10 apr
20:00
Studium Generale | Thema avond

Avond van de Waanzin

Voor de 11de editie van de Avond van het Woord is – het zal u niet verbazen – gekozen voor het thema waanzin
Het getal elf speelt, zoals elke Limburger weet, dan ook een belangrijke rol tijdens het carnaval. Waanzin kent echter vele vormen.
Het belooft een avond te worden over en vol absurditeit, domheid, gekheid, gekkenwerk, gekte, malligheid, ongerijmdheid, onverstandigheid, onzin, onzinnigheid, stommiteit, zotheid, waanzin, dwaasheid, krankzinnigheid, verstandsverbijstering en kolder.

De avond legt het thema bloot vanuit verschillende invalshoeken met 10 gasten, ieder met zijn eigen invulling over waanzin.

The flyer of the Avond van het Woord.

Al di Miseria, Gent. Eigenzinnig, opvallend en meeslepend: dat is de zeskoppige band Al di Miseria” (Canvas). Deze jonge groep brengt een uitdagende mix van theatraal cabaret en opera, doorspekt met een dosis post-rock. Ze brengen nummers uit een eigenzinnig muzikaal verhaal, gebaseerd op Dante’s La Divina Commedia; Inferno: De negen cirkels van de Hel.

Karel Creemers, acteur en clown in het Gentse Circus Ronaldo brengt deze avond als ode aan de waanzin een aantal “uitgefilterde clownsketches.”
Karel Creemers maakt zijn publiek aan het lachen zo gauw hij met zijn kleine hoofd en ongekamd stekelvarkentjes haar een wijde broek en das aan, op de bühne verschijnt. Zijn clowneske verschijning heeft iets van een wereldbol die wordt opgeblazen door een muziekstandaard. Waar hij komt, straalt hij humor uit, vooral als hij met een raspachtige stem praat. Het leven is een zwervend schaduwbeeld, / Een eenzame speler, die op het toneel / Zijn uurtje praalt en raast, en dan verdwijnt / Het is een sprookje, door een gek verteld /...
 

Ellen Deckwitz, Neerlandica en dichteres uit Amsterdam presenteert deze avond.
Zij is een van de belangrijkste hedendaagse jonge dichters. Ze was Nederlands Kampioen Poetry Slam in 2009 en won met De steen vreest mij de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. Ze is een geziene gast op festivals als Lowlands, de Nacht van de Poëzie en Saint Amour, ze draagt haar werk regelmatig voor op televisie, bijvoorbeeld bij Man bijt hond en De Wereld Draait Door en schrijft gedichten over het nieuws voor nrc next. Daarnaast verscheen haar werk in verschillende Nederlandse literaire tijdschriften en bloemlezingen. 

Govert Derix is filosoof, schrijver, columnist en adviseur. Hij zal spreken over zijn ervaringen met ayahuasca, een psychoactieve thee van sjamanen in het Amazonegebied. In 2004 publiceerde hij Ayahuasca, een kritiek van de psychedelische rede, in Nederland het eerste boek over dit thema. Na boeken over sterrenkunde, cultuurfilosofie, economie en natuurbeleid komt hij binnenkort met een roman waarin de mysterieuze thee een waanzinnige wending geeft aan de wereldgeschiedenis: De sjamaan van Sevilla.

Brenda Froyen, schrijver en lerares Engels en Nederlands, Gent. In haar boek Kortsluiting in mijn hoofd uit 2014 beschrijft ze hoe ze kort na de bevalling van haar derde zoontje een postpartumpsychose krijgt. Deze aandoening treft één op duizend vrouwen. Ze heeft hallucinaties waarbij de grens tussen realiteit en waan vervaagt. Haar psychose haalt haar hele leven en dat van haar omgeving overhoop. Brenda Froyen schreef met Kortsluiting in mijn hoofd een aanklacht tegen de vaak willekeurige, dwingende en soms vernederende behandeling van psychiatrische patiënten. Maar het is ook een verhaal van hoop. Het boek geeft een aangrijpend en verhelderend beeld van wat er in iemand omgaat tijdens een psychose.

