en de externe invloeden die zij opleggen aan de finan-ciële markten. De laatste groep zijn de financiële tussenpersonen en hun rol op de markt voor primaire fondsen.

 

Trefwoorden:

asymmetrische informatie, corporate governance, financiële tus-senpersonen, financiële regelgeving, compensatie van leidinggevenden, geschillen van aandeelhouders

Promotie mw.ir. Judith Brands

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotores:

  • prof.dr. H. Vink, UvA/UM;
  • Prof.dr.ir. J.A.E. Spaan, UvA;

co-promotor:

  • Dr. J.W.G.E. Van Teeffelen.

Vrijdag 29 oktober 2010, 12.00 uur

“Agonist-induced modulation of glycocalyx barrier properties in the microcirculation”

In dit promotieonderzoek is gekeken naar de rol van de glycocalyx, een gellaag aan de binnenkant van alle bloedvaten in het hart. De glycocalyx blijkt zich te gedragen als een dikke anti-aanbaklaag die ervoor zorgt dat schadelijke deeltjes niet gaan plakken aan de wand en als een extra ruimte voor bloed als er meer zuurstof vanuit het bloed naar het hart moet worden aangeboden. Tijdelijke aanpassingen van deze laag blijken de bloed- en zuurstofaanvoer positief te beïnvloeden, maar wanneer deze laag beschadigd is gebeurd dit niet. Herstel van een kapotte glycocalyx zou in de toekomst een mogelijke therapie kunnen zijn voor patiënten met pijn op de borst.

 

Trefwoorden:

glycocalyx, bloedvaten

Promotie mw.drs. Marcella van Leeuwen

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotores:

  • prof.dr. J.W. Cohen Tervaert;
  • Prof.dr. P. Heeringa, RUG;

co-promotores:

  • dr. M.P.J. de Winther;
  • dr. A.M. Duijvestijn.

Vrijdag 29 oktober 2010, 14.00 uur

“OxLDL-specific antibodies and neutrophils; their relevance in mouse atherosclerosis”

Afscheidscollege van prof.dr. J.Th.M. van Eijk

hoogleraar Medische Sociologie in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Vrijdag 29 oktober 2010, 16.00 uur

“Met meer menselijke maat naar een toekomstbestendige zorg voor chronische zieken”