25 mei
20:00
Studium Generale | Afscheid Jacques Reiners

De Avond van het Laatste Woord

Een ieder die roem wil behalen,
moet tijdig van de eer afscheid nemen
en de zware kunst beoefenen
te rechter tijd heen te gaan.

Op 25 mei staat de jaarlijkse Avond van het Woord geprogrammeerd, die als vanouds weer in de Papyruszaal van het Theater aan het Vrijthof gaat plaatsvinden. Na 14 jaar is dit tevens de laatste Avond van het Woord met de toepasselijke titel De Avond van het Laatste Woord.

Deze avond staat in het teken van het afscheid van de programmadirecteur van het Studium Generale Jacques Reiners, die al sinds 1980 werkzaam is bij het SG, eerst als projectmedewerker en vervolgens als hoofd. Bij het naderen van de leeftijd van 66 jaar is hij verplicht met pensioen te gaan.

De vraag dringt zich op hoe dringend die regeling is, zeker als het gaat om iemand die altijd van zijn werk zijn hobby en van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Wordt het niet eens tijd de verplichte pensioenleeftijd ter discussie te stellen en werknemers en werkgevers zelf te laten bepalen wanneer iemand met pensioen gaat? De uitkomsten van een dergelijke discussie komen voor Jacques Reiners uiteraard te laat. Inmiddels is zijn opvolger bekend gemaakt: Rob van Duijn, al zo’n 27 jaar de rechterhand van Jacques. De gedachte dat hij en een toegewijd team zullen voortbouwen aan het Studium Generale programma, stelt gerust: alles lijkt erop dat de erfenis in goede handen is.

Om het vertrek van Jacques bij SG niet ongemerkt voorbij te laten gaan, staat de Avond van het Laatste Woord in het teken van het afscheid van de initiatiefnemer van deze avond, onder het motto:

Afscheid is de innigste vorm van menselijk samenzijn.

Inmiddels hebben de volgende sprekers hun deelname aan de avond toegezegd: filosoof Paul de Blot, seksuoloog en relatietherapeut Bo Coolsaet, kunsthistoricus Ko van Dun, dichteres Delphine Lecompte, rector magnificus Rianne Letschert, nanobioloog Peter Peters en wetenschapsjournalist Govert Schilling. Zij belichten elk een belangrijk uitgangspunt van het Studium Generale, zoals: creativiteit, rechtvaardigheid, nieuwsgierigheid, verwondering, vriendschap, spiritualiteit en poëzie. De clowns van Okidok werpen zich op het thema humor. De gevoelige snaar van de melancholie wordt beroerd door Bayanspeler Oleg Lysenko, Mannenkoor Borgharen en sopraan Fenna Ograjensek. Aan de vormgeving van de avond wordt bijzondere aandacht besteed door de kunstenaars Manny Dassen, Katrin Henss en Virginie Moerenhout.

Voor de kaartjes kunt u terecht bij de Maastrichtse Uitbalie, te bereiken via:  (043) 350 5555 of uitbalie@maastricht.nl.