26 nov
13:00 - 17:00

Unieke bijeenkomst: Europese burgers in grensregio’s gaan verdrag van Maastricht aanpassen

In het kader van de viering van 25 jaar Verdrag van Maastricht gaan burgers uit grensregio’s samen met juristen van de Open Universiteit, de Universiteit Maastricht en de Rijksuniversiteit  Utrecht het Verdrag aan Maastricht - thans  het Verdrag van Lissabon - verrijken met nieuwe juridische artikelen, die tot doel hebben: de sociaal-culturele, economische en ecologische cohesie in de grensregio’s te vergroten. De verdragsaanpassingen moeten leiden tot meer politieke rechten voor EU-burgers, tot onder andere het beter faciliteren van het vrij verkeer van werknemers (grenswerkers), en  het vrij verkeer van diensten (MKB), tot intensievere sociale-culturele samenwerking, en tot beter interregionaal personenvervoer.  Bovendien moeten wetswijzigingen en- aanvullingen  voortaan gepaard gaan met grenseffectrapportages. Minder Europa is catastrofaal voor de grensregio’s.

Met het Verdrag van Maastricht is onder meer ook het fenomeen Europese burgerschap tot stand gekomen.

Mag het zo zijn dat gemiddeld één op de drie Europeanen jaarlijks een ander Europees land bezoekt, voor de burgers in de euregio’s is die situatie geheel anders: niet alleen in eigen land en woonplaats voelen zij zich thuis, maar ook in hun directe buurlanden, waar zij (gaan) wonen, consumeren, werken, recreëren, studeren enz. Grensbewoners bezoeken frequent, vaak dagelijks, een ander Europees land en maken zodoende veelvuldig gebruik van het ’vrij verkeer van personen’. Toch zijn de binnengrenzen nog niet zo open als vaak wordt beweerd; alleen al de verschillen in taal en de sociaal-economische stelsels belemmeren de sociaal-culturele cohesie. In dat verband spelen bijvoorbeeld ook het openbare vervoer en de media een relevante rol.

In het kader van de herdenking van 25 Jaar Verdrag van Maastricht - de geboorteakte van het Europese burgerschap - past, naast een viering, ook een herdenking, een opnieuw (over)denken en reflecteren over dit Verdrag. Op welke wijze kan het Verdrag worden aangepast, zodat de burgers in de grensregio’s gemakkelijk(er) de ’open binnengrenzen’ kunnen overschrijden en de sociaal-culturele cohesie in die grensregio’s wordt vergroot.

De Burgerinitiatiefgroep ’Waar een wil is, is geen grens’ organiseert op zaterdag 26 november 2016 van 13.00 uur tot uiterlijk 17.00 uur in het Centre Ceramique te Maastricht een bijeenkomst voor max. 150 burgers uit de euregio’s. U bent van harte uitgenodigd indien u als burger gebruik maakt van het ‘vrij verkeer van personen’, aan den lijve ervaring hebt met, en/of actief en geïnteresseerd bent in grensoverschrijdende samenwerking. Tijdens deze bijeenkomst zal getracht worden nieuwe ideeën en wensen ter tafel te brengen die uiteindelijk kunnen leiden tot een aanpassing van het huidige EUVerdrag. Uw idee of wens kunt u doorgeven bij de aanmelding.

Met deskundige expertise van de Universiteit van Utrecht (BEUCITIZEN), de Open Universiteit en de Universiteit van Maastricht/ITEM-Institute zullen de aangedragen ideeën vervolgens worden omgezet in juridische voorstellen ter amendering van het huidige Verdrag. Het programma voor de 26ste november a.s. treft u hierbij aan. Deelname is gratis.

Aanmelding via klikken op aanmelding. Aanmelden vóór uiterlijk 12 november a.s.

Burgerinitiatief: Waar een wil is, is geen grens

Namens de Burgerinitiatiefgroep ’Waar een wil is, is geen grens’

Programma

13.00 - 13.15 uur Ontvangst
13.15 - 14.15 uur Welkomstwoord door drs. Fernand Jadoul
Statement door drs. Theo Bovens, Commissaris van de Koning
Prof. dr. Mathieu Segers: hoogleraar Europese geschiedenis en integratie, dean van het Maastricht University College
Prof. dr. Sybe de Vries Hoogleraar: EU interne-marktrecht en grondrechten, Europa Instituut Utrecht University
14.20 - 15.20 uur Vijf thematische workshops, waarin de wensen, ideeën, eisen van euregionale burgers door Europeesrechtelijke juristen worden omgezet in verdragsteksten
15.20 - 15.45 uur Pauze met koffie/thee/fris
15.45 - 16.30 uur Amber-Helena Reisig draagt o.a. het gedicht 'Europeaan' voor
Presentatie en aanbieden van de teksten aan prof. Hildegard Schneider Universiteit van Maastricht, Bjorn Koopmans van de Euregio Maas Rijn en Andy Dritty van de euregio Rijn Maas noord

Workshops

Doel: ideeën, eisen en wensen omzetten in nieuwe EU-verdragsteksten zodat de sociaal-economische, culturele en territoriale samenhang van de grensregio’s wordt vergroot

1. Meer politieke en sociale rechten voor Europese burgers, die gebruik maken van het vrij verkeer van personen Mr. dr. Anne Pieter van der Mei (UM)
Prof. mr. Frans Pennings (RUU)
Mr. dr. Marjon Weerepas UM/ITEM)
Ger Essers
Tweede Deel VwEU : Non-discriminatie en Burgerschap van de Unie. Titel IV VwEU : het vrij verkeer van personen
2. Vergroting van de culturele cohesie in de grensregio’s Prof. dr. Sybe de Vries (RUU)
Jacques Costongs
Titel XIII VwEU: Cultuur
3. Vergroting van de educatieve cohesie in de grensregio’s Prof. mr. Linda Senden (RUU)
Jacques Jansen
Titel XII VwEU : Onderwijs, beroepsopleiding, jeugd en sport
4. Vergroting van de economische en bestuurlijke cohesie in de grensregio’s Prof. dr. Huub Spoormans (OU)
Dr. Johan Adriaensen (CERiM /ITEM UM)
Prof. Harry Welters
Titel XVIII VwEU: Economische, sociale en territoriale samenhang.
Titel XVI VwEU: Transeuropese netwerken
5. Grensoverschrijdend ecologische samenhang Prof. dr. Chris Backes (RUU)
Alphons Buijsers & Hein Wellen
Titel XX: Milieu

Namens de Burgerinitiatiefgroep ’Waar een wil is, is geen grens’,

Fernand Jadoul, voorzitter.

De Burgerinitiatiefgroep wordt gevormd door:
Harry Welters en Ger Essers, Deutsch-Niederländische Gesellschaft zu Aachen
Jan Volleberg en Jacques Jansen, Algemeen-Nederlands Verbond
Jurn Glazenburg, Europe Direct Maastricht
Catharina Scholtens, Stichting Eurode 2000+ en
Fernand Jadoul, deken van het Corps Consulaire à Maestricht.

Nadere informatie: ger.essers@dng-aachen.eu

Europe Calling Open Universiteit Maastricht University BEUCITIZEN Europe Direct

Lees ook