17 mrt
12:00

Promotie Mw. Bouke N.H. Salden, MSc.

Promotores: prof.dr. A.A.M. Masclee
Co-promotores: dr. F.J. Troost, dr. S. Possemiers

“Nutritional interventions focusing on gastrointestinal and metabolic health”


Trefwoorden: voedingsinterventies, gluten, AN-PEP, arabinoxylaan, hesperidine, microbiota

In dit proefschrift zijn de effecten van verschillende voedingsinterventies op de gastrointestinale en metabole gezondheid van gezonde individuen en van individuen met overgewicht en obesitas onderzocht. Aspergillus Niger prolyl endoprotease (AN-PEP) blijkt in staat om gluten, verwerkt in een maaltijd, efficiënt af te breken in de maag van gezonde vrijwilligers voordat deze gluten de dunne darm bereiken. Het veranderen van samenstelling van darmmicrobiota door voeding is een interessante manier om de maagdarmbarrière te verbeteren en om het ontstaan of de progressie van chronische ziekten te behandelen of zelfs te voorkomen. Arabinoxylanen (AX), niet-verteerbare koolhydraten in tarwe, zijn in staat de microbiota-activiteit te veranderen met mogelijk gunstige effecten op maagdarmbarrière en immuunsysteem. Grote studies hebben aangetoond dat flavonoïde-rijke producten gunstige effecten hebben op hart- en vaatziekten en bijbehorende risicofactoren, maar ook op gastrointestinale parameters. Verschillende effecten van hesperidine, een flavonoïde uit de schil van citrusvruchten, werden bestudeerd. Het blijkt dat hesperidine, in personen met relatief gezonde bloedvaten, de vaatfunctie kan verbeteren en mogelijk ook de bloeddruk. Daarnaast zou het mogelijk ook een positief effect hebben op de microbiota-activiteit.

Lees ook