Topsport

Beoefen je een sport op topniveau en heb je een erkende topsportstatus? Wil je daarnaast een studie aan de Universiteit Maastricht (UM) volgen? Dan kun je in aanmerking komen voor ondersteuning tijdens je studie.

Ondersteuning tijdens je studie

De UM biedt ondersteuning aan om je studie zo goed mogelijk te combineren met je sport. Deze ondersteuning wordt aangepast aan de wensen van de topsporter, voor zover dat mogelijk is binnen de studie. Tevens is de UM aangesloten bij het actieplan FLOT (Flexibel Onderwijs en Topsport), waarin afspraken zijn gemaakt met NOC*NSF ter verbetering van het onderwijs en carrièreperspectief van topsporters.

Lees hieronder hoe je in aanmerking kunt komen voor ondersteuning.

Medium
  • Stap 1

    Stap 1 Topsportstatus aanvragen Off

    Om in aanmerking te komen voor ondersteuning, heb je een erkende topsportstatus nodig. Voor het verstrekken van deze status werkt de UM samen met Limburg Sport. Als je nog geen topsportstatus hebt, kun je registreren als topsporter bij Limburg Sport. Doe dit bij voorkeur vóór 1 oktober van het studiejaar waarin je ondersteuning nodig hebt.

     Neem bij urgente vragen contact op met de UM topsportcoördinator via umtopsports@maastrichtuniversity.nl.

  • Stap 2

    Stap 2 Registreren als topsporter aan de UM Off

    Heb je al een topsportstatus en wil je jouw topsportcarrière combineren met je studie aan de UM? Registreer je dan bij de UM als topsporter via het:
     

    ONLINE REGISTRATIEFORMULIER


    Deze stap kun je pas uitvoeren als je al ingeschreven bent voor een studie aan de UM en als je officiële topsport status hebt.

  • Stap 3

    Stap 3 Ondersteuning aanvragen Off

    Als topsporter aan de UM kun je mogelijk in aanmerking komen voor ondersteuning m.b.t. je studie, financiën, sportfaciliteiten en het vinden van woonruimte. Voor welke ondersteuning je aanmerking komt, hangt af van je topsportstatus.

    Aanpassingen in je studie

    Een duale carrière topsport en studie vergt veel discipline en doorzettingsvermogen. Bekijk of je je studieprogramma flexibel kunt inrichten. Neem contact op met de studieadviseur van jouw faculteit. Deze kan je helpen alle opties te bekijken.

     Gebruik sportfaciliteiten

    Met een bepaalde topsportstatus kun je korting krijgen op een lidmaatschap bij UM SPORT of kunnen er specifieke trainingsfaciliteiten voor jou ter beschikking worden gesteld:
    - Gratis UM SPORT 'All-in-one' lidmaatschap: AS, SelecS, IT, NT, Bel, BS
    - Gratis UM SPORT 'Sports' óf 'Gym' lidmaatschap: RS1, Q1 (geef je keuze door bij je aanvraag)
    - UM SPORT 'Sports' óf 'Gym' lidmaatschap met 50% korting: RS2, Q2
    - Extra trainingsfaciliteiten in het Universitair Sportcentrum (op aanvraag): AS, SelecS, IT, NT, Bel, BS, RS1, Q1

    Neem voor meer informatie of het aanvragen van een lidmaatschap contact op met de UM topsportcoördinator via umtopsports@maastrichtuniversity.nl.

    Ondersteuning bij het vinden van woonruimte

    Als UM topsporter met topsportstatus kun je via Maastricht Housing op een hogere plek in de wachtrij voor kamerzoekenden worden gezet. Je moet je hiervoor wel inschrijven bij Maastricht Housing. Ga voor meer informatie of contact naar de website van Maastricht Housing. Nadat je je bij Maastricht Housing hebt ingeschreven, meld je je bij de topsportcoördinator voor het aanvragen van extra inschrijftijd.

    Certificaat of erkenningsbrief van duale carrière

    Met een bepaalde topsportstatus kun je bij je afstuderen een certificaat (status AS, SelecS, IT, NT, Bel, BS) of erkenningsbrief (status RS1, RS2, Q1, Q2) van je duale carrière krijgen. Als je hiervoor in aanmerking wil komen, moet je minimaal 1 maand voor je afstuderen aangeven dat je een certificaat of erkenningsbrief wil ontvangen. Mail hiervoor naar umtopsports@maastrichtuniversity.nl. Download deze flowchart om te zien of je in aanmerking komt voor een certificaat of erkenningsbrief.

    Financiële ondersteuning: status AS, SelecS, IT, NT, Bel, BS, RS1, Q1

    Als geregistreerde UM topsporter met een AS, SelecS, IT, NT, Bel, BS, RS1 of Q1 status kun je in aanmerking komen voor financiële ondersteuning vanuit het Profileringsfonds, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden. In het voorjaar ontvang je hierover een mail met meer inhoudelijke informatie en het verzoek je aanvraag in te dienen. Daarna wordt beoordeeld of je recht hebt op ondersteuning (met terugwerkende kracht). Op deze pagina vind je meer informatie over de voorwaarden en ondersteuning.

Deel je prestaties met ons

De UM is trots op studenten met een duale carrière en wil dit graag laten zien. Heb je een belangrijke wedstrijd of kampioenschap? Zijn er mooie resultaten behaald? Laat het ons weten! Dit kan via mail (umtopsports@maastrichtuniversity.nl), of via Instagram (@um.sports / #umtopsports). 

Nieuws

  • Alumnus Yuhan Tan combineerde zijn studie Geneeskunde met badminton op het allerhoogste niveau en specialiseerde zich intussen tot orthopedisch chirurg. Studie en topsport is een lastige combinatie maar niet ondoenlijk, waarbij hij veel steun had van de universiteit dankzij de verworven vaardigheden...

  • Ze komen nog eens ergens, onze UM-topsporters. Toen ik Hidde Mollee (19) begin van dit jaar benaderde voor een interview, vroeg hij heel vriendelijk of dat mogelijk was na februari. Hij zat namelijk die hele maand in Namibië voor een hoogtestage. Hoe doe je dat naast je bacheloropleiding...

  • Kort voor ons interview keerde Jordan Habets terug uit Llorett de Mar in Spanje. Niet om daar wild te feesten, zoals je normaal gesproken zou verwachten van een 21-jarige man, maar om er zwaar te trainen. Jordan is al jaren een veelbelovende wielrenner die naast zijn opleiding keihard werkt aan een...

More news items
  • In onze reeks over topsportende studenten is nu Judith Houtvast aan het woord. Judith (19) zwom al diverse Nationale Kampioenschappen en studeert daarnaast in het tweede jaar van de bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen. Daarnaast? Hoe doet ze dat en waar legt ze haar prioriteiten?

  • Ze studeren aan de UM, doen hun uiterste best om alles te halen, maar hebben daarnaast een andere grote ambitie: ze willen de top in hun sport bereiken. Jonge mensen die alles opzijzetten om naast hun opleiding een zware training te volgen en aan wedstrijden op hoog niveau mee te doen. Echte...