Wetenschapsagenda juni 2015

 

 

 

Promotie Dhr. Daniel C. Opolot, MSc

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. Th. Azomahou

​Woensdag 3 juni, 12.00 uur

“The Evolution of beliefs and strategic behavior”

Promotie drs. Tom C.R.V. van Zundert

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. A.E.M. Marcus,
  • prof.dr. W. Buhre,
  • prof.dr. J.R. Brimacombe, Queensland, Australia,
  • prof.dr. C.A. Hagberg

​Donderdag 4 juni, 16.00 uur

“Improvements Towards Safer Extraglottic Airway Devices”

Jaarlijks ondergaan wereldwijd zo’n 250 miljoen mensen een chirurgische ingreep onder algehele anesthesie. Het is essentieel dat tijdens de narcose een veilige luchtweg gecreëerd wordt. In 60% van de gevallen gebeurt door het aanbrengen van een larynxmasker. Het is echter niet eenvoudig om het juiste larynxmasker te selecteren en op een correcte manier te plaatsen, gezien de anatomische verschillen tussen patiënten. Bovendien kunnen zich, bij een onjuiste maat of een foute plaatsing, aspiratieproblemen en andere complicaties voordoen. In dit proefschrift zijn 130 verschillende larynxmaskers vergeleken. Er werden diverse methodes voor de juiste maatvoering bestudeerd en er is onderzocht of er een correlatie bestaat met anatomische parameters om de anatomisch beste larynxmasker te vinden die de minste complicaties geeft. Ook wordt een nieuwe techniek beschreven waarin bepaalde larynxmaskers als doorgeefluik voor intubatie gebruikt kunnen worden.

 

Trefwoorden:

anesthesie, larynxmasker, veiligheid

Promotie Dhr. Gergely Csapó, MSc

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. R. Müller

Co-promotor:

  • dr. A. Berger

Vrijdag 5 juni, 10.00 uur

“Mechanism design for public goods, exclusive private goods and subcontracting”

Economische interactie zoals het verkopen van een artikel met  winstoogmerk  of het kopen van tijd van een onderaannemer om kosten te besparen, kan worden beschouwd als een spel. Voor dit soort spellen worden in dit proefschrift mechanismen (een set van regels) bestudeerd en geconstrueerd die de betrokken individuen naar een goed resultaat leiden, ondanks het feit dat ze uit eigenbelang handelen. Deze mechanismen zijn het resultaat van optimalisatiemodellen waarbij een goede uitkomst kan betekenen dat de winst of de bespaarde tijd zo hoog mogelijk is. We nemen ook mechanismen in overweging die andere bruikbare eigenschappen bevatten zoals simpele en intuïtieve regels of eenvoudige implementatie in ruil voor een klein beetje minder winst.

 

Trefwoorden:

Mechanism Design, veilingen, optimalisatie

Promotie Dhr. Zsombor Z. Méder, MSc

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. P.J.J. Herings

Co-promotores:

  • dr. R. Peeters,
  • dr. J. Flesch

​Vrijdag 5 juni, 12.00 uur

“Beliefs, Intentions, Power; essays on dynamic decision problems”

In dit proefschrift worden individuele en collectieve besluitvorming onderzocht. Voor individuen die vatbaar zijn voor uitstel of impulsiviteit suggereert deze studie dat onderzoekers en therapeuten zich moeten concentreren op het verschil tussen intenties en overtuigingen. Verslaafden kunnen bijvoorbeeld dagboeken bijhouden van hun intenties en overtuigingen, waarin zij specificeren hoe ze zich willen gedragen en hoe ze denken dat ze zich zullen gedragen. Collectieve besluitvorming is o.a. ingewikkeld, omdat egoïstische individuele profiteurs vaak misbruik maken van de inspanningen van samenwerkende individuen. Dit onderzoek toont aan dat groepen geneigd zijn om leiders te kiezen die profiteurs kunnen dwingen om samen te werken. Door dergelijke zelfgestuurde hiërarchieën kunnen groepen betere resultaten bereiken.

 

Trefwoorden:

beslissingstheorie, speltheorie, optimaliteit, dynamische inconsistentie, publieke goederen, samenwerking, hiërarchie

Promotie drs. Kostan W. Reisinger

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences 

Promotores:

  • prof.dr. M.F. von Meyenfeldt,
  • prof.dr. L.W. van Heurn

Co-promotor:

  • dr. M. Poeze

​Vrijdag 5 juni, 14.00 uur

“Cell damage, inflammation and wound healing in major gastrointestinal surgery”

Inauguratie van prof.dr. Karin G. Faber

benoemd in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences tot bijzonder hoogleraar neuromusculaire aandoeningen

Vrijdag 5 juni, 16.30 uur

“De tijden veranderen – nu wij nog … ”

Promotie Dhr. Steven Freeland, LL.M

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Promotor:

  • prof.dr. A.H. Klip

Co-promotor:

  • dr. D.R. Roef

​Woensdag 10 juni, 10.00 uur

“Addressing the intentional destruction of the Environment during warfare under the Rome stature of the international criminal court”

