Zijn internationale studenten nog steeds welkom aan de UM?
Jazeker! De Universiteit Maastricht is trots op haar internationale uitstraling en internationale studentenpopulatie en op het feit dat zij de meest Europese universiteit van Nederland is. De Nederlandse universiteiten, en dus ook de UM, streven wel naar een goede balans tussen internationale en Nederlandse studenten, rekening houdend met het profiel van elke universiteit. 

Hoe zit het met de andere Nederlandse universiteiten?
De problemen in verband met de snelle groei van het aantal internationale studenten zijn vooral acuut in het westen van het land. Door een te snelle groei kan de onderwijskwaliteit in de knel komen, net als de huisvesting van studenten. In elke stad is de situatie anders. 

Heeft de UM met soortgelijke huisvestingsproblemen te maken? 
Niet in dezelfde mate. De UM kent al jaren een groot aandeel internationale studenten. Er is geen sprake van een plotse groei, dat zorgt er voor dat de uitdagingen hier ook beperkter zijn. Wat huisvesting van studenten betreft kent ook Maastricht aan het begin van het studiejaar krapte, maar er is geen ernstig tekort aan woonruimte. Maar ook in Maastricht geldt: begin op tijd met zoeken. Lees meer over studentenhuisvesting in Maastricht.

Waarom zijn internationale studenten zo belangrijk voor de UM?
Omringd door ‘meer buitenland dan eigen land', is het geen verrassing dat Maastricht van alle universiteiten in Nederland het hoogste percentage buitenlandse studenten heeft. De UM koestert al tientallen jaren de diversiteit van haar studenten. Waarom? Internationalisering verrijkt het onderwijs en het onderzoekklimaat én komt de regionale economie en de sfeer in stad en regio ten goede.

Wordt er, gelet op de geografische ligging van Maastricht, een uitzondering voor de UM gemaakt in de nieuwe maatregelen? 
Het is nog onduidelijk welke maatregelen de overheid precies gaat nemen voor een betere balans tussen internationale en Nederlandse studenten. Er lijkt op dit moment wel oog te zijn voor maatwerk: elke universiteit heeft een eigen profiel en functioneert in een regio met haar eigen uitdagingen.  Dat geldt dus ook voor de UM: een internationale universiteit met een uniek profiel, sterk verankerd in een internationale regio. De diversiteit van onze gemeenschap – van studenten en medewerkers - is van grote waarde voor onszelf en voor onze omgeving. Juist als internationale universiteit blijven we onze rol als motor voor sociaal-economische ontwikkeling in de regio spelen.

Hoe zit het met het aankomend studiejaar: wordt er een maximum gesteld aan het aantal internationale studenten? 
Ofschoon nog onduidelijk is welke maatregelen de overheid precies gaat nemen, lijkt dat voor komende jaar studiejaar onwaarschijnlijk. Wetswijzigingen die daarvoor nodig zijn, kosten veel tijd.

Wordt studeren voor internationale studenten duurder? Worden beurzen alleen nog maar uitgereikt aan Nederlandse studenten? 
Voor het aankomend studiejaar lijkt dit zeker niet waarschijnlijk. 

Wordt Nederlands nu de voertaal? 
Voor de goede orde: de UM is een tweetalige universiteit. Een overstap naar enkel Nederlands is op dit moment niet aan de orde. Om de Nederlandse taal te versterken, werken de universiteiten aan meer Nederlandstalige opleidingen. Ook de Universiteit Maastricht bekijkt of er opleidingen zijn waarvoor ook Nederlandstalige tracks mogelijk zijn. Daarnaast werkt de UM aan het versterken van de Nederlandse taalvaardigheid. De maatregelen daartoe worden komende maanden uitgewerkt. 

Biedt de UM cursussen Nederlands aan? Wat zijn de kosten? 
Ja, op alle niveaus, van beginner tot gevorderde.  Lees meer over cursusdata en tarieven op deze pagina van het Talencentrum.

Wat gaat er nu gebeuren? 
Er is nog veel onduidelijk. De Nederlandse universiteiten hebben aangegeven wat zij zelf gaan doen voor een goede balans tussen internationale en Nederlandse studenten.  Maatwerk is daarbij het uitgangspunt: elke universiteit heeft een eigen profiel en functioneert in een regio met haar eigen uitdagingen. Wat er komende jaren precies gaat veranderen aan overheidsregels voor de instroom van internationale studenten en de verdeling Engels-Nederlands als onderwijstaal is nog onzeker. Voor de UM is het helder: de diversiteit van onze gemeenschap – van studenten en medewerkers - is van grote waarde voor onszelf en voor onze omgeving.