02 sep
19:30
Studium Generale | Collegereeks

Wetenschap als esthetische ervaring

Wetenschap wordt gedreven door het verlangen naar waarheid en gestuurd door een streven naar schoonheid. Van een wetenschappelijke theorie wordt geëist dat zij niet alleen het waarnemingsgegeven correct weergeeft, maar ook dat zij voldoet aan criteria van schoonheid, zoals eenvoud, consistentie, elegantie en niet-trivialiteit. 
De ervaring leert dat het zoeken naar schoonheid vaak resulteert in het vinden van waarheid. Vooral de fysica kent verrassende voorbeelden. 

Tal van vragen komen daarbij op. Is schoonheid een intrinsiek kenmerk van waarheid? Wat is schoonheid? Bestaat er een objectieve definitie of universele appreciatie van schoonheid? Waar komt de esthetische voldoening vandaan die de wetenschap schenkt? Is de natuur zelf mooi, of leggen we alleen maar schoonheid in de theorieën waarmee we de natuurverschijnselen verklaren? 

Dat zijn enkele vragen die aan bod komen in deze collegereeks. Talrijke voorbeelden uit de oude en recente geschiedenis van de wetenschap ondersteunen de antwoorden die deze vragen zullen krijgen.

A picture om a cell.

Afzonderlijke colleges:

1. Relatie tussen objectieve waarheid en subjectieve schoonheid. Wetenschap als esthetische ervaring. Schoonheid door aanschouwing en door begrip.
(12 jan)

2. De wereld, een kosmos. Mathematische schoonheid. Voorbeelden van schoonheid van de methode en schoonheid van het mathematische object.
(19 jan)

3. Copernicus, Kepler en Einstein. Het esthetisch ideaal van de renaissancistische en moderne kosmologie. 
(26 jan)

4. Muziek als architectuur van de tijd. Ritme en harmonie in de structuur van de materie. 
(2 feb)

5. Esthetica van de fysica. Eenheid in het wereldbeeld en het universele principe van de kleinste actie.
(9 feb)