Oorlogshandelingen hebben door de jaren heen geleid tot significante milieuschade. Tot voor kort werden dergelijke handelingen over het algemeen beschouwd als een onfortuinlijk maar onvermijdelijk onderdeel van gewapende conflicten. De bestaande internationale regelgeving is grotendeels ineffectief en ongeschikt gebleken. Nu er meer begrip en erkenning is ontstaan voor het belang van het milieu, is dit niet langer aanvaardbaar, met name gezien de voortdurende ontwikkeling van wapens die vergaande en significante schade kunnen toebrengen. In dit proefschrift wordt daarom de huidige internationale regelgeving onderzocht die relevant is voor de bewuste vernieling van het milieu in tijden van oorlog en wordt beargumenteerd dat dergelijke handelingen onder bepaalde omstandigheden moeten worden beschouwd als een internationale misdaad, en zou moeten vallen onder effectievere regelgeving die bijdraagt aan een grotere internationale verantwoordelijkheid op het gebied van criminaliteit. Er wordt ook een raamwerk voorgesteld binnen het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof om dit te kunnen bereiken.

 

Trefwoorden:

oorlogsvoering, internationale wetgeving, milieudelicten

Promotie drs. Tom Cornelis

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. J.P. Kooman,
  • prof.dr. K.M. Leunissen

Co-promotores:

  • prof.dr. C.T. Chan,
  • dr. F.M. van der Sande

​Woensdag 10 juni, 12.00 uur

“Intensive and Home Hemodialysis; acute effects and Long-term outcomes”

De meeste patiënten met terminaal nierfalen ondergaan 3 keer per week hemodialyse in het ziekenhuis. Hemodialyse kan ook thuis (thuishemodialyse) plaatsvinden, wat toelaat langer (nachtelijke hemodialyse) en vaker te dialyseren (intensieve hemodialyse). Naast gekende voordelen van intensieve thuishemodialyse op het vlak van levensduur, levenskwaliteit en functie van hart en bloedvaten, worden er in dit proefschrift bijkomende voordelen aangetoond: verhoogde stabiliteit van bloeddruk en hartfunctie alsook toegenomen verwijdering van afvalstoffen tijdens dialyse, en beschermende effecten bij zwangere en oudere dialysepatiënten. Tot slot wordt aangetoond dat intensieve thuishemodialyse kostenbesparend is ten opzichte van hemodialyse in het ziekenhuis.

 

Trefwoorden:

nierfalen, (thuis)hemodialyse

Promotie Mw. Nadine S.M. Offermans, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. P.A. van den Brandt

Co-promotores:

  • dr. R.A. Bausch-Goldbohm,
  • dr. R.C.H. Vermeulen

​Woensdag 10 juni, 14.00 uur

“Occupational asbestos exposure and cancer risk:A population-based approach using job-exposure matrices”

Promotie Dhr. Tijmen van Assen, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. G.L. Beets,
  • prof.dr. M. van Kleef,
  • dr. R.M.H. Roumen,
  • dr. M.R.M. Scheltinga, MMC Veldhoven

​Donderdag 11 juni, 10.00 uur

“Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome Epidemiology and surgical management”

Chronische buikpijn wordt soms veroorzaakt door een beklemd huidzenuwtje aan de voorzijde van de buik (ACNES, ‘anterior cutaneous nerve entrapment syndrome’). Informatie over dit onbekende syndroom ontbreekt vrijwel. Zo is nooit onderzocht hoe vaak ACNES voorkomt en of de behandeling werkzaam is. Dit proefschrift laat zien dat 1 op de 50 patiënten die zich melden op de spoedeisende hulp met acute buikpijn ACNES heeft. Per jaar komen er in Nederland zo'n 10.000 nieuwe ACNES-patiënten bij. Injecties of een kleine operatie leidt bij 9 op de 10 patiënten tot een sterke verbetering of verdwijnen van de pijn. Vroegere herkenning zal leiden tot een zeer aanzienlijke ziektekostenbesparing.

 

Trefwoorden:

buikpijn, buikwandpijn, intercostaalneuralgie

Promotie drs. Remko L.M. van der Sanden, MSc

Faculty of Psychology and Neurosciences

Promotor:

  • prof.dr. G.J. Kok

Copromotores:

  • prof.dr. J.B. Pryor

Donderdag 11 juni, 12.00 uur

“Stigma by association; among family members of people with mental illness”

Bij stigmatisering wordt een groep mensen zodanig ‘geoormerkt’, dat deze groep een negatief beeld oproept en maatschappelijk op sociale afkeuring kan rekenen. Dit proefschrift behandelt vooral de stigmatisering van familieleden van mensen met een psychische aandoening. Zij worden onder andere als onverantwoordelijk, incompetent, vreemd of genetisch besmet weggezet. Ook krijgen zij nogal eens het verwijt dat het aan hen ligt dat de ziekte is ontstaan of dat de patiënt maar niet beter wordt. Stigmatisering leidt ertoe, dat familieleden buitengesloten, vermeden of negatief benaderd worden. Dit veroorzaakt bij hen gevoelens van eenzaamheid en zij voelen zich dan ook regelmatig in de steek gelaten, geïsoleerd of niet serieus genomen. Ook is onderzocht hoe familieleden de negatieve gevolgen van stigmatisering konden verminderen. Er worden aanbevelingen gegeven op het terrein van informatieverstrekking, educatie, voorlichting en ondersteuning.

