14 nov
19:00
Studium Generale | Collegereeks

Gezondheidsuniversiteit: Leren over je lijf

Vergeten Organen
In de afgelopen reeksen zijn er al heel veel aspecten van ons lijf en de gezondheidszorg aan de orde geweest, maar een aantal interessante organen zijn de dans ontsprongen. Tijd om bij deze ‘vergeten organen’ stil te staan en ook ons bloed eens goed onder de loep te nemen.
De Gezondheidsuniversiteit van het Maastricht UMC+ is een initiatief van studenten die hun kennis en vaardigheden graag willen delen met geïnteresseerden. SG ondersteunt dit initiatief van harte en heeft het daarom opgenomen in het programma van de collegereeksen. Elke avond begint met een college van een expert. Daarna volgt een informatiemarkt en een onderwijsgroep, waarbij collega-studenten in kleinere groepen op de stof ingaan. Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

Meer informatie over het programma en de sprekers volgt via de website: www.gezondheidsuniversiteit.nl

De afzonderlijke colleges
1. De huid (Nagtzaam / 14 nov)
De spreker op deze avond is dr. Nagtzaam. Hij is dermatoloog in het Maastricht UMC+ en onder meer gespecialiseerd in de behandeling van spataders. Tevens geeft hij onderwijs aan geneeskundestudenten en dermatologen in opleiding. Tijdens de lezing zal hij ingaan op de anatomie van de huid en hoe belangrijk de huid is voor uw gezondheid. Wilt u vast een voorproefje, kijkt u dan vooral eens naar het volgende filmpje: https://dermatologie.mumc.nl/actueel/mumc-tv/5557560340001-vijf-vragen-aan-dermatoloog-ivo-nagtzaam

2. De alvleesklier en galwegen (Koek en Hoge / 21 nov)
Op deze avond verzorgen niet één maar twee artsen de lezing geven, namelijk dr. Hoge en dr. Koek. Samen zullen ze een interactieve lezing geven over de alvleesklier en de galwegen. Beide zijn ze maag-darm-lever arts in het MUMC+. Dr. Hoge is gespecialiseerd in alvleesklieraandoeningen en dr. Koek in galwegaandoeningen. Samen zullen ze u dan ook precies kunnen uitleggen wat de link tussen de alvleesklier en de galwegen zijn en welke rol deze organen spelen bij uw gezondheid.  

3. De blaas (Berghmans / 28 nov)
Op de derde avond zal dr. Berghmans ons alle ins en outs vertellen over de blaas. Hij houdt zich voornamelijk bezig met bekkenbodemproblemen en blaasproblemen zoals incontinentie in het Pelvic Carce Center van het Maastricht UMC+. Wilt u ook wel eens weten hoeveel liter de blaas eigenlijk op kan slaan en hoe het nu zit dat vrouwen eerder een blaasontsteking hebben dan mannen?

4. De thymus (Hochstenbag / 12 dec)
Dr. Hochstenbag is longarts aan het Maastricht UMC+, maar zij zal het op avond 4 niet over de longen hebben, maar over de thymus. Zegt u dat wat? Dit orgaan wordt in de volksmond ook wel de zwezerik genoemd. De thymus is bij de geboorte aanwezig, maar krimpt steeds meer naarmate de puberteit vordert. Wilt u weten waarom en wat dit vergeten orgaan doet?

5. Het bloed (Schouten / 19 dec)
Tijdens alweer de laatste avond van deze reeks staan we stil gestaan bij het laatste ‘vergeten orgaan’ namelijk ons bloed. Hier komt prof. dr. Schouten dan ook een interessant college over geven. Hij is hematoloog (bloedspecialist) in het Maastricht UMC+ en heeft het stamceltransplantatieprogramma van MUMC+ opgezet. Op deze avond zult u leren waar ons bloed eigenlijk allemaal uit bestaat, hoe de stolling werkt en hoe bloed bijdraagt aan onze gezondheid.