13 apr
13:00

On-Site Promotie Kim Maasen

Promotores: Prof. dr. C.G. Schalkwijk, Prof. dr. C.D.A. Stehouwer

Co-promotor: Dr. M.M.J. van Greevenbroek

Trefwoorden: voeding, type 2 diabetes, verhitting, gezondheid

"Dietary dicarbonyls: friends or foes of human health?"

Dicarbonylen zijn reactieve moleculen die binden aan eiwitten, waardoor de functie van deze eiwitten verandert. Verhoogde concentraties van dicarbonylen in het lichaam zijn betrokken bij het ontstaan van ouderdomsziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Dicarbonylen worden endogeen gevormd in het lichaam vanuit glucose, maar ze worden ook gevormd tijdens voedselverwerking, met name bij het verhitten van suikerrijke voedingsproducten. Dit proefschrift onderzocht de gevolgen van dicarbonylen uit voeding voor onze gezondheid, in het populatie-gebaseerde cohort De Maastricht Studie.

Dit proefschrift laat zien dat in de Nederlandse voeding koffie en brood de belangrijkste bronnen van dicarbonylopname zijn. Er werd gevonden dat in de Maastricht Studie, een hogere inname van dicarbonylen samenhangt met gunstigere gezondheidsuitkomsten, zoals lagere ontstekingswaarden, betere insulinegevoeligheid en minder type 2 diabetes. Deze resultaten impliceren dat de inname van dicarbonylen uit voeding gunstige gezondheidseffecten kan hebben, in tegenstelling tot de verwachting dat dicarbonylen in de voeding negatieve gevolgen hebben.

Klik hier voor de live stream.

Lees ook

  • 10 sep
    13:00

    Promotie Iva Halilaj

    "Leveraging Patient Decision Aids and Decision Support Systems: Towards More Personalised Medical Treatments"

  • 11 sep
    16:00

    Promotie Ivo A.O. Beeren

    "Cartilage and Bone in Concert: Biofunctional Scaffolds for Osteochondral Regeneration"
     

  • 12 sep
    10:00

    Promotie Lukas Andreas Duffner

    "Promoting Healthy Brain Aging through Cognitive Activity and Social Contact; A Translational Journey from Neuroscience to Community"