 

Trefwoorden:

stigmatisering, familie van mensen met psychische aandoening

Promotie Dhr. Frank Peinemann, MD

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. J.M.P. Kleijnen,
  • prof.dr. T. v.d. Weijden

​Donderdag 11 juni, 14.00 uur

“Using evidence of multiple study designs in systematic reviews”

Promotie Dhr. Hugo J.P. Fokkenrood, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. J.A.W. Teijink

Co-promotor:

  • dr. M. Scheltinga

​Donderdag 11 juni, 16.00 uur

“Innovative strategies for intermittent claudication – Towards a stepped care approach and new outcome measures”

Promotie Mw. A. Kévine Kindji Gaspard, MSc

Faculty of Law

Promotores:

  • prof.dr. M.G. Faure,
  • prof. B.G. Gbago

Co-promotor:

  • dr. L. Choukroune

​Vrijdag 12 juni, 10.00 uur

“Market Access Issues in International Food Trade; Shrimp exports from Benin to the EU”

Promotie Dhr. Salifou Boukari, Juriste d’Affaires

Faculty of Law

Promotores:

  • prof.dr. M.G. Faure,
  • prof. Akuéte

​Vrijdag 12 juni, 12.00 uur

“L’Application des Textes de l’ohada aux entreprises Publiques: l ‘exemple de l’ausc et gie”

Promotie Mw. Sanne M van der Made, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • Prof.dr. J. Plat,
  • prof.dr.ir. R.P. Mensink

​Vrijdag 12 juni, 14.00 uur

“Diet, postprandial metabolism and endothelial Function: effects of lutein-enriched eggs and trans-resveratrol”

Inauguratie van prof.dr. Nicole D. Bouvy

benoemd in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences tot bijzonder hoogleraar ‘Innovatieve Chirurgische technieken’

“Nooit meer snijden!”

Vrijdag 12 juni, 16.30 uur

Promotie Mw. Marzena Tambor, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. W.N.J. Groot,
  • prof.dr. S. Golinowska

Co-promotor:

  • dr. M. Pavlova

“Patient cost-sharing for health care in Europe”

Maandag 15 juni, 12.00 uur

Promotie Mw. Sonja Fransen, MSc

faculty of Humanities and Sciences

Promotor:

  • prof.dr. V. Mazzucato

Co-promotores:

  • prof.dr. K. Koser,
  • dr. C. Vargas-Silva

Dinsdag 16 juni, 12.00 uur

“The economic and social effects of remittances and return migration in conflict-affected areas: the case of Burundi’”

In dit proefschrift worden de effecten onderzocht van geldstortingen en remigratie op huishoudens en gemeenschappen in Burundi. Het toont aan dat in een door conflicten getroffen land als Burundi, een van de armste landen ter wereld, migratie niet het verwachte ontwikkelingsbevorderende effect heeft zoals dat naar voren komt in beleidsstukken en academische literatuur over migratie en ontwikkeling. De impact van geldstortingen op de economische ontwikkeling is bijvoorbeeld beperkt omdat het geld niet bij de burgers terechtkomt die het het meest nodig hebben.  Remigratie leidt daarnaast tot structurele ongelijkheid tussen teruggekeerde en niet-teruggekeerde huishoudens op het gebied van landeigendom en heeft ook een negatief effect op de levensomstandigheden van niet-teruggekeerde huishoudens. De bevindingen van dit onderzoek benadrukken de noodzaak van een basisniveau van ontwikkeling voordat migratie een positief effect kan hebben op ontwikkeling. 

 

Trefwoorden:

migratie, ontwikkeling

Promotie Mw. Yujing Wang, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. T. Delhaas

Co-promotores:

  • dr. M.L.W. Knetsch,
  • dr. D.G.M. Molin

“New Biomaterials Derived from poly (lactic acids); novel approaches to combine biodegradation, X-ray Contrast and Controlled Local Drug Release”

Dinsdag 16 juni, 14.00 uur

Promotie Dhr. Ibrahim K. Conteh, MSc

faculty of Humanities and Sciences

Promotores:

  • prof.dr. W. Naudé,
  • prof.dr. G. Frerks

​Dinsdag 16 juni, 16.00 uur

“Natural Hazards and Education; the impact of Floods on Primary School Education in Zambia”

In dit onderzoek wordt bestudeerd hoe overstromingen het basisonderwijs in de riviervlakten in Zambia beïnvloeden. Voor het onderzoek werden zowel kwalitatieve fenomenologische als kwantitatieve comparatieve methoden gebruikt. Twee gemeenschappen met kinderen die naar de basisschool gaan werden onderzocht en vergeleken. Eén die te maken kreeg met overstromingen en één die gedurende een periode van vijf jaar niet te maken kreeg met overstromingen. Uit het onderzoek bleek dat onder kinderen in de riviervlakten in vergelijking met kinderen in de hoger gelegen gebieden het netto schoolbezoek laag, het aantal zittenblijvers hoog, het uitvalcijfer hoog en de prestaties bij nationale toetsen laag zijn. Dit zal op de lange termijn van invloed zijn op het menselijk kapitaal en de ontwikkeling in de riviervlakten.

