13 feb
10:00

Promotie Mw. Carlota Bussolo de Souza, MSc.

Promotores: prof.dr. K. Venema, prof.dr. L. Dijkhuizen, RUG; prof.dr. D. Jonkers 

Trefwoorden: bijproducten, obesitas, darmflora

“Gut bacterial fermentation of food by-products”

Dit proefschrift gaat in op enkele van de uitdagingen waarmee de moderne samenleving wordt geconfronteerd. Dit werd gedaan door het gebruik van voedselbijproducten (voedselverwerkingsafval) te bestuderen in het kader van het moduleren van de darmmicrobiota bij obesitas voor het realiseren van gezondheidsvoordelen. Op deze manier zouden sterfgevallen geassocieerd met obesitas (en Type 2-Diabetes, Cardiovasculaire ziektes) worden verminderd. De resultaten toonden aan dat de geteste bijproducten geschikt zijn voor gebruik als functioneel voedsel voor mensen en dat het gebruik van bijproducten van levensmiddelen kan leiden tot een gezonder profiel van de darmmicrobiota, met name de microbiota afkomstig van obese personen.