Chris Junge, acteur, speelt een deel uit de monoloog Keefman (regie Erik Koningsberger). In de dertien verhalen van de bundel 'Keefman' van Jan Arends stuit men telkens op hetzelfde thema: dat van de contactschuwe zonderling, die aan de rand van de maatschappij zijn armetierig leven leidt, die soms in conflict komt met die maatschappij, een conflict dat steevast wordt beslecht door de komst van 'de mannen in de witte jassen' (soms ook politieagenten), die hem meenemen naar een psychiatrische inrichting. Wat moet men aan met iemand, die naar het oordeel van de arts niet echt 'geestesziek' is, maar die toch in de maatschappij niet is te handhaven? 

Ralph Kupka, is de enige hoogleraar in Nederland die zich volledig heeft gestort op Bipolaire Stoornissen, oftewel: manisch depressiviteit. Hij doceert aan de VU. 
Kupka is niet alleen onderzoeker, hij ontmoet ook patiënten: bij de GGZ inGeest en bij Altrecht Bipolair. 
...'Ik heb vele honderden patiënten gezien. Wat mij fascineert is hoe deze aandoening zich steeds weer in een andere persoonlijke context manifesteert. Mensen staan midden in het leven en functioneren goed. Dan slaat opeens de ziekte toe. Vooral tijdens een manische periode kunnen mensen in hun overmoed heel schadelijke dingen doen. Na afloop volgt de kater: ontslagen, financieel aan de grond, verstoorde relaties…' 

Wouter Kusters, filosoof, taalkundige en publicist. Hij werd vooral bekend door de boeken waarin hij zijn eigen ervaringen met psychoses, verblijf in de psychiatrische inrichting en in de isoleercel op een filosofische manier beschrijft. Publiceerde in 2014 het alom geprezen boek Filosofie van de waanzin
...'Filosofie van de waanzin plaatst de waanzin waar deze thuishoort: niet tussen de suikerziektes en gebroken benen, zoals veel psychiaters ons willen doen geloven, maar tussen bijzondere ervaringen van wijsheid, mystiek en creativiteit...' Wouter Kusters was eerder al gast bij het Studium Generale.

Lisa Mostin, Belgische sopraan, opgeleid aan het Conservatorium Maastricht bij Axel Everaert. Ze specialiseerde zich in belcanto in Florence om daarna als soliste in Duitse operahuizen als Görlitz en Rostock een groot repertoire op te bouwen. Ze behaalde een finaleplaats bij de Rotary Music Award Maastricht en het internationale concours van Clermont-Ferrand. Op 11 maart 2014 was ze te zien als Koningin van de Nacht in de Nationale Opera in Amsterdam. 
Ze zingt de waanzinaria uit de opera Lucia di Lammermoor van Donizetti. Ze wordt op piano begeleid door Lionel Bams. Hij studeerde piano aan de conservatoria in Luik en Brussel.

Jim van Os, hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan de Universiteit Maastricht. Publiceerde onlangs De DSM-5 voorbij. Het klinische onderzoeksteam in Maastricht waar hij leiding aan geeft, stond aan de wieg van de ontwikkeling van nieuwe wijkgerichte zorgvormen voor mensen met psychiatrische stoornissen en van nieuwe vormen van digitale diagnostiek en behandeling van depressie, psychose en angststoornissen. Tevens werden verscheidene nieuwe risicofactoren die het ontstaan van psychose, angst en depressie kunnen beïnvloeden geïdentificeerd, op basis waarvan nieuwe behandelingen worden ontwikkeld.

In de pauze van de avond kunt u terecht bij de KOPSALON. Deze ziet eruit als een kapsalon, maar is niet bedoeld voor het haar, maar voor het hoofd. Wie plaats neemt op een van de twee kappersstoelen en de droogkap over zijn hoofd trekt, heeft de keuze uit een aantal ultra-korte audioverhalen die gedachten her-programmeren. De bezoeker heeft in audio een korte ontmoeting met Lotte, Nico, Sietske of Alexander, allemaal mensen met een stoornis. 

De Kopsalon is een productie van Audiobureau Oorgetuige


Bibliotheekleden van Centre Cèramique krijgen 50% korting oftewel voor €10,- een fantastische waanzinnige avond! 
Locatie en kaartverkoop: Theater aan het Vrijthof.
Korting op vertoon van uw bibliotheekpas bij afhalen ticket (geen online ticket). Telefonisch reserveren is mogelijk bij de uitbalie: 043- 350 55 55 dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur.