10 sep
20:00
Studium Generale | Talkshow

Ode aan ons publiek!

Met Marjan Slob, Aalt Willem Heringa en Gili Yaron

We komen weer samen in een zaal. Na ruim een half jaar thuiswerken, lezingen via YouTube, webinars via Zoom en online vergaderen trappen we vandaag het nieuwe seizoen af met een ode aan ons publiek. In gesprek onderzoeken we het belang van samenkomen, publiekelijk een lezing bijwonen en het publieke debat. Wij hebben bijeenkomen gemist en stellen dat daarom centraal in het eerste feestelijke programma sinds de start van de lockdown. Wat betekent het ontbreken van fysieke aanwezigheid voor interactie? Welke effecten hebben de coronamaatregelen op de Tweede Kamerverkiezingen van 2021? En welke rol speelt bij elkaar komen in een democratie en voor gemeenschapsvorming?

In gesprek met elkaar en specialisten onderzoeken we de rol van het publieke debat. Uiteraard op veilige afstand, maar toch samen in een ruimte.

Het programma wordt omlijst door muziek van Anna Nita.

Over de sprekers:

Marjan Slob is filosoof en schrijver. Haar interesses als filosoof zijn breed: van technologie tot design, van democratie tot natuur, van wetenschapstheorie tot de invloed van fantasie en verbeelding op gedrag. In haar tweewekelijkse column in de Volkskrant verbindt ze cultuur met maatschappelijke vraagstukken. In 2017 won ze de Socrates Wisselbeker voor beste filosofieboek voor Hersenbeest.

Prof. Mr. Aalt Willem Heringa is sinds 1 april 2012 directeur van het Montesquieu Instituut Maastricht. Hij is sinds 1995 in Maastricht hoogleraar vergelijkend constitutioneel en administratief recht. Daarnaast is hij plaatsvervangend rechter. Prof. Heringa promoveerde op een proefschrift over sociale grondrechten.

Gili Yaron, PhD, werkt als onderzoeker en docent op het gebied van positieve gezondheid en medische ethiek bij de Universiteit Maastricht. Ze is bijzonder geïnteresseerd in de fenomenologie van het gezicht en disability studies.

Het gesprek wordt gemodereerd door Barbara Strating, programmamaker en filosoof.


Dit programma is alleen live bij te wonen in de zaal en wordt niet gestreamd.