17 mei
13:00

Promotie Inge Caelers

Promotores: Prof. dr. R.A. De Bie, Prof. dr. H. Van Santbrink

Co-promotores: Dr. W.L.W. Van Hemert (Zuyderland Medisch Centrum), Dr. K. Rijkers

Trefwoorden: spondylolisthesis, lumbale wervelkolom (onderrug), behandeling, risico factoren

"LIFT it! Novel steps in research on lumbar spondylolisthesis"

Het doel van deze thesis was om drie aspecten over de lumbale wervelkolom (de onderrug) en het afschuiven van de lumbale wervels door degeneratie of na een operatie, genaamd lumbale spondylolisthesis, te bespreken. Het eerste deel gaat over het onderzoek naar de normale beweging van de lumbale wervelkolom. Een definitie kan nog niet worden vastgesteld. Inter-, en intra-individuele verschillen moeten in toekomstig onderzoek in acht worden genomen om een methode te vinden voor het definiëren van de normale beweging van de lumbale wervelkolom.

In het tweede deel wordt het risico op het ontwikkelen van spondylolisthesis na een decompressieoperatie besproken, waarbij een deel van de wervelboog wordt verwijderd om compressie op zenuwstructuren weg te halen. Het vrouwelijk geslacht, het hebben van een spondylolisthesis vòòr de decompressieoperatie en het operatieniveau zijn geassocieerd met symptomatische spondylolisthesis na een decompressieoperatie. Een hoger BMI en grotere facethoeken (de twee achterste gewrichten in de wervelkolom) hebben een lagere waarschijnlijkheid op het ontwikkelen van spondylolisthesis.

In het derde deel worden verscheidene aspecten van de behandeling van spondylolisthesis besproken. De meest gebruikte operatietechnieken – TLIF en PLIF – worden vergeleken. Er zijn geen verschillen in effect, bloedverlies, operatie-, en opnameduur, en complicaties gevonden. Het kosteneffectiviteit-review laat een kennishiaat zien in kosteneffectiviteit binnen spinale chirurgie, met een grote heterogeniteit tussen studies. Als laatste worden verschillende soorten beeldvorming, die gebruikt worden tijdens het inbrengen van schroeven bij deze operaties, met elkaar vergeleken. Doorlichting resulteert in de hoogste stralingsdosis voor chirurgen en patiënten, maar heeft als voordelen dat het een korte leercurve heeft en wereldwijd voorhanden is. Daarnaast leidt het gebruik van doorlichting tot een laag percentage patiënten met nieuwe postoperatieve neurologische klachten.

Voertaal: Nederlands

Klik hier voor de live stream.

Lees ook