29 apr
14:00

Promotie mw. Cornelia E.G.M. Spooren

Promotores: prof.dr. A.A.M. Masclee, prof.dr. D.M.A.E. Jonkers

Co-promotor: dr. M.J. Pierik

Trefwoorden: voeding, voedingsstatus, inflammatoire darmziekte, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa

"Nutrition and disease course in inflammatory bowel disease - studies on dietary intake and nutritional status"

De inflammatoire darmziekte (IBD) is een chronische, inflammatoire aandoening van het maagdarmkanaal, met de ziekte van Crohn (CD) en colitis ulcerosa als belangrijkste entiteiten. Beide worden gekenmerkt door perioden van actieve ontsteking (opflakkeringen) afgewisseld door perioden van inactieve ziekte (remissie). De precieze oorzaken van IBD zijn nog niet duidelijk, hoewel is aangetoond dat een genetische gevoeligheid, een verstoorde immuunfunctie, de intestinale microbiota en omgevingsfactoren een rol spelen. Voeding zou een belangrijke omgevingsrisicofactor zijn, omdat IBD steeds vaker voorkomt als gevolg van een westerse levensstijl. Exacte voedingstriggers zijn echter niet duidelijk. Patiënten beschouwen dieet ook als een belangrijke factor voor het opflakkeren van de ziekte en passen hun dieet dienovereenkomstig aan, vaak zonder dieetbegeleiding. Hierdoor lopen patiënten het risico om ondervoed te raken. Het doel van dit proefschrift was om meer inzicht te krijgen in voeding en IBD door evaluatie van I) de gebruikelijke voedingsinname en de associatie met het optreden van opflakkeringen, en II) de beoordeling van ondervoeding en de associatie daarvan met het ziektebeloop.

Klik hier voor de live stream.