23 apr
16:00

Promotie mw. Alessandra Lafranconi

Promotor: dr. K. Czabanowska

Co-promotor: prof. dr. S. Babich

Trefwoorden: beleidsvorming, Europa, voeding, ongelijkheid, economische analyses, milieu

"How do different sources of evidence contribute to European policy making in the field of food and nutrition?"

In Europa sterven 2 op de 3 mensen aan chronische ziekten, die nauw verband houden met hun leefstijl. Beleidsmakers zijn zich hiervan terdege bewust; toch is het huidige pakket beleidsmaatregelen niet volledig toegerust om de gezondheidsuitdagingen aan te gaan die de moderne voedingsgewoonten met zich meebrengen. Het doel van deze dissertatie is om te beoordelen hoe verschillende bronnen van bewijs bijdragen aan Europese beleidsvorming op het gebied van voedsel en voeding. Het doel is drieledig. Ten eerste brengt het onderzoek het huidige Europese voedsel- en voedingsbeleidslandschap in kaart, bekeken door een milieulens, om beleid te identificeren dat goed is voor de menselijke gezondheid en ook voor het milieu. Bovendien gaat het na of economische analyses de beleidsmakers kunnen helpen bij het identificeren en uitvoeren van die beleidsmaatregelen die waar voor hun geld bieden. Ten derde beoogt het onderzoek dat het gekozen beleid ook het beleid is dat zich richt op de meest achtergestelden. Dit project werd uitgevoerd door middel van literatuuronderzoek, beleidsnota's en inhoudsanalyse. Tenslotte presenteert het proefschrift een casestudy over koffie.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de live stream.