18 mrt
12:00 - 17:00
Grensoverschrijdende fiscale studiedag

Estate Planning in een Belgisch-Nederlandse context

 

Spijtig genoeg zijn we genoodzaakt de studiedag "Estate Planning in een Belgisch-Nederlandse context"van 18 maart 2020 uit te stellen in verband met de ontwikkelingen rondom het Coronavirus. Natuurlijk vinden we dat erg jammer, gezien alle voorbereidingen en het mooie programma dat we hadden samengesteld. Wij laten het u weten zodra we een nieuwe datum hebben gevonden.

 

Na eerdere succesvolle edities inzake de fiscale aspecten van emigratie en het in het buitenland aanhouden van onroerend goed, vormt deze derde studiedag een nieuwe samenwerking van 4 partneruniversiteiten. 

Ditmaal gaat de aandacht naar grensoverschrijdende ‘estate planning’. Welke fiscale en onderliggende civielrechtelijke regels beheersen de overdracht van een vermogen, wanneer zowel Nederlandse, als Belgische aandachtspunten rijzen. Dit internationaal karakter kan enerzijds volgen uit de samenstelling van het vermogen (met zowel Belgische, als Nederlandse goederen), maar anderzijds ook uit de groep van potentiële begunstigden (met zowel Belgische, als Nederlandse rijksinwoners).

De studiedag wordt georganiseerd door ITEM (Universiteit Maastricht), Universiteit Hasselt, Universiteit Gent en Radboud Universiteit (Nijmegen).
 

 Door aan deze studiedag deel te nemen kunnen 4 KNB en 4 NOB opleidingspunten behaald worden.


Het samenbrengen van Nederlandse en Belgische specialisten ter zake laat toe een grondige analyse te maken van het ideale vermogensbeheer met aandacht voor alle aspecten inzake schenk- en successierechten. We zullen het over de volgende vragen gaan hebben: Hoe kan een optimale vruchtgebruikconstructie worden uiteengezet? Welke clausules kunnen in schenkingen, testamenten of erfovereenkomsten nuttig worden aangewend? Welke beperkingen komen eventueel voort vanuit het huwelijksvermogensrecht? Wanneer biedt een dergelijk grensoverschrijdend karakter, naast eventuele bijkomende moeilijkheden, ook extra kansen voor een verdere fiscale optimalisatie?

Deze studiedag beoogt zowel een algemeen kader te bieden van beide fiscale rechtsstelsels, als een aantal typisch voorkomende praktijksituaties grondig uit te diepen, met aandacht voor alle relevante rechtsgebieden waarmee men rekening moet in een houden bij de ideale tax planning.

Programma

12.00u

Ontvangst met broodjes

12.30u

Welkom
Prof. dr. B. Peeters (Universiteit Gent)

12.40u

Inleiding
Voorzitter van de studiedag Prof. mr. dr. R.H.C. Luja (Universiteit Maastricht)

13.00u

Beginselen van de Belgische erf- en schenkbelasting
Prof. dr. M. Delanote (Universiteit Gent)

13.30u

Het wettelijk kader inzake het Nederlandse (fiscaal) schenk- en erfrecht: de Nederlandse ‘schijf van vijf’
Prof. mr. dr. B.M.E.M. Schols (Radboud Universiteit Nijmegen)

14.00u

Het Europese IPR-kader inzake grensoverschrijdende estate planning
mr. dr. K.M.L.L. van de Ven (Universiteit Maastricht) en Prof. dr. N. Appermont (Universiteit Hasselt)

14.40u

Pauze

15.10u

Enkele belangrijke planningstechnieken in Belgisch en Nederlands perspectief: tijd voor kruisbestuiving
mr. dr. K.M.L.L. Van de Ven (Universiteit Maastricht) en Prof. dr. A. Aydogan (Universiteit Hasselt en Universiteit Antwerpen)

16.40u

Vragenronde met alle sprekers

17.00u Afsluiting & borrel
Aanmelden

Lees ook

  • 27 jun 28 jun

    Roundtable Law and Popular Culture VI

    De Ronde Tafel is gericht op het samenbrengen van meerdere benaderingen  over de plaats van het recht in de populaire cultuur.

  • 27 jun
    10:00

    Promotie Tsai-Ying Lu

    "Carbon Continuity: Explaining the Changing Energy Mix of Taiwan’s Power System after the Second World War"

  • 27 jun 31 dec
    11:00 - 15:30

    Globalization & Law Network Seminar Series 2023 - 2024

    Het Globalisation & Law Network is samengesteld door een groep onderzoekers van de Universiteit Maastricht, met verschillende achtergronden, die vanuit een holistisch perspectief de rol van het recht in een globaliserende samenleving bestuderen. Uitgenodigde experts geven een presentatie over een...