01 feb
10:00

Promotie Lieve van Brakel

Promotores: Prof. dr. J. Plat, Prof. dr. ir. R.P. Mensink

Trefwoorden: Immuunsysteem, voeding, astma, vaccinaties
 

"Immune health: Effects of dietary approaches and determinants throughout life"

Deze thesis heeft de relatie tussen voeding en het afweersysteem bestudeerd. De stoffen die zijn bestudeerd zijn voornamelijk plantaardige voedingsstoffen die op cholesterol lijken en stoffen die worden aangemaakt in de lever bij cholesterolproductie. Deze stoffen heten non-cholesterol sterolen. Deze thesis heeft aangetoond dat een hogere concentratie non-cholesterol sterolen gerelateerd was aan een verminderd risico op de ontwikkeling van eczeem en allergie in de eerste twee levensjaren. Dit was waar voor 4 van de 8 non-cholesterol sterolen voor eczeem en voor 1 non-cholesterol sterol voor allergie. Deze thesis heeft ook aangetoond dat er mogelijk een relatie is tussen cholesterolmetabolisme en astma. Daarnaast is aangetoond dat consumptie van de plantaardige voedingsstoffen die op cholesterol lijken de productie van antistoffen tegen fragmenten van het COVID-19 virus die zijn gevormd na het toedienen van het COVID-19 vaccin verhoogde in mensen met overgewicht of obesitas. Deze mensen hebben daarom mogelijk baat bij het consumeren van deze voedingsstoffen. Ook heeft deze thesis aangetoond dat het consumeren van deze voedingsstoffen een gezond afweersysteem niet beïnvloedde. Andere voedingsstoffen die zijn bestudeerd zijn visvetzuren en bepaalde kruiden. Deze voedingsstoffen kunnen mogelijk het immuunsysteem van astmapatiënten beïnvloeden en mogelijk astmaklachten verminderen.

Klik hier voor de livestream.