 

Trefwoorden:

Overstromingen, onderwijs, natuurrampen, kwetsbaarheid, copingmechanismen​

Promotie Mw. Michaella T. Vanore, MSc

faculty of Humanities and Sciences

Promotor:

  • prof.dr. V. Mazzucato

Co-promotor:

  • dr. M. Siegel

Woensdag 17 juni, 12.00 uur

“Family-Member Migration and the Psychosocial Health Outcomes of Children in Moldova and Georgia”

In dit proefschrift wordt het verband onderzocht tussen migratie van gezinsleden en de psychosociale gezondheid van kinderen die in het land van herkomst achterblijven. Met gebruik van onderzoeksgegevens uit Moldavië en Georgië bleek uit analyses dat migratiegerelateerde scheiding van kinderen geen verband heeft met universele negatieve emotionele gezondheidseffecten van kinderen. In Georgië was er geen verband tussen migratie van gezinsleden en ongunstige psychosociale effecten op de gezondheid; in Moldavië hield alleen de migratie van een vader verband met negatieve resultaten, en dan alleen onder jongens. Deze resultaten suggereren dat de potentiële gevolgen van migratie op de psychosociale gezondheid van kinderen heterogeen zijn en worden gevormd door factoren als geslacht van de migrant en het kind.

 

Trefwoorden:

migratie van gezinsleden, gevolgen

Promotie Dhr. Derek Copp, MSc

faculty of Humanities and Sciences

Promotores:

  • prof.dr.ir. J. Ritzen,
  • prof.dr. L. Volante,
  • prof.dr. J. van den Brakel

​Woensdag 17 juni, 14.00 uur

“Teacher-based reactivity to provincial large-scale assessment in Canada”

Gecentraliseerde toetsing is wereldwijd in veel landen een integraal onderdeel van openbaar onderwijs. Beleidsmakers verwachten vaak dat deze aan te rekenen evaluaties leraren en studenten inspireren hun best te doen. In dit onderzoek worden de tien provincies van Canada als voorbeeld gebruikt om te onderzoeken of en hoe leraren reageren op deze grootschalige toetsen. De resultaten tonen dat leraren in alle provincies redelijk gevoelig zijn voor beoordelingsgegevens, hoewel de mate en het type van educatieve aanpassingen verschillen. Meer algemeen geaccepteerde educatieve wijzigingen houden verband met een positieve houding ten opzichte van toetsing, het delen van data, ondersteuning op afdelingsniveau, waargenomen druk en leeftijd. Onderwijs dat naar de toets toewerkt en minder algemeen geaccepteerde onderwijsmethoden gebruikt, komt vaker voor en toonde een verband met de terugkeer van verschillende soorten data, waargenomen druk op leraren en het lesgeven aan hogere niveaus.

 

Trefwoorden:

schoolonderwijs, Canada, gecentraliseerde toetsing, houding leraren

Promotie Mw.drs. Barbara Piškur

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. A.J.H.M. Beurskens,
  • prof.dr. R.J.E.M. Smeets,
  • prof.dr. M.J. Jongmans, UU;

Co-promotor:

  • dr. M. Ketelaar

​Woensdag 17 juni, 16.00 uur

“Parents’enabling the participation of their child with a physical disability: Actions, challenges and needs”

Van de 80.000 kinderen met een lichamelijke beperking in Nederland ervaren velen dagelijks problemen met participatie in de maatschappij. Ouders blijken een grote en positieve invloed op de participatie te hebben. Dit proefschrift laat zien dat er veel te leren valt van de ervaringen van deze ouders. De acties, uitdagingen en behoeftes van ouders richten zich vooral op de barrières voor participatie in de fysieke omgeving (zoals beperkte toegankelijkheid van scholen, winkels en speeltuinen) en sociale omgeving  (zoals negatieve houding van andere mensen of gebrek aan kennis bij leraren of sportinstructeurs). Deze ervaringskennis is relevant voor de hedendaagse participatiemaatschappij. 

 

Trefwoorden:

kinderen met lichamelijke beperking, participatie, ouders

Promotie Dhr. Niels P. Groen, MSc

Faculty of Humanities and Sciences

Promotor:

  • prof.dr. Ph. Vergauwen

​Co-promotor:

  • dr. B. Furnaux

​Donderdag 18 juni, 10.00 uur

“the never-ending project; understanding E-government Project Escalation”

Publieke IT-projecten worden gekenmerkt door een hoge mate van problematische realisatie. Dit komt tot uiting in forse overschrijdingen van budgetten, met slechts gedeeltelijk of geheel niet het gewenste resultaat als uitkomst. Dit proefschrift geeft inzicht hoe in publieke IT-projecten sprake is van escalerend commitment; het proces waarbij men volhardt in een project, ondanks het feit dat het project aantoonbaar niet tot het gewenste resultaat leidt. Getoond wordt wat hiervan de oorzaken zijn en hoe deze voorkomen kunnen worden. Daarnaast wordt ingegaan op hoe escalerend commitment kan worden opgelost in een politieke omgeving.

 

Trefwoorden:

overheid, IT-projecten

Promotie Mw. Roxanne A. Korthals, MSc

School of Business and Economics

Promotores:

  • prof.dr. J. Dronkers,
  • prof.dr. L. Borghans

​Donderdag 18 juni, 12.00 uur

“Tracking students in secondary education; Consequences for Student Performance and Inequality”

In dit proefschrift is onderzocht of het indelen van middelbare schoolleerlingen in verschillende onderwijsniveaus (vb. vmbo, havo, vwo) de leerprestaties verhoogt, en of het onderwijskansen beïnvloedt. Zo blijkt bijvoorbeeld dat leerlingen die op de grens van  naar havo of vwo gaan, beter af zijn op het vwo en dat leerlingen van hoog opgeleide ouders een hoger schooladvies krijgen van de leraar in groep 8 dan op basis van hun leerprestaties verklaard kan worden. Verder blijkt dat vroege leerlingen vaker naar een laag onderwijsniveau gaan dan late leerlingen, en zelfs nog vaker in landen die vroeg selecteren. Deze additionele missallocatie in landen met vroege selectie heeft echter weinig effect op  lange termijn uitkomsten als behaald onderwijsniveau en loon.

 

Trefwoorden:

onderwijsniveaus, leerprestaties, ongelijkheid

Promotie Dhr. Rohit Shetty, DNB

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. R.M.M.A. Nuijts,
  • prof.dr. C.A.B. Webers

​Donderdag 18 juni, 14.00 uur

“Understanding the Clinical, Immunological and Genetic Molecular Mechanisms of Keratoconus”

Inauguratie van prof.dr. Theo N.M. Schuyt

benoemd in school of Business and Economics tot bijzonder hoogleraar ‘Filantropie en sociale innovatie’

Donderdag 18 juni, 16.30 uur

“Philanthropie dynamique’; over de Sociologische betekenis van de herintrede van een sector’”

Promotie Mw. Irene A. Slootweg

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. A.J.J.A. Scherpbier,
  • prof.dr. M.J.M.H. Lombarts,
  • prof.dr. C.P.M. v.d. Vleuten

​Vrijdag 19 juni, 10.00 uur

“Teamwork of clinical teachers in postgraduate medical training”

In dit proefschrift is de samenwerking van medische specialisten die arts assistenten opleiden onderzocht. Het functioneren van specialisten als opleidingsgroep is voor verbetering vatbaar en kenmerkt zich vooral als taakgericht. De formele opleider wordt teveel gezien als een super-opleider, die het leeuwendeel van de opleidingstaken op zich neemt. Er is weinig ruimte voor het geven van feedback, conflicthantering en het werken vanuit een collectieve ambitie. In een effectief functionerend medisch opleidingsgroep, kan er structureel gewerkt worden aan het verbeteren van de medische vervolgopleiding, met wellicht als gevolg een betere patiëntenzorg. Aanbevolen wordt gebruik te maken van een  gevalideerd digitaal evaluatie-instrument waarmee medische specialisten de samenwerking in opleidersgroepen kunnen evalueren.

 

Trefwoorden:

medisch specialistische vervolgopleiding, samenwerken, feedback, leiderschap

Promotie Dhr.ing. Freek G. Bouwman

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. E.C.M. Mariman

Co-promotor:

  • dr. P. Wang

Vrijdag 19 juni, 12.00 uur

“Cellular and molecular aspects of weight regulation: The adipose tissue”

In dit proefschrift werd onderzocht welke effecten een laag-calorie dieet heeft op de moleculen van vetcellen. Daarnaast is gekeken in hoeverre je genen invloed hebben op gewichtsregulatie. Er werden twee genetische variaties ontdekt (FTO-gen bij mannen, MMP2-gen bij vrouwen) die voorspellen dat je gewicht de komende 10 jaar met minimaal 8 kilo toeneemt. Verder blijkt dat vetcellen hun vermogen verhogen om meer glucose en vetzuren op te nemen na gewichtsverlies door een dieet. Na drie weken schreeuwt de vetcel als het ware om vet, waardoor je weer in je oude eetpatroon valt: het zogenoemde jojo-effect. Bepaalde doelgroepen, waaronder personen met een genetische aanleg, zouden daarom beter begeleid moet worden bij hun afvalpoging en/of bij het op gewicht willen blijven. 

 

Trefwoorden:

overgewicht, dieet, jojo-effect, moleculen van vetcellen, genetische aanleg 

Promotie Dhr. ing. Freek G. Bouwman

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. E.C.M. Mariman

​Co-promotor:

  • dr. P. Wang

Vrijdag 19 juni, 12.00 uur

“Cellular and molecular aspects of weight regulation: The adipose tissue”

Inauguratie van prof.dr. Ron M.A. Heeren

benoemd  in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences tot Universiteitshoogleraar ‘Beeldvormende Massaspectometrie’

“Complexiteit in beeld: samen naar de Moleculaire‘selfie’”

Inauguratie van prof.dr. Frenk Peeters

benoemd in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences tot bijzonder hoogleraar ‘Behandeling van stemmingsstoornissen’

Vrijdag 19 juni, 16.30 uur

“Over de snotneus van de psychiatrie”

Promotie van Mw. Lieke Nentjes, MSc

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotores:

  • prof.dr. D.P. Bernstein,
  • prof.dr. A. Arntz

Co-promotor:

  • dr. M. Cima

​Maandag 22 juni, 10.00 uur

“Inside the psychopathic mind; social cognition, Emotional experience, and affect regulation in psychopathy”

Psychopathie is een ernstige stoornis waarvan gedacht wordt dat deze voortkomt uit emotionele afwijkingen. In dit promotie-onderzoek werd de aard van deze emotionele tekorten verder blootgelegd. Resultaten laten o.a. zien dat psychopathie gerelateerd is aan een verminderde gevoeligheid voor lichamelijke signalen die een rol spelen bij het voelen van emoties in het eigen lichaam. Opmerkelijk genoeg weken psychopathische mensen in een aantal emotionele vaardigheden niet af, zoals b.v. het inschatten van andermans gevoelens en gedachten op rationeel niveau, en het laten zien van allerhande emotionele gezichtsuitdrukkingen. Bevindingen leveren verdere aanknopingspunten voor de behandeling van deze gecompliceerde stoornis. 

 

Trefwoorden:

psychopathie, emotie

Promotie Mw. Sally M. Shen, MSc

School of Business and Economics

Promotores:

  • prof.dr. A. Pelsser,
  • prof.dr. P. Schotman

​Maandag 22 juni, 12.00 uur

“Robust Asset Allocation in Incomplete Markets”

Promotie Mw. Franziska Dambacher, MSc

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotores:

  • prof.dr. A.T. Sack,
  • prof.dr. A. Arntz

​Co-promotores:

  • dr. T. Schuhman,
  • dr. J. Lobbestael

​Maandag 22 juni, 14.00 uur

“A network approach to response inhibition and Aggression; combining functional imaging and Non-Invasive Brain Stimulation in the study of impulse control”

Door middel van functionele hersenbeeldvorming zijn netwerken binnen de hersenen geïdentificeerd die betrokken zijn bij responsinhibitie en agressie. Deze netwerken vertonen een substantiële overlap binnen bepaalde gebieden van de prefrontale cortex en subcorticale structuren.  
Door inhibitie van inferieure gebieden in de prefrontale cortex met behulp van Transcranial Magnetic Brain Stimulation (TMS) werden verschillende vormen van responsinhibitie (bijvoorbeeld responsonderdrukking en responsannulering) beïnvloed. Ook kon proactief agressief gedrag bij mannen worden verminderd door gebieden binnen de rechter prefrontale cortex te versterken door middel van Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS). Dit is een veelbelovende stap richting een beter begrip van de neurale mechanismen die ten grondslag liggen aan agressie en impulsiviteit. In de toekomst kan dit resulteren in de ontwikkeling van directe op hersenen gebaseerde interventies bij impulsiviteitsgerelateerde stoornissen.

 

Trefwoorden:

impulscontrole, responsinhibitie, agressie, neurale netwerken, non-invasieve hersenstimulatie

Promotie Dhr. Maarten Michielse, MA

Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen

Promotor:

  • prof.dr. R. van de Vall

Co-promotor:

  • dr. K. Wenz

​Maandag 22 juni, 16.00 uur

“Remix, cover, Mash; remediating Phonographic-Oral Practice Online”

Bij veel hits die tegenwoordig in de Top 40 terechtkomen, zien we tientallen, soms honderden muzikale variaties en bewerkingen verschijnen op websites zoals YouTube. Deze muzikale producties worden doorgaans niet gemaakt door bekende, gevestigde artiesten, maar door hobbyisten of ‘enthousiastelingen’. Hoewel de praktijken van deze enthousiastelingen vaak gezien worden als eenvoudige vormen van kopieergedrag of makkelijke manieren om mee te liften op het succes van bekende artiesten, laat dit proefschrift zien hoe deze activiteiten als belangrijke vormen van leren en experimenteren beschouwd kunnen worden. Een dergelijk inzicht is met name van belang om meer nuance te kunnen brengen in huidige debatten over copyright, muzikale vaardigheden en online participatie.

 

Trefwoorden:

remix, muziek, vaardigheden, participatie

Promotie Mw. Ellen N.C. Schoorel, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. J.G. Nijhuis

Co-promotores:

  • dr. R.P.M.G. Hermens,
  • dr. H.C.J. Scheepers

​Dinsdag 23 juni, 12.00 uur

“Pregnancy after caesarean; current care, clinical prediction and risk counselling”

In Nederland bevallen er steeds meer vrouwen door middel van een keizersnede. Uit dit onderzoek blijkt dat richtlijnen over wanneer een keizersnede moet worden uitgevoerd onvoldoende worden nageleefd. Opvallend is dat met name de besluitvorming rondom de manier van bevallen na een eerdere keizersnede slechts in 15% volgens de richtlijn plaatsvond. Bovendien zijn de verschillen tussen de ziekenhuizen onderling groot, onafhankelijk van patiëntkenmerken. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het lokale beleid voornamelijk wordt bepaald op basis van meningen van individuele zorgverleners en ziekenhuisbeleid. Om de zorg te verbeteren is een keuzehulp ontwikkeld. Gynaecologen kunnen deze keuzehulp in de spreekkamer inzetten om samen met de patiënt een weloverwogen beslissing te nemen over de manier van bevallen: een tweede keizersnede of een natuurlijke bevalling.

 

Trefwoorden:

kwaliteit van zorg, keizersnede, richtlijnen

Promotie Mw.drs. Christine van der Leeuw

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. J. van Os

Co-promotor:

  • dr. M. Marcelis

​Dinsdag 23 juni, 14.00 uur

“Blood, bones and brains; peripheral biological endophenotypes and their structural cerebral correlates in psychotic disorder”

Promotie Mw. Yrena Rud, MSc

Faculty of Humanities and Sciences

Promotores:

  • prof.dr. W.N.J. Groot,
  • prof.dr. H. Maassen van den Brink

Dinsdag 23 juni, 16.00 uur

“The relationship between youth crime and education”

Promotie Mw. Sanne C.T. Peeters, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. J. van Os

Co-promotor:

  • dr. M. Marcelis

​Woensdag 24 juni, 12.00 uur

“The Idle Mind Never Rests; functional brain connectivity across the psychosis continuum”

Promotie Dhr. Florian Henning, Mphil

Faculty of Humanities and Sciences

Promotor:

  • prof.dr. R. Cowan

Co-promotores:

  • dr. R. Walczuch,
  • prof.dr. V. Bekkers

​Woensdag 24 juni, 14.00 uur

“Living up to Standards; interoperability Governance and Standards Adoption in Government Information Networks”

In dit proefschrift wordt de organisatorische toepassing van normen voor gegevensuitwisseling binnen interorganisatorische governancenetwerken onderzocht. Ten eerste wordt er vastgesteld dat het proces van het toepassen van normen een complexe wisselwerking is tussen meerdere partijen op organisatorisch en interorganisatorisch niveau. Ten tweede worden er essentiële factoren benoemd die het gebruik bepalen: de besluitvormingsstructuur rondom het bepalen van de normen, de kenmerken van een netwerk en zijn externe omgeving, de vereiste inspanningen voor toepassing van de normen en het resultaat, de capaciteit en behoeften van de organisaties en de eigenschappen van de normen. Ten derde wordt er geconcludeerd dat complexere netwerken meer gecentraliseerd aangestuurd moeten worden in het toepassen van normen dan minder complexe netwerken.

 

Trefwoorden:

e-governance, interoperabiliteit, netwerkgovernance

Promotie Dhr. Henricus-Paul Cremers, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. H. de Vries

Co-promotores:

  • dr. L. Mercken,
  • dr. A. Oenema

​Woensdag 24 juni, 16.00 uur

“Smoking Prevention among Primary School Children”

Promotie Dhr. Mehmet Güney Celbiş, MA

Faculty of Humanities and Sciences

Promotores:

  • prof.dr. J. Muysken,
  • prof.dr. P. Nijkamp

Co-promotor:

  • dr. D. de Crombrugghe

​Donderdag 25 juni, 12.00 uur

“Regional Policies: Convergence, Trade, and the allocation of Public Capital”

Promotie Dhr. Nick P. van Goethem, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. H.W.M. Steinbusch

Co-promotor:

  • dr. J. Prickaerts

​Donderdag 25 juni, 14.00 uur

‘α7 nicotinic acetylcholine receptors and memory processes: mechanistic and behavioral studies’

Dit promotieonderzoek richt zich op het functioneren van ons geheugen. Verschillende geheugenprocessen en de manieren waarop we deze kunnen onderzoeken worden behandeld. Verder wordt uitgebreid ingegaan op de rol van de α7 nicotine acetylcholine receptoren (α7 nAChRs) in verschillende geheugenprocessen. Receptoren zijn eiwitten welke zich in dit geval op een hersencel bevinden. Aan deze receptoren kunnen specifieke moleculen (zoals medicatie) zich binden. Na deze binding kunnen de receptoren een reactie van de hersencel op gang brengen. Dit maakt de α7 nAChRs een interessant doelwit voor de ontwikkeling van nieuwe medicatie om geheugenproblematiek in bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer en/of schizofrenie aan te pakken.Zo blijkt dat het blokkeren van α7 nAChRs met zogenoemde selectieve antagonisten in zeer lage doseringen leidt tot een verbeterde geheugenprestatie en geheugenformatie in knaagdieren.

 

Trefwoorden:

alpha 7 nicotine receptoren, acetylcholine, geheugen, leren, diermodellen

Promotie Mw. Nicole K. Leibold, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. H.W.M. Steinbusch

Co-promotores:

  • dr. K.R.J. Schruers,
  • dr. D.L.A. van den Hove

Donderdag 25 juni, 16.00 uur

“A Breath of fear; a translational approach into the mechanisms of panic”

Het kenmerkend symptoom van paniekstoornis zijn onverwachte paniekaanvallen, die in dit onderzoek experimenteel wordt opgewekt door een 35% CO2 inhalatie. Zo blijkt dat vooral de diastolische bloeddruk de dosis-afhankelijke emotionele reactie weerspiegelt en mogelijk een biomarker is voor de reactiviteit op CO2.   Het is bekend dat CO2 een hevigere vreesreactie in patiënten met paniekstoornis opwekt, de resultaten van deze studie tonen aan dat dit mogelijk wordt veroorzaakt door een verhoogde gevoeligheid in de hersenstam. Verder is er bewijs geleverd dat bepaalde genetische varianten in een gen dat voor pH-sensitieve kanalen codeert geassocieerd zijn met een verschillende gevoeligheid op CO2. Tot slot is er een diermodel voor paniek opgezet dat op het humane paniekmodel is afgestemd en dus de vertaling van resultaten tussen dieren en mensen verbetert, wat voordelig is om nieuwe behandelingen te ontwikkelen en te testen.

 

Trefwoorden:

paniekstoornis, CO2 inhalatie

Promotie Mw. Marie E. Aguirre Lopez, MSc

School of Business and Economics

Promotores:

  • prof.dr. J.C. de Ruyter,
  • prof.dr. M.G.M. Wetzels,
  • prof.dr. D. Grewal

Co-promotor:

  • dr. D.F. Mahr
     

“It’s all about that post; opportunities and challenges of sharing information online”

Gebruikers spenderen een significante hoeveelheid tijd aan het delen van hun gedachten en ervaringen op social media. We weten echter maar weinig van de gevolgen van het online delen van informatie voor degene die deze informatie posten. Met dit proefschrift wordt dit hiaat te lijf gegaan door de positieve en negatieve gevolgen van het online delen van informatie te bestuderen. Zo blijkt dat het schrijven van reviews zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling kan bevorderen, maar onder bepaalde omstandigheden er ook toe kan leiden dat reviewers impulsief handelen. Het delen van informatie kan gebruikers kwetsbaar maken, met name wanneer deze informatie wordt gebruikt door bedrijven om gepersonaliseerde diensten aan te bieden zonder dat hiervoor toestemming werd verleend.

 

Trefwoorden:

social media, gebruikers

Promotie drs. Rik G.J. Marcellis

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. M. Drent

Co-promotor:

  • dr. A.F. Lenssen​

Vrijdag 26 juni, 12.00 uur

“Exercise capacity, muscle strength and fatigue in sarcoidosis”

Sarcoïdose is een stoornis van het afweersysteem, die vooral bij jonge mensen voorkomt. Het kan met allerlei klachten gepaard gaan, afhankelijk van de organen die zijn aangedaan. Uit dit onderzoek blijkt dat vermoeidheid, verminderde inspanningscapaciteit en spierzwakte een probleem vormen bij sarcoïdosepatiënten en dat deze klachten een aanhoudend karakter hebben. Dit heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van leven. Het tijdig opsporen van deze beperkingen met behulp van fysieke testen, zoals een zes-minuten wandeltest, en het behandelen is van essentieel belang. Een fysiek trainingsprogramma draagt bij aan een vermindering van vermoeidheidsklachten en verbetering van zowel de fysieke functies als de kwaliteit van leven.

 

Trefwoorden:

sarcoïdose, inspanningscapaciteit, spierkracht, vermoeidheid, fysieke training

Inauguratie van prof.dr. Marlies Bongers

benoemd  in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences tot bijzonder hoogleraar ‘Benigne Uteruspathologie’

Vrijdag 26 juni 14.30 uur

“Het einde van de periode”

Afscheidscollege van Prof.dr. Chris de Neubourg

professor of Comparative Economic Studies in the Maastricht University School of Business and Economics

Vrijdag 26 juni, 16.30 uur

“Searching for the Sources of Inequality”

Promotie Dhr. Raffaele Altara, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. H.A.J. Struijker Boudier

Co-promotor:

  • dr. W. Matthijs Blankesteijn

​Maandag 29 juni, 14.00 uur

“Novel Inflammatory Biomarkers for the Early Identification of Heart Failure’

Promotie Mw.Ivette A.G. Deckers, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr.ir. P.A. van den Brandt,
  • prof.dr. M. van Engeland

Co-promotor:

  • dr. L. Schouten

​Maandag 29 juni, 16.00 uur

“Renal Cell Cancer: A molecular-epidemiological approach to unravel new pathways underlying disease etiology and prognosis”

Nierkanker staat op de zevende  plaats van meest voorkomende vormen van kanker. Het is nog niet precies bekend hoe nierkanker ontstaat. In dit proefschrift werden risicofactoren en fysiologische mechanismen onderzocht die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van nierkanker in de Nederlandse Cohort Studie (NLCS). Een hoge zoutinname werd als mogelijk nieuwe risicofactor voor nierkanker geïdentificeerd, vooral bij deelnemers met een lage vochtinname. Het verband tussen zoutinname en nierkanker werd niet verklaard doordat deelnemers een hoge bloeddruk hadden, maar wel gedeeltelijk door genetische variatie in het renine-angiotensine-aldosteron systeem (RAAS), welke in de nier de bloeddruk en de zout- en vochtbalans van ons lichaam reguleert. Door niertumoren in te delen naar tumorheterogeniteit op basis van epigenetische veranderingen, werd aangetoond dat kaliuminname in de ene groep tumoren het risico op nierkanker verhoogt en in de andere juist verlaagt. Risicofactoren kunnen dus verschillen door tumorheterogeniteit en hiermee moet rekening worden gehouden in toekomstig onderzoek.

 

Trefwoorden:

nierkanker, oorzaken

Promotie Mw.drs. Kristien Winckers

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. T.M. Hackeng,
  • prof.dr. H. ten Cate

​Dinsdag 30 juni, 10.00 uur

“The role of tissue factor pathway inhibitor in arterial and venous thrombosis”