28 mrt
19:30
Studium Generale | Collegereeks

Kunst en wetenschap, college 4: 'De productie van kennis in de artistieke praktijk'

Binnen deze reeks zijn enkele plekken vrij, u kunt zich inschrijven voor de afzonderlijke colleges.

Het is niet altijd zo geweest, maar vandaag de dag vertegenwoordigen kunstenaar en wetenschapper twee volkomen verschillende werelden: de wereld van de verbeelding aan de ene kant en die van de feitelijkheid aan de andere kant. Beiden onderzoeken de wereld, maar toch willen ze vaak weinig van elkaar weten. Terwijl er juist interessante nieuwe inzichten kunnen ontstaan als kunst en wetenschap elkaar ontmoeten.

Hoe verschillend kijken kunstenaars en wetenschappers naar de wereld? Waar kunnen verbanden worden gelegd? Hoe kan men vanuit de kunstpraktijk iets leren over de wijze van onderzoek in de wetenschap en vice versa? Tijdens deze collegereeks staan wetenschappers én mensen die op het snijvlak van kunst en wetenschap opereren, stil bij deze vragen.

De afzonderlijke colleges

4. De productie van kennis in de artistieke praktijk (Peters/28 mrt)
Sinds het einde van de vorige eeuw heeft onderzoek door kunstenaars een institutionele status gekregen binnen het kunstonderwijs en sommige universiteiten. Kunstvakstudenten op bachelor en masterniveau leren om onderzoek te doen en in de meeste Europese landen kunnen kunstenaars nu promoveren op onderzoek binnen hun eigen praktijk. Deze ontwikkeling heeft veel discussie losgemaakt. In de kunstwereld zien sommigen het gevaar van instrumentalisering van de kunst en een verlies van artistiek autonomie. Binnen de wetenschap worden vraagtekens gezet bij het subjectieve karakter van dit type onderzoek en het ontbreken van wetenschappelijke beoordelingscriteria. Maar wat houdt artistiek onderzoek nu eigenlijk in?

5. Exploring the World of Affordances: op het snijvlak van kunst, architectuur en filosofie (Habets/4 apr)
RAAAF opereert op het snijvlak van architectuur, kunst en filosofie. De multidisciplinaire en experimentele studio startte in 2006. RAAAF maakt locatiespecifiek werk waarin elk project een op zichzelf staand manifest is. Onze interventies zijn het resultaat van een onafhankelijke houding en onderzoeksagenda. In Exploring the World of Affordances (de handelingsmogelijkheden die de omgeving ons biedt) gaan we op zoek naar, om de woorden van Lebbeus Woods te gebruiken: "What the world would be like if we were free from conventional limits, show what could happen if we lived by a different set of rules.” Werkend vanuit het filosofisch onderzoek ‘The Landscape of Affordances: Situating the Embodied Mind’ van Erik Rietveld (samen met Ronald Rietveld oprichter van RAAAF) proberen we een filosofisch wereldbeeld tastbaar en ervaarbaar